Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15060
De la 07 Ianuarie 2003
122900709

Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, decorat de presedintele Traian Basescu

  • 23 October 2014, 23:00
Presedintele Traian Basescu a semnat miercuri decretul de decorare, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce, a Preafericitului Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, care face o vizita in Romania incepand de vineri.
Potrivit unui comunicat difuzat joi de Administratia Prezidentiala, seful statului a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce Preafericitului Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, "in semn de inalta apreciere a contributiei la apararea valorilor ortodoxiei, pentru slujirea Locurilor Sfinte ale crestinismului, pentru restabilirea deplina a comuniunii bisericesti si consolidarea relatiilor cu Biserica Ortodoxa Romana".
Decorarea a fost facuta la propunerea Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, mentioneaza Presedintia.
PF Teofil al III-lea, patriarhul Ierusalimului, va face, la 24 octombrie, prima sa vizita in Romania dupa intronizare si, implicit, dupa impacarea cu patriarhul Daniel, in februarie, cand au luat sfarsit, oficial, neintelegerile privind Caminul romanesc pentru pelerini de la Ierihon, informeaza Mediafax.
Patriarhul Ierusalimului va ajunge in Bucuresti la 24 octombrie, urmand sa aduca, pentru hramul Catedralei Patriarhale, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, incadrat intr-o icoana a Sfintilor Imparati Constantin si Elena. In ziua vizitei, la ora 13.00, va incepe procesiunea Calea Sfintilor pe Colina Bucuriei, de la Crucea brancoveneasca pana la Catedrala Patriarhala. In procesiune vor fi purtate icoana adusa de PF Teofil al III-lea, moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu si moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou. Acestea vor fi depuse, spre inchinare, in baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.
Preafericitul Parinte Teofil al III-lea al Ierusalimului (Ilias Giannopoulos, pe numele sau laic) este, din 22 noiembrie 2005, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului, dupa ce l-a succedat pe Irineu I. PF Teofil al III-lea conduce Biserica Ortodoxa din Israel, Iordania si teritoriile palestiniene. La 12 iunie 2007, el a fost recunoscut in functie de autoritatile iordaniene, iar in 16 decembrie 2007, de cele israeliene.
Patriarhia Romana si cea a Ierusalimului s-au impacat, in februarie, prin semnarea unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline, dupa aproape trei ani de cand au incetat relatiile, din cauza unor neintelegeri privind Caminul romanesc pentru pelerini de la Ierihon.
O delegatie a Patriarhiei Romane s-a intalnit la Ierusalim, cu binecuvantarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in 2-3 februarie, cu Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, insotit de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina si Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele doua Patriarhii, a informat atunci Patriarhia Romana.
"In urma celor trei runde de convorbiri (Bucuresti, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), desfasurate in spirit de fratietate si respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de catre Patriarhul Ierusalimului si Patriarhul Romaniei a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline", a mai aratat sursa citata.
Acest Acord a fost semnat, la Bucuresti, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in 2 februarie 2014, si la Ierusalim, de catre Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, la 3 februarie 2014, a precizat Patriarhia.
Patriarhia Ierusalimului anunta, in 9 mai 2011, ca a rupt relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, din cauza Asezamantul romanesc de la Ierihon. PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci ca Patriarhia Ierusalimului a reprosat Patriarhiei Romane nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Asezamantul de la Ierihon destinat cazarii pelerinilor. El a spus ca Patriarhia Romana a fost surprinsa si totodata ingrijorata de decizia Sfantului Sinod al Ierusalimului privind ruperea legaturii canonice cu Patriarhia Romana fara sa fi avut loc o discutie despre acest lucru.
"Biserica romana nu va raspunde cu aceeasi masura si va solicita acceptarea unui dialog cu patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului", a subliniat PS Ciprian Campineanul. Asezamantul romanesc de la Ierihon are 300 de locuri. Acesta cuprinde o biserica, o casa pentru pelerini si Centrul de studii biblice "Sfantul Ioan Iacob Hozevitul", constructia incepand in 1998. Asezamantul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a primit prin donatie, inainte de Revolutie, de la un credincios roman stabilit in zona. La acesta s-au adaugat si altele limitrofe, ajungand in prezent la o suprafata de 3.000 de metri patrati.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dulceata de prune
Bancul zilei : Evenimentul din tunel
Horoscopul zilei
ASUR: Curtea de Conturi trebuie sa se sesizeze in problema finantarii continue a bisericilor din Fondul de rezerva bugetara
Ungaria planuieste un impozit care scandalizeaza companiile din domeniul internetului
Traian Basescu: Nu imi prelungesc mandatul cu nici macar o ora
Dupa ce mi se termina mandatul devin membru PMP
DNA: Fostul sef SPP Dumitru Iliescu este urmarit penal, in dosarul Hrebenciuc - Sova
Ungaria: Viktor Orban vrea sa puna taxa pe sapun si sampon
Victor Ponta foloseste imaginea Simonei Halep si a lui Arnold Schwarzenegger intr-un clip electoral difuzat la RTV
Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor
Este urmarit penal pentru constituire de grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani
Cererea ANI de preschimbare a termenului din dosarul lui Klaus Iohannis, judecata luni
Toti consumatorii de energie electrica si gaze naturale vor trebui sa fie informati din timp despre motivele si conditiile oricarei majorari de preturi
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani: Cu greutate de Plumb, promisiunile ministrului Muncii se vor da la fund după alegeri
De ce a plecat vânăt la faţă Portariuc din şedinţa CLM
Centrul de la Stăuceni, vizitat de către ministrul Rovana Plumb
„Fa Doino” pară n-ai fi din Coşula?!
Ioan Rotundu
Sistemul sofisticat prin care Viorel Hrebenciuc urma sa fie recompensat pentru retocedarea a 43.000 de hectare de padure
Firme controlate de off-shore-uri din Cipru
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog