Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14056
De la 07 Ianuarie 2003
122899705

Personalul didactic devine autoritate publica

  • Proiectul a fost adoptat tacit de deputati
  • 14 November 2016, 23:00
Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritatii publice iar amenintarea si infractiunile savarsite impotriva acestuia se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime - prevede un proiect de lege adoptat tacit marti de Camera Deputatilor.
"Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, in limita competentelor stabilite prin Statutul personalului din invatamant. Autoritatea functiei nu poate fi exercitata in interes personal. Personalul didactic se bucura de respect si consideratie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalte cadre didactice.
El beneficiaza de asemenea de autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-evaluare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare si beneficiaza de dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform
regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant", stipuleaza proiectul de lege care a fost initiat de senatorul PSD Serban Nicolae.
Potrivit initiativei, in cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, in scris, de personalul didactic de predare, de indrumare si control, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare.
"Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control aflata in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea unor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime", prevede un alt articol al proiectului de lege.
Tot cu o treime se majoreaza si limitele speciale ale pedepselor pentru savarsirea unei infractiuni impotriva cadrelor didactice sau a membrilor familiilor lor, in scop de intimidare sau razbunare.
In cazul savarsirii de infractiuni impotriva cadrelor didactice, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror, iar procurorul se sesizeaza din oficiu daca afla, pe orice cale, ca s-a savarsit o infractiune impotriva acestei categorii profesionale.
Sursa: Portal Învăţământ

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Şi regii îşi laudă odraslele
Horoscopul zilei de 15.11.2016
Vladimir Putin are origini româneşti.
Asta a declarat un jurnalist de la Moscova
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
ALDE a semnat la randul sau un protocol cu Coalitia pentru Familie
pentru organizarea referendumului de revizuire a Constitutiei, tot in luna aprilie
Conducerea PNL a votat un protocol cu Coalitia pentru Familie
Referendumul de revizuire a Constitutiei ar putea avea loc in aprilie 2017
DNA cere o pedeapsa mai mare pentru fostul europarlamentar Adrian Severin
Relu Fenechiu, condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare intr-un nou dosar
Criza politica in Moldova:
Maia Sandu nu isi recunoaste infrangerea si anunta contestarea rezultatelor la Curtea Constitutionala
Igor Dodon: Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greseala.
Klaus Iohannis recunoaste rezultatul votului din Republica Moldova:
Somnul PNL în Parlament a dus la naşterea unui nou monstru de către PSD
Ioan Rotundu
Candidaţii PSD şi lecţiile de demagogie politică
Ioan Rotundu
DNA Ploiesti face perchezitii la Autoritatea Electorala Permanenta din Bucuresti.
Sotul sefei AEP a incercat sa fuga cu documentele unei firme - surse
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog