Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20173
De la 07 Ianuarie 2003
122880240

Petru Bogatu: Tot mai departe de ora Moscovei

  • 23 September 2011, 23:00
După ce aproximativ un secol şi jumătate, cu mici pauze istorice, ceasurile Basarabiei româneşti au fost silite să arate ora Moscovei, timpul Rusiei se retrage tot mai mult spre Orient. Dacă la iarnă vei zbura de pe aeroportul Chişinău cu o cursă directă de la ora 9 dimineaţă, vei ajunge la Moscova aproximativ la 10.30. Numai că acolo va fi deja 12.30.
Considerente politice, nu medicale
Mai întâi, acum câteva luni, Rusia a refuzat să revină la ora de iarnă. Deunăzi, Ucraina a făcut acelaşi lucru. În consecinţă, distanţa în timp dintre noi a crescut. De acum încolo de Moscova ne vor despărţi constant două ore, iar de Kiev – una.
Răsătitul devine astfel mai departe de Europa. Când la Moscova va fi ora 12 şi ruşii se vor pregăti să ia prânzul, la Paris va fi încă dimineaţă, ora 9. Ca să nu mai vorbim de englezii de la Londra care, în acest moment, abia îşi vor bea cafeaua matinală de la ora 8 în conformitate cu timpul meridian Greenwich.
Preşedintele Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev trişează, desigur, când spune că a decretat încremenirea Moscovei în ora de vară din considerente sanitare. Că ar avea grijă, chipurile, de sănătatea cetăţenilor. Aiurea. Dacă la mijloc ar fi nişte motivaţii medicale, Rusia ar trebui să revină la ora de iarnă care cadrează cu fusul orar, în niciun caz la cea de vară.
Având în vedere faptul că în URSS încă din anii treizeci a existat cu intermitenţe aşa-zisul timp decretat (+1 oră peste fusul orar), diferenţa de timpul astronomic va fi acum în Federaţia Rusă de două ore (+1 oră timp decretat + 1 oră timp de vară). Mobilul adevărat al acestui pas mare spre est este dorinţa Kremlinului de a diminua numărul timpurilor oficiale de pe teritoriul ţării. În Federaţia Rusă există 11 fusuri orare. De aceea, Medvedev şi-a propus să apropie ora Moscovei de timpul Siberiei şi Extremului Orient. Ca rezultat, în urma ultimelor reforme, numărul orelor oficiale s-a redus la 8.
Rusia deviază de la timpul standard
Timpul de referinţă pentru definirea fusurilor orare, precum se ştie, este timpul universal coordonat (UTC), care are la origine timpul civil al observatorului astronomic Royal Greenwich Observatory din Greenwich, Londra, Anglia. În prezent, timpul universal coordonat este calculat pe baza timpului atomic, cu nişte corecţii aplicate în vederea păstrării lui în sincronism cu rotaţia Pământului. Privind lucrurile din acest unghi, Moscova de acum încolo va avea două ore peste ora standard. Adică peste timpul universal coordonat.
Oricum ai da, schimbările intervenite în măsurarea timpului în Rusia au motivaţii preponderent politice, nu medicale. Teritoriul ţării e prea întins ca să rămână un tot întreg. În această situaţie, Kremlinul se căzneşte să menţină cu orice preţ unitatea statului care mereu crapă pe la încheieturi. Printre măsurile luate în vederea cimentării lui se numără şi reforma timpului legal.
Şi Kievul, pentru că a hotărât să rămână şi el la ora de iarnă, va avea anul împrejur o oră peste timpul său astronomic. Spre deosebire de ruşi, ucrainenii nu aveau motive politice să se îndepărteze cu o oră de Europa. Se pare că Moscova i-a cerut Kievului să rămână şi el la ora de vară pentru a nu creşte distanţa în timp dintre Rusia şi Ucraina.
Ora Europei la Chişinău
Deşi la prima vedere pare o chestiune de natură pur tehnică, conotaţiile politice ale reformei survenite în măsurarea timpului se văd cu ochiul liber. Experienţa Uniunii Europene, de altfel, dovedeşte cu brio asta. Unele din statele UE (Portugalia, Spania, Franţa etc.), pentru a se apropia în timp unul de celălalt, au renunţat la ora lor locală şi au adoptat aşa-zisa primă oră europeană (+ 1 oră faţă de Greenwich). Rusia şi Ucraina au procedat la fel. Numai că pe dos. Nu s-au apropiat, ci din contră, s-au îndepărtat în timp de Europa. E un gest ce mi se pare simptomatic. Mai cu seamă în ceea ce priveşte Moscova care îşi urmează drumul său, cel al Orientului.
Privită prin cadranul orologiului, Republica Moldova, ca şi România, se află chiar pe meridianul central al celui de-al doilea fus orar european. După ce mai multe decenii ora Moscovei ne-a obligat să trăim cu o oră întârziere, acum douăzeci de ani am revenit la normalitate. Astăzi, ora 12 la Chişinău, ca şi la Bucureşti, de altfel, coincide perfect cu amiaza noastră astronomică.
Avem, în sfârşit, un timp european sănătos. Rămâne doar să-l trăim cumsecade.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Pârjoale umplute
Bancul zilei: Trista realitate
Condamnaţii la moarte nu vor mai avea dreptul să-şi aleagă ultima masă
Poziţia Olandei şi Finlandei în dosarul Schengen nu este obiectivă, justificată şi raţională
Boc va rămâne premier până la alegerile din 2012
Teoria lui Einstein ar putea fi rasturnată
Anunţ angajare
Anunţ sfinţire biserică
Noi fonduri de la UE pentru termoficarea botoșăneană
Gura păcătoşilor adevăr a rostit
Ioan Rotundu
Persoanele cu handicap ies în stradă
Florin Ţurcanu pune bolnavii din spital la îngrăşat
Botoşani: Un scenariu dramatic care poate deveni realitate
dacă cei din PSD nu vor vota comasarea spitalelor din Botoşani PNL recunoaşte necesitatea comasării, dar va vota cu PSD
Liberalul Ţurcanu a aflat de dezastrul de la Bac
în opinia sa, vinovaţi sunt cei din PDL -cei din PDL i-au dat o replic㠒telectuală
Bursa locurilor de muncă s-a soldat cu cinci angajări pe loc
Nevăzătorii vor merge la protest în Bucureşti
De luna viitoare se dă startul “Toamnei Bobocilor”.
Comasarea spitalelor I-a împărţit pe salariaţi în două tabere
Video: Lumea lu' Rotundu - Pământul discordiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog