Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5641
De la 07 Ianuarie 2003
123139381
pnl

Petrom, profituri record în 2012-3,94 miliarde de lei

  • 21 February 2013, 23:00
Petrom si-a crescut profiturile in 2012 cu 5%, la 3,946 miliarde lei (885,4 milioane euro), un nivel record , in vreme ce vanzarile au urcat cu 16%, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), se arata in comunicatul remis Bursei de Valori.
"Pentru 2013, compania estimeaza ca pretul mediu al titeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferentialul Brent-Urals va continua sa fie relativ mic. Pe piata locala a gazelor estimam ca cererea se va mentine stabila, desi vor exista unele presiuni", se mai arata in Raportul inaintat Bursei. In 2013, Petron nu se asteapta la un impact financiar substantial din liberalizarea preturilor la gaze si implementarea noilor masuri fiscale, tinand cont ca rezultatele anului 2012 reflecta deja conditiile contractuale mai bune pentru vanzarile de gaze din productie interna, comparativ cu nivelul introdus oficial, de 495 lei/1.000 mc.
Efectele cresterii economice modeste se preconizeaza a fi acompaniate de masurile de eficientizare din industrie, in contextul liberalizarii pretului la gaze. In ceea ce priveste pretul gazelor, guvernul a aprobat un calendar de majorare treptata a preturilor reglementate la gazele din productie interna pentru perioada 2013-2014, in conformitate cu prevederile noii legi a energiei electrice si a gazelor precum si cu cea de-a saptea revizuire a programului economic al Romaniei de catre FMI si Comisia Europeana.
Prima majorare se aplica sectorului non-casnic, incepand cu luna februarie 2013. Conform legii, termenul limita privind liberalizarea deplina a pietei gazelor naturale pentru sectorul non-casnic este sfarsitul anului 2014, cu posibilitate de prelungire pana la sfarsitul anului 2015, iar pentru consumatorii casnici termenul limita este sfarsitul anului 2018.
De asemenea, incepand din februarie 2013, guvernul a introdus si un pachet de masuri fiscale, care afecteaza producatorii de titei si gaze, impunand o taxa de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preturilor la gazele din productia interna, din care se deduc redeventele aferente si investitiile din activitatea de explorare si productie (fara a depasi, insa, 30% din veniturile aditionale); in plus, guvernul a introdus si o taxa de 0,5% pe extractia de titei, ce a intrat in vigoare tot in luna februarie.
Desi legislatia secundara inca nu a fost definita, in 2013 nu ne asteptam la un impact financiar substantial din liberalizarea preturilor la gaze si implementarea noilor masuri fiscale, tinand cont ca rezultatele anului 2012 reflecta deja conditiile contractuale mai bune pentru vanzarile de gaze din productie interna, comparativ cu nivelul introdus oficial, de 495 lei/1.000 mc.
Cele doua masuri sunt in vigoare pana la sfarsitul anului 2014, an care coincide cu expirarea regimului actual de taxare pentru titei si gaze. Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al OMV, reprezentand 41% din castigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol si gaze, care a consemnat un avans de 24% fata de anul 2011
Dinamica ofertei pe piata energiei electrice estimam ca va exercita presiune asupra preturilor, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile, dar si ca efect al cererii reduse, ce reflecta cresterea economica modesta si masurile viitoare de eficientizare energetica.
Marjele si volumele din activitatea de rafinare si marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a cotatiilor internationale ridicate la titei si produse petroliere precum si ca efect al revigorarii economice usoare in regiunea in care ne desfasuram activitatea.
Managementul OMV Petrom S.A. ia in considerare alocarea unui buget investitional de peste 1 mld euro pentru 2013 si intentioneaza sa propuna alocarea de dividende pentru anul financiar 2012, aspecte ce vor fi supuse aprobarii ulterioare de catre Consiliul de Supraveghere si, respectiv Adunarea Generala a Actionarilor
Angajarea in dialogul cu autoritatile romane pentru definirea unui cadru fiscal si de reglementare pe termen lung, stabil si propice investitiilor, mai spun autorii raportului.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bărbatul de sub nevastă
Gastronomie: Varză cu bacon şi mămăligă
Carnea de cal etichetată drept carne de vită ar putea proveni şi din Botoşani
Nicolae NEGRU:Cum descoperim mâna Moscovei sau revolta deputaţilor AIE
Compania OMV Petrom ar fi dispusă să demoleze rafinăria Arpechim
De ce ei pot şi noi nu?
Ioan Rotundu
Toţi directorii de şcoli sunt chemaţi la şedinţă cu şefii de la IŞJ
Mihaela Huncă, în delegaţie la Bruxelles
Botoşani: Ambiţiile şi orgoliile duc la prăbuşirea Spitalului judeţean
Cei de la AJOFM vor să-i înveţe pe ţigani să muncească
Discriminare salarială în sectorul privat
Şef de sector administraţie pieţe şi cimitire
Inginer concediat cu un an înainte de pensie
Rotaru se şi vede şeful Gărzii de Mediu
Cercetarea cazului cu taximetristul înjunghiat se face de procuror
Portariuc chiar crede că Armata îi va da terenul Lebăda
Hoţ prin în flagrant… la declanşarea alarmei
Suma din factură nu se potriveşte cu cea declarată de Modern Calorf
Arestat pentru omor calificat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog