Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6211
De la 07 Ianuarie 2003
122891860

Patronat IMM: Cerem Guvernului sa amane pana in 2017 noul sistem de impozitare a sediilor de firma

  • 2 March 2016, 23:00
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita miercuri Guvernului si Parlamentului sa amane pana in 2017 noul sistem de impozitare a cladirilor in care functioneaza firme.
"CNIPMMR solicita modificarea termenului de la care incepe sa se aplice noua taxa de impozitare a cladirilor, in sensul amanarii acesteia pana la data de 1 ianuarie 2017, intrucat nu sa realizat Testul IMM-urilor si studiul de impact economic-social (obligatoriu potrivit legii) si nici nu au fost efectuate consultari cu mediul de afaceri" - afirma organizatia patronala IMM, intr-un comunicat remis StartupCafe.
Consiliul se plange ca noul sistem de impozitare a cladirilor detinute de persoane fizice, dar care au destinatie atat de locuinta cat si de sediul de firma sau numai de sediu de firma "are ca efect cresterea semnificativa a sarcinii fiscale a IMM-urilor reprezentand impozit pe cladirile unde isi desfasoara activitatea".
De asemenea, noul sistem de impozitare locala a cladirilor creste cheltuielile birocratice (valoarea onorariului pentru raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, care trebuie depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta) - mai denunta organizatia patronala din sectorul firmelor mici si mijlocii.
Potrivit unui studiu de caz realizat la nivelul Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Galati, noul sistem de impozitare a cladirilor "are ca efect cresterea uriasa a impozitului" (indicele de crestere a gradului de impozitare variind intre 36,06% si 1942,43% in functie de zona de amplasare a imobilului).
Potrivit Consiliului IMM, "cresterea uriasa a impozitului pe constructii" are "efecte negative semnificative", costand in:
- diminuarea numarului de intreprinderi (cel putin 10% din microintreprinderi urmand a se desfiinta ca urmare a cresterii costurilor de functionare);
- reducerea activitatii IMM-urilor si decapitalizarea lor (cca. 30% din microintreprinderi urmand a-si diminua activitatea) ceea ce va genera desfiintarea unui numar de aprox. 100.000 de locuri de munca, cu diminuarea veniturilor bugetare aferente acestora rezultate din impozitele si contributiile de asigurari obligatorii aferente salariilor noilor angajati, din TVA, taxe si impozite si cu amplificarea cheltuielilor sociale ale statului aferente persoanelor disponibilizate.
Reamintim ca Ministerul Finantelor a elaborat deja o modificare a normelor de aplicare a Codului fiscal, care prevede ca firmele, persoanele fizice autorizate si alti agenti economici care functioneaza in locuinte nu vor mai fi afectati de majorarea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, daca antreprenorii respectivi nu isi deduc cheltuilelile cu utilitatile aferente cladirii.
Astfel, impozitul pentru cladiri cu destinatie mixta - locuinta si sediu de firma - nu se modifica, urmand sa fie platit la nivelul impozitului pe locuinta, in cazul in care cheltuielile cu utilitatile nu sunt deduse de agentii economici, conform modificarilor propuse de Finante la Normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Conform proiectului, normele de aplicare a Codului fiscal se modifica astfel:
Dupa punctul 46, se introduce un nou punct, pct. 461 cu urmatorul cuprins:
"461
(1) In aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 457.
In acest caz, proprietarul va depune declaratia prevazuta la art. 495 lit. a) din Codul fiscal, conform modelului aprobat prin Ordin comun al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 4087/2069/2015, in care va completa informatiile de la sectiunea IV si nu va completa informatiile de la Sectiunea V - VII, insotita de declaratia pe proprie raspundere a proprietarului sau a persoanei imputernicite, dupa caz, prin care se atesta faptul ca "nici una din cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica".
(2) Prin sintagma "cheltuieli cu utilitatile" se intelege: cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare".
Aceasta modificare trebuie aprobata de Guvern si publicata in Monitorul oficial pentru a intra in vigoare.
In prezent, Codul fiscal prevede la procedura calcularii impozitului pe cladiri cote de impozit intre 0,08 % si 0,2% pentru cladirile rezidentiale, fata de cota din anul 2015 de 0,1 %.
Pentru cladirile nerezidentiale autoritatile locale percep impozit intre 0,2% si 1,3%, raportat la valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Lipsit de noroc
Reţeta zilei: Ficat de porc cu sos de roşii
Horoscopul zilei de 03.03.2016
Dragnea: Anca Dragu trebuie sa inteleaga ca este ministru de Finante, nu functionar
Intalnirile cu ministrii, tot mai plictisitoare
Conturile bancare pentru campaniile electorale nu vor mai putea fi blocate,
iar partidele isi pot inchiria sediile pentru orice activitati - proiect adoptat de Senat
SUA vor suferi atacuri informatice care vor viza marile infrastructuri similare celor din Ucraina
seful NSA
Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa: Statul Islamic se raspandeste precum cancerul printre refugiati
Bombardamentele Rusiei urmaresc terorizarea sirienilor, pentru a-i pune pe drumuri
Gabriel Oprea urmarit penal de DNA.
Fostul ministru a spus ca masina de lux a fost cumparata pentru noua unitate de paza a conducerii MAI si ca nu a cerut-o el
167,9 milioane euro - cheltuiti de Romania in proiecte POSDRU si blocati la rambursare de Comisia Europeana
Papa Francisc: Biserica nu vrea "banii murdari" obtinuti abuzand de muncitorii prost-platiti
Gorghiu, despre alegerile locale: Va fi cea mai mizerabila campanie electorala
Despre PSD: Doamna Firea ar fi un candidat foarte bun, un alt candidat - Serban Nicolae/ Nu exclud discutii cu Monica Macovei, Nicusor Dan sau Uniti Salvam
UDMR il sprijina pe Antal Arpad pentru un nou mandat la primaria Sfantu Gheorghe,
desi este anchetat de DNA sub control judiciar
Incendiu cu victimă la Corni
Botoşani: Afacerile şi moralitatea murdare ale deputatului liberal Gireadă (II)
Guvern: Scolile particulare vor primi finantare de baza alocata de la bugetul de stat
Guvernul Ciolos a aprobat Ordonanta de modificare a legii educatiei,
in ciuda apelului intelectualilor de a accelera retragerea titlurilor plagiate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog