Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8181
De la 07 Ianuarie 2003
122868248

Păstraţi identitatea copiilor voştri! - spun autorităţile italiene comunităţii de români

  • 2 October 2009, 23:00
A continuat în aceasta perioadă, seria întâlnirlor culturale dedicate Romaniei, serate propuse şi organizate de Asociaţia Fraţia din Torino, promotori: Aurelia Mirita, preşedinta Asociaţiei si Francesco Paganelli, coordonatorul acestor evenimente.
Public numeros, argumente şi dezbateri pe subiecte importante care privesc comunitatea româneasca din Piemonte şi în general toată comunitatea română din Italia. "Cunoaşte Romania" - un proiect pe care Asociatia Fraţia din Torino il doreşte o punte în dialogul cu autorităţile italiene, o invitaţie la cunoaştere şi comunicare,
coordonate importante şi definitorii care privesc existenţa unei comunităţi străine. Titlul seratei "Succes şi problematici ale comunităţii româneşti din Piemonte", temă ce a fost extinsă la multe alte probleme care privesc organizarea şi integrarea românilor în zona Piemonte. Prezenţi în cadrul manifestarii: autorităţi locale din partea Primariei, din partea Prefecturii şi ai altor organisme locale italiene, fiecare abordând problema prezenţei românilor în Piemonte, dificultăţile legate de integrare şi multe alte aspecte legate de familie, reîntregirea familiei, copii nascuţi pe teritoriul italian. Din partea autorităţilor româneşti au fost prezenţi: consulul Alexandru Buje din partea Consulatului Român din Torino şi senatorul Viorel Badea.
Atât datele statistice prezentate în cadrul reuniunii cât ţi unele aspecte privind şederea românilor în această regiune - dovedesc o bună integrare, un real succes în multe domenii, o relaţie foarte bună cu autoritaţile locale - lucru dovedit de prezenţa multor responsabili din partea instituţiilor locale. Dacă punctele "negre" erau în anii trecuti problemele legate de faptul ca Romania nu era înca o ţara europeană, de odiseea legată de întocmirea documentelor de şedere, de vizele de muncă, de reîntregirea familiei, acum multe aceste lucruri au fost depăşite şi românii se prezintă în societatea italiană cu probleme pe care le au şi cetăţenii acestei ţări. De altfel, intenţia organizatorilor a fost exprimată în ideea prezentării unei comunităti româneşti ca un partener viabil de dialog, ca un partener ce îşi aduce o deplină contribuţie la mersul societăţii italiene.
Dacă problema integrării este dovedită cu succes de comunitatea de români, copii români născuţi în Italia vorbind perfect limba ţării, semnul de întrebare se naşte - aşa cum a reieşit din dezbatere - de ceea ce reprezintă deja o realitate şi pentru români - "generatia a doua" şi menţinerea identităţii culturale la cele câteva zeci de mii de copii născuţi aici după 1990 incoace.
Istoria dovedeşte, ca în general la prima generaţie de imigranţi nu se remarcă ruptura psihologică de cultura ţării de origine, de tradiţii, de obiceiuri, chiar dacă această generaţie trăieşte încă din plin sentimental de a se afla între "doua case". A doua generaţie însă, creşte şi trăieşte pe alte coordonate - problema păstrării identităţii, a limbii materne fiind gestionată în familie doar de proprii părinţi. De multe ori copii celei de a doua generaţie se prezintă ca prizonieri între două culturi cu care nu se pot identifica.
Poate este un semn ca şi autorităţile statului român sa conceapă o strategie viabilă de păstrare a identităţii celei de a doua generaţii de copii români născută în Italia sau în Spania, de mentinere a limbii române, prin creearea de biblioteci româneşti, prin difuzarea a tot ceea ce înseamnă repere şi rădăcini culturale ale părinţilor lor. Intr-o Europa in care vorbim de identitate, de mostenire culturala - sa nu pierdem la capitolul cel mai important ce defineste un popor, o natiune.
Violeta Popescu, Milano. www.culturaromena.it
Rom,anian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şefii puşi de PSD nu vor să-şi piardă funcţia
pentru a-şi păstra privilegiile, ei s-au oferit să devină membri PDL
Gaşca PSD şi-a pierdut jucărica, crede Huţuleac
Curteanu, un medic nepriceput în managementul Ambulanţei
preşedintele CAS Botoşani cere Ministerului evaluarea contractului de manager al directorului
Lâna botoşănenilor e bună la diguri
Amendă sau munca în folosul comunităţii?
Cum au ajuns ungurii în Ardeal
19 ani de Germanie mare
Noi poduri între cele două state româneşti
Cine din Ministerul Educaţiei de la Bucureşti îşi bate joc de studentţii basarabeni ?
China oferă armatei moldoveneşti 500.000 de euro nerambursabili
Europarlamentarul Cătălin Ivan aduce două milioane de euro regiunii Mării Negre
Dezastrul produs de joaca a doi copii de cinci ani
Program TELE'M BOTOŞANI, sâmbătă
Durerea lui Florin Ţurcanu
L-e ajuns cuţitul la os
De săptămâna viitoare pensii majorate
Pneumonia interstiţială omoară pe ascuns
Proaspătul ministru Boc pune ordine în examene
Vinde, dar în contra timp!
Şi elevii completează fondul de carte al Bibliotecii Orăşeneşti Flămânzi
Ce-a refuzat Geoană... şi ce-a pierdut
Va ridica Ţurcanu mănuşa?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog