Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Umor
Mondene
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15140
De la 07 Ianuarie 2003
122900789
Pavel Flegenhauer expert The Moscow Times:

Interesul Moscovei este să-l sprijine pe Voronin

  • 30 June 2009, 23:00
Corespondentul Europei Libere Radu Benea a stat de vorba cu analistul politic de la Moscova Pavel Flegenhauer, expert īn probleme de securitate la publicaţia The Moscow Times.
Radu Benea: Cāt de real ar fi pericolul anunţat de Vladimir Voronin īn plină campanie electorală?
Pavel Felgenhauer: „E un mesaj īn primul rīnd electoral. Pentru comunişti e foarte important să mobilizeze electoratul cu alternative de felul: dacă partidul comuniştilor nu va cīştiga alegerile cu o majoritate calificată, atunci totul va fi foarte rău şi pe alegători i-ar paşte pericolul unirii cu Romānia. Este limpede că anume această idee stă la baza īntregii strategii electorale a comuniştilor. Transnistria se află īntr-o situaţie foarte neplăcută, pentru că Moscova a īnceput să-i sprijine puternic pe Voronin şi pe comunişti. Moscova s-a plasat foarte limpede de partea lor şi sprijină ideea că alternativa va fi expansiunea romānească, NATO şi alte grozăvii de felul ăsta. Īn situaţia īn care Moscova īi sprijină pe comunişti, dar există şansa ca ei să rămīnă la putere sau īn orce caz vor rămīne o forţă influentă īn Moldova, deci īn această situaţie, Moscova nu are nici un interes să sprijine Transnistria. Pentru Moscova, Transnistria īncepe tot timpul să devină mai simpatică, numai atunci cīnd relaţiile dintre Chişinău şi Moscova devin mai reci. Şi atunci Tiraspolul va īncepe din nou să spună că va avea drapel rusesc şi că īn general se va uni cu Rusia - nişte nerozii despre care Moscova acum nici nu vrea să audă. Nu există nici o discuţie despre recunoaşterea Transnistriei, pentru că asta īi va dăuna lui Voronin, iar Moscova nu vrea acest lucru. E un triunghi specific īntre Voronin, Smirnov şi Moscova. Cei doi īnceară să aibă relaţii cīt mai bune cu Moscova şi, totodată, să aibă relaţii cīt mai proaste īntre ei, ceea ce produce un anume efect de scrīnciob, ca să zic aşa. Desigur, Tiraspolul ar vrea ca īn Moldova să vină la putere forţe mai pro-occidentale şi atunci Moscova va primi conducerea transnistreană cu braţele deschise".
Radu Benea: Dar, o va primi aşa cum īşi doreşte? Ca pe reprezentanţi ai unui stat recunoscut şi independent?
Pavel Felgenhauer: „Asta va depinde de multe lucruri, īn particular de situaţia din Ucraina. Spre deosebire de Osetia de Sud şi Abhazia, care au frontieră comună cu Rusia şi unde ruşii au introdus armata, īn Transnistria ei nu prea au cum să vină cu trupe, numai dacă Ucraina va permite acest lucru. Ar fi extrem de dificil pentru Rusia să alipească la teritoriul său această exclavă mică şi īngustă, fără ieşire la mare şi care este prinsă īntre Moldova şi Ucraina. Mai īntīi, cum s-ar spune, Rusia trebuie să se lămurească cu Ucraina şi abia apoi să se gīndească la Transnistria. Şi īn general, conducerea transnistreană de cele mai multe ori nu provoacă sentimente prea bune la Moscova. Lucrul cel mai important īnsă este că Moscova din punct de vedere strategic nu are nici un interes acum să sprijine Transnistria. Interesul Moscovei este să-l sprijine pe Voronin, iar dacă acesta va reuşi să cīştige alegerile, atunci Moscova va īncepe să exercite chiar o anumită presiune asupra Tiraspolului ca să nu mai facă pe prostul, ci să accepte planul rusesc de reglementare, de creare a unei confederaţii şamd."
Radu Benea: Şi dacă Voronin şi partidul comuniştilor nu vor avea o majoritate parlamentară calificată? Ce va īntreprinde Moscova?
Pavel Felgenhauer: „Moscovei n-o să-i placă deloc acest lucru şi o să-l perceapă ca pe o īnfrīngere a influenţei Rusiei, ca pe continuarea avansării mizerabile a NATO şamd. Şi atunci, bineīnţeles că Transnistria va fi din nou printre favoriţi. Şi nimic mai mult. Pentru că aşa cum spuneam, Rusia nu are nici o posibilitate, la modul fizic, să alipească Transnistria. Nu există nici soluţia militară, pentru că Moldova n-a īncercat niciodată să-şi creeze o armată puternică pentru a cuceri Transnistria, spre deosebire de Georgia unde s-a investit mult īn crearea unei armate mai performante cu care să le poată veni de hac separatiştilor desigur, nu armatei ruse. Moldova nu dispune de asemenea forţe armate şi nici dorinţă deocamdată de a le crea. Prin urmare, pericolul unor confruntări militare este minim. Īn plus, Rusia n-are cum să alipească Transnistria, pīnă cīnd Ucraina īşi va da acceptul. Deci, ea trebuie mai īntīi să vadă ce va fi īn Ucraina, şi cu alegerile, şi cu gazele naturale... Rusia are acum probleme mult mai importante decīt Transnistria".
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rusia īşi face jocurile īn R Moldova, pe cānd alţii ezită
Pro Tv difuzează controversatul documentar
Adevărul despre viaţa secretă a lui Michael Jackson
Andra, Delia, Catalin Josan si Jean de la Craiova spun “Serviti, va rog!”
Cui īi tremură māna?
PROGRAM TELE'M MIERCURI 1 iulie
Racordarea oraşului Flămānzi la conducta de gaze, prioritară anul viitor
Fermierii īn că mai aşteaptă banii, deşi a trecut jumătate de an
Omida păroasă a ieşit la atac
Apetroaie vrea bani pentru modernizarea UPU
Memorialul Ipoteşti luat serios īn vizor de către autorităţi
Vor să stārpească dihonia dintre instituţiile de cultură
Post de consilier preşedinţial păstrat īn familie
Şefii sindicatelor botoşănene se plāng de controalele fără efect
Probă de foc pentru pompierii botoşăneni
Parlamentarii au hotărāt să dijmuiască prin amenzi cāştigurile celor din străinătate
amenzile vizează soarta copiilor rămaşi īn ţară
Poliţiştii din Botoşani sunt cu ochii pe infractori şi īn week-end
Autorităţile vor să concesioneze nucii de pe marginea şanţului
Americanul şi primul preşedinte negru
Sinistraţii din Rădăuţi Prut au apă cu ţārāita
Cum interpretează Conţac anumite decizii politice şi administrative
Reforma din īnvăţămānt – o treabă romānească
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog