Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24003
De la 07 Ianuarie 2003
122909652

Peste jumatate din memorandumurile prin care se solicita autonomie teritoriala in Harghita au fost anulate de instanta

  • 15 December 2014, 23:00
Peste jumatate dintre memorandumurile adoptate de consiliile locale din Harghita prin care se solicita autonomie teritoriala au fost anulate de Tribunalul Harghita, dupa ce Institutia Prefectului le-a atacat in instanta intrucat incalca mai multe legi, inclusiv Constitutia Romaniei, anunta Agerpres.
Datele puse la dispozitie de Prefectura Harghita arata ca 25 de consilii locale din judet au adoptat memorandumuri si petitii adresate Guvernului si Parlamentului, prin care se solicita autonomie teritoriala, printr-o organizare administrativ-teritoriala intr-o asa-numita regiune Tinutul secuiesc, care sa aiba statut autonom, limba oficiala proprie, iar aceste demersuri sa fie rezultatul unui referendum pe aceasta tema.
Toate cele 25 de hotarari ale consiliilor locale au fost atacate in instanta de Prefectura Harghita, cele mai multe dintre actiuni, respectiv 20, fiind initiate de fostul prefect si actual subprefect, Adrian Jean Andrei, iar restul de actualul prefect Petres Sandor.
In 13 cazuri magistratii Tribunalului Harghita au admis actiunea prefectului si au anulat actul administrativ, iar celelalte procese se afla pe rolul instantei. Hotararile instantei pot fi atacate cu recurs la Curtea de Apel Targu Mures.
In motivarea trimisa instantei de Institutia Prefectului si acceptata de magistratii Tribunalului Harghita se arata ca prin solicitarea crearii "unei regiuni administrative numite Tinutul secuiesc" este incalcata Constitutia Romaniei, care consfinteste ca teritoriul tarii este organizat administrativ in comune, orase si judete.
In documentele admise de instanta se mai arata ca "problema infiintarii unei alte unitati administrativ-teritoriale decat cele reglementate de Constitutie nu poate fi pusa in discutie in cadrul unui referendum local, ci numai in cadrul unui referendum organizat, in conditiile legii fundamentale, pentru revizuirea Constitutiei sau, eventual, a unui referendum national in conditiile art 11 din legea nr 3/2000, de catre presedintele Romaniei, cu consultarea Parlamentului".
Juristii Prefecturii au afirmat ca este neconstitutionala si solicitarea recunoasterii limbii minoritatii nationale ca limba oficiala a statului, intrucat contravine prevederilor articolului 13 din Constitutie: "In Romania, limba oficiala este limba romana". De asemenea, se face referire si la decizia Consiliului Legislativ care a avizat negativ proiectul de lege privind statutul de autonomie al Tinutului secuiesc, apreciind ca propunerea legislativa contravine, in ansamblul ei, normelor si principiilor constitutionale, ordinii juridice interne, legislatiei comunitare si dreptului international. Memorandumurile prin care se solicita autonomie teritoriala, adoptate la solicitarea Consiliului National Secuiesc, nu sunt privite cu ochi buni de toti primarii UDMR din Harghita sau de liderii locali ai partidului.
Primarul comunei Leliceni, Peter Pal, a declarat ca CNS nu i-a transmis un astfel de document, dar este de parere ca cei 11 consilieri ai UDMR l-ar fi respins, intrucat consiliul local are de rezolvat probleme reale cu care se confrunta cetatenii si nu se ocupa cu chestiuni electorale.
"In comuna avem probleme mai importante, trebuie sa lucram pentru comunitate, pentru binele oamenilor. Aceasta chestiune apare, de regula, in campania electorala si pentru 80% dintre oameni nu reprezinta o prioritate", a afirmat Peter Pal.
El a spus ca "nici razboiul steagurilor nu se poarta la Leliceni", steagul secuiesc nefiind arborat la sediul primariei din aceleasi considerente: "noi trebuie sa ne ocupam ca oamenii sa traiasca mai bine, nu de razboiul steagurilor".
Leliceni este o comuna aflata la cativa kilometri de Miercurea Ciuc unde traiesc in armonie maghiari, romani sau romi.
Nici consiliul local din Remetea, localitate fruntasa la atragerea de fonduri europene, nu a dorit sa supuna a vot memorandumul CNS, pe motiv ca acesta nu are niciun rol si va fi oricum anulat de instanta.
"Tema a fost pe rol, s-a discutat, dar nu am supus la vot intrucat consideram ca in forma asta nu are niciun rol si nu vrem doar sa mergem in instanta, fara a avea un argument juridic", a declarat primarul UDMR din Remetea, Laczko Albert Elemer.
Si presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, crede ca oamenii asteapta de la politicieni locuri de munca si un trai mai bun, iar activitatea autoritatilor locale nu poate fi inlocuita de manifestari si petitii, facand referire la demersurile CNS.
"Eu cred ca domnul Izsak Balazs (presedintele Consiliului National Secuiesc - n.r.) are un rol si, ca si o miscare civica, tot ceea face domnia sa este ok, este binevenit, dar munca ce trebuie sa fie depusa la un consiliu local sau un consiliu judetean nu poate fi inlocuita cu manifestari si petitii si alte lucruri. Pentru ca oamenii asteapta de la politicieni locuri de munca, un trai mai bun, un salariu, o viata, o posibilitate de a trai in pace si liniste si acest lucru nu poate sa fie inlaturat. Repet, tot ce face domnia sa e ok, e foarte bine, ca si miscare civica, dar nu asa ar trebui sa lucreze autoritatile locale din judet", a declarat Borboly Csaba.
Consiliul National Secuiesc este o organizatie care militeaza pentru autonomia teritoriala a maghiarilor, dar demersurile sale de pana acum au fost respinse atat de Justitia din Romania, cat si de Comisia Europeana. Hotararile aprobate in urma cu cativa ani, de mai multe consilii locale, de organizare a unor referendumuri locale privind infiintarea asa-zisei "regiuni autonome Tinutul secuiesc" au fost anulate de instanta, iar initiativa cetateneasca europeana referitoare la protejarea regiunilor cu particularitati lingvistice, pentru a nu suferi dezavantaje economice in politica de coeziune a Uniunii Europene, depusa de presedintele CNS, impreuna cu alte sapte persoane, a fost respinsa de Comisia Europeana
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Caltaboş afumat
Bancul zilei: Proaspăt căsătoriţi
Anunţ URBAN SERV
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Horoscopul zilei
Penitenciarul Botoşani: Comunicat de presă
Sydney: Luarea de ostatici s-a terminat, dupa ce politia a luat cu asalt cafeneaua Lindt Chocolat
Un elicopter SMURD s-a prabusit in Lacul Siutghiol din judetul Constanta
Trei persoane disparute, una resuscitata dar inca in stare grava. Putin probabil ca accidentul sa fi fost cauzat de conditii meteo nefavorabile
Antal Arpad: Daca premierul nu isi instruieste prefectii, in secuime se poate intampla ce a fost la Targu Mures in '90
Circa 800 de fosti si actuali salariati ai OMV Petrom, obligati sa restituie drepturi banesti
"Secretul e increderea prosteasca". A fost politist de frontiera, acum vinde case de milioane in Dubai si joaca cu Tom Cruise
Cu ce schimbari ale Codului Fiscal intram in 2015 In Monitorul oficial de
Cozmin Gusa acuza presiuni "greu de imaginat ale cuplului Ponta - Ghita
37 de perchezitii, 27 de milioane de euro prejudiciu din evaziune fiscala si alte infractiuni
tentativa esuata de fraudare a fondurilor europene - 20 de milioane de euro. Ministrul Teodorovici: Perchezitii au fost la o autoritate de management
Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, a fost trimisa in judecata in dosarul supraevaluarii unui teren
Inculpatilor li se cere plata a 61 mil euro
Botoşani: Ionică Nechifor a trecut la ameninţări
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog