Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20946
De la 07 Ianuarie 2003
122906595

Parlamentul de la Chisinău va fi dizolvat si vor fi anunţate alegeri anticipate

  • 7 September 2010, 23:00
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat actul de constatare a circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului pe care îl vor depune mâine la Curtea Constituţională. Data dizolvării Parlamentului urmează să fie stabilită ulterior, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
„Soluția, în acest moment, constă în alegerile anticipate. Am scris demers la Curtea Constituțională și așteptăm răspuns", a declarat președintele interimar Mihai Ghimpu, după întrunirea Alianței.
Și ceilalți lideri ai AIE au ținut să menționeze că sesizarea la Curtea Constituțională este un prim pas al AIE și că prin această sesizare vor fi constatate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului.
Chiar și după eșecul referendumului, liderii AIE rămân optimiști și cred că vor învinge la alegeri. „AIE stă bine. Suntem siguri că vom câștiga alegerile și că vom acumula cele 61 de mandate", crede Ghimpu.
„Urmează să ne consultăm cu partenerii de dezoltare și cu partenerii politici din Parlament. Acest lucru presupune un dialog cu opoziția parlamentară", a menționat, la rândul său, Marian Lupu.
Cel mai supărat de eșuarea referendumul pare să fie liderul AMN, Serafim Urechean. Acesta dă vina nu doar pe AIE, PCRM și indiferența cetățenilor, așa cum au făcut colegii săi din Alianță. Potrivit lui Urechean, eșuarea referendumului este greșeala tuturor, inclusiv a mass-mediei.
În ceea ce privește modul în care va merge AIE în alegeri, Mihai Ghimpu nu a exclus că partidele din AIE ar putea merge într-un bloc comun. „Acum totul este posibil", a conchis președintele Ghimpu.
In ceea ce priveste opinia liderilor AIE despre cum s-a desfasurat referendumul si despre rezultatul acestuia, parerile sunt impartite.
"Nu trebuia de inclus pragul de participare la referendum de 1/3. Au votat peste 800 mii cetăţeni, asta nu era de ajuns pentru modificarea art.78? Practica europeană nu prevede acest prag şi nici Comisia de la Veneţia nu a recomandat pentru că este un drept şi nu o obligaţie", crede liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, lansate în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la ProTV , preluate de Unimedia.
Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat spune că nu vrea să fie pesimist şi priveste referendumul ca o reuşită, deoarece s-a reuşit organizarea şi desfăşurarea unui exerciţiu foarte complicat. Totuşi, Filat menţionează că sarcina pentru ca referendumul să fie validat nu aparţine doar liderilor AIE, ci tuturor celor care optează pentru binele ţării."Nu spun că mass-media e vinovată, dar ne-am aşteptat la mai multă implicare, pentru că nu e vorba de promovarea unui partid", a specificat liderul PLDM.
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, consideră că trebuia să fie mai multă informare. Mai mult, acesta crede că unele mesaje mai puţin coerente, din partea AIE, pe alocuri chiar contradictorii, la fel au influenţat negativ. "Primul reproş este calitatea actului nostru, e necesar să lăsăm deoparte interesele mai îngute, de partid, personale sau de grup", a adăugat Lupu.
Serafim Urechean, preşedintele Alianţei "Moldova Noastră" spune că nu e necesar ca liderii AIE să-şi reproşeze ceva, pentru că au fost create condiţii pentru fiecare cetăţean ca să poată merge le vot. "Nu este vorba de alegeri parlamentare sau prezidenţiale ca să mergem pe la fiecare acasă şi să spunem: Măi omule, mergi şi votează", a explicat preşedintele AMN.
Cu toate acestea, cei 4 lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană menţionează că referendumul a fost o reuşită dacă e să privim numărul cetăţenilor care au participat la referendum şi faptul că peste 80% şi-au exprimat opţiunea "pentru".
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: În gara Caracal
Liderii Alianţei, cu capul în nori
Referendumul şi replica moldovenilor
Anca Boagiu a demarat un control la Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale
South Stream va fi construit la fel de repede precum Nord Stream
Nabucco nu are şanse mari de succes
Mostenitorii familiei Ceauşescu au prins tupeu
Nu duce numele Domnului în deşert… şi nici în metrou
Nu situaţia ţării e dramatică, ci situaţia fondului de pensii
ticăloşii care i-au păcălit pe pensionari că pot dubla pensiile acum ţipă
SONDAJ Ţi-ai petrece ultimii ani de viaţă la un azil de bătrâni?
Barroso la interpelarea din PE privind situaţia ţiganilor
rasismul şi xenofobia nu-şi au locul in Europaguvernele trebuie să respecte drepturile minorităţilor
Corbii care ciugulesc banii guvernamentali ai sinistraţilor
Bagaje pline cu zeci de mii de ţigarete
Prins la volan sub influenţa alcoolului şi fără permis de conducere
Dosar penal pentru pescuit pe teritoriul Moldovei
Preot suspectat de toată lumea
Jandarmii vor păzi hramurile din judeţ
Atenţie, crescători de animale !
Lucrări pe drumul spre Vorona
Termica se pregăteşte pentru sezonul rece
Selecţie pentru angajare la Primăria Botoşani
Muzeul subteran din Centrul vechi, „călcat” de maşini
Şcoala poate începe, manualele şcolare lipsesc doar
Concurs fără miză pentru un post de director
IŞJ Botoşani se laudă că are la catedre „marfă de calitate”
Sancţiuni severe pentru cei care vor copia la Bac
Ministerul Sănătăţii sporeşte birocraţia unităţilor din sistem
Ministerul Sănătăţii sporeşte birocraţia unităţilor din sistem
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog