Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11835
De la 07 Ianuarie 2003
122897484
Petru Grozavu:

Lupta pentru Basarabia continuă

  • 26 November 2012, 23:00
Dmitri Rogozin a venit la Chişinău pe cal alb, dar s-a întors în Rusia, pe unul negru. Bucuria lui Rogozin, după întâlnirea, pe 16 noiembrie, cu premierul V. Filat şi asigurările acestuia că le dă ruşilor «verde» pentru două consulate, la Bălţi şi Tiraspol, i-a trecut în scârbă, după ce preşedintele N.
Timofti a declarat, în seara aceleiaşi zile: mai întâi armata (retragerea trupelor de la Nistru) şi apoi consulat la Tiraspol. Rogozin, care raportase deja la Moscova că a obţinut de la Filat atât cât a cerut, a lăsat Tiraspolul şi a alergat la Chişinău să-i ceară explicaţii premierului. Discuţiile s-au purtat cu uşile închise. V. Filat l-a convins pe Rogozin că totul va fi bine. Numai că Timofti a rămas pe poziţii. «Mai întâi armata şi apoi consulat» rămâne în vigoare.
Rogozin pe urmele lui Lukianov
Vizita de săptămâna trecută în R. Moldova a lui D. Rogozin — emisarul special al preşedintelui V. Putin pentru Transnistria şi vicepremier pentru industria de război a Rusiei, a fost, după cum se şi bănuia, una tensionată şi destul de scandaloasă.
O altă vizită, tot dinspre Rusia, cu acelaşi «caracter», Chişinăul nu mai ţine minte de la Memorandumul Kozak (2003), când un alt emisar al lui Putin şi tot Dmitri (Kozak) a fost la un pas să pună Chişinăului “şaua» federalizării. Noroc de americani.
De altfel, şi în cazul lui Rogozin, presa a scris din ajun că acesta vine şi el cu un proiect de federalizare pentru R. Moldova, numai că în varianta Lukianov: o Moldovă cu trei subiecţi federali. Deşi povestea e mai veche, nu-i exclus ca ruşii s-o fi reanimat, dacă ţinem cont că, o dată cu activizarea Rusiei în Transnistria, au început să fiarbă lucrurile şi la Comrat.
Adunarea Populară cere drept la relaţii externe, iar başcanul vrea, spre deosebire de Rusia, nu unul, ci trei consulate la Comrat: rus, turc şi bulgar (?!). Ce-i drept, Rogozin a respins zvonurile, în schimb, cu o săptămână înaintea vizitei, a declarat presei din Rusia, categoric şi ultimativ, că merge în R. Moldova ca să se întoarcă cu două consulate ruse, la Bălţi şi Tiraspol, iar în cazul în care Chişinăul nu va da curs demersului său, vizita la Chişinău e ca şi amânată…, cu toate că Rogozin este vicepreşedintele Comisiei interguvernamentale de cooperare moldo-ruse, iar la Chişinău era planificat pentru 16-17 noiembrie un for economic comun.
Forul, deşi a avut loc, nu a fost decât o ficţie, o umbrelă, dincolo de care s-a văzut că interesele Rusiei în zonă nu sunt cele economice, ci geo-strategice. În afară de faptul că şeful «Rospotrebnadzor», Evgheni Onişcenko, a lăudat vinurile moldoveneşti, forul nu a rezolvat nimic serios pentru relaţiile R. Moldova cu Rusia, mai ales în principala problemă a cooperării economice, cea a gazelor. În schimb, lucrurile au evoluat într-o cu totul altă manieră la Tiraspol.
Rusia se înarmează la Nistru
La Chişinău, Rogozin şi «suita» s-au aflat doar pentru o întrevedere cu ministrul economiei, V. Lazăr, şi premierul V. Filat. După ce a primit aprobarea premierului pentru consulatul de la Bălţi şi asigurarea pentru cel de la Tiraspol, emisarul lui Putin şi-a cărat suita la Tiraspol.
Două zile de întrevederi cu «oficialii» regiunii, vizite la întreprinderi, şedinţe comune de lucru. Poziţia Rusiei în problema transnistreană şi a relaţiilor cu administraţia de la Tiraspol (copilul Rusiei) o cunoaştem: asistenţă şi sprijin financiar, umanitar, logistic, politic, militar. Toate au fost reiterate încă o dată de Rogozin.
Numai că, de data asta, Rusia a intrat într-o zonă cu totul specială pentru Chişinău (dar şi pentru UE şi NATO). E vorba de trecerea marilor întreprinderi din zonă pe picior militar (posibil, de război). Acestea, potrivit presei ruse, urmează să fie integrate complexului militar-industrial rus. D. Rogozin a dat asigurări Tiraspolului că Rusia va investi în uzinele producătoare de armament din regiune ca «să susţină, pe această cale, dezvoltarea economică a Transnistriei», scutind-o de «dependenţa faţă de Chişinău şi UE».
Rogozin a dat şi câteva adrese pentru «Nezavisimaia Gazeta»: uzinele «Pribor» din Tighina şi «Litmaş» şi «Moldavizolit» de la Tiraspol. Noutatea face lumină, până la urmă, asupra faptului cum de s-a întâmplat ca în cadrul delegaţiei pentru forul economic să figureze şi doi experţi militari: vicepreşedintele Comitetului pentru Apărare în Duma de Stat, Al. Juravliov, şi consilierul ministrului Apărării, generalul V. Evnevici, unul dintre ex-comandanţii Armatei 14, dislocate în Transnistria.
Ministrul de Externe, Iurie Leancă, s-a arătat îngrijorat de «proiectul» Rusiei pentru regiunea transnistreană, premierul Vlad Filat nu a comentat situaţia în nici-un fel, chiar dacă a avut o întâlnire cu Rogozin şi la finele, nu doar la începutul vizitei acestuia în R. Moldova. Nu a ştiut? Nu a îndrăznit? Vrea să fie bun cu dracul?
Noi riscuri pentru Moldova
Rusia este obişnuită să trăiască din războaie. Numai pentru 2012 vânzările de armament trebuie să se ridice la 11 miliarde de dolari SUA. Asta este Rusia. Astea sunt interesele ei. Şi vor fi şi în cazul Transnitriei. Dar riscurile pentru R. Moldova cine le va calcula?
Şi ce trebuie să se mai întâmpe ca Chişinăul să decidă ce face cu neutralitatea sa militară şi dacă ea îi mai serveşte la ceva?
Rusia s-a cuibărit în Tranisnistria militar, politic, administrativ, cu spionaj, securitate, industrie de război… De ce să nu-şi asigure acum şi o acoperire diplomatică? Dar oficială, cu aprobarea Chişinăului, pentru a crea un precedent, pe care să-l poată extinde şi asupra altor zone ale R. Moldova şi să dea curs proiectului Lukianov de exterminare a R. Moldova: «o Moldovă, trei republici». Lupta pentru Transnistria continuă. De fapt, şi pentru Basarabia.
Ziarul de Garda

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Blestemul Caracalului
Gastronomie: Chifteluţe marinate
Varianta regionalizării cu 8 regiuni nu e cea mai bună, dar e cea mai posibilă
Criza din UE, o ameninţare foarte serioasă
sunt gata să revin ca preşedinte la Kremlin
Exportăm gaze româneşti, importam gaze ruseşti la preţ triplu
Dispute între ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi consilierul prezidenţial Iulian Fota
la o dezbatere la Academia Română
E mai grav decât credeam!
Ioan Rotundu
Adevăruri uitate sau ascunse?
Ioan Rotundu
Târg de produse tradiţionale pe Pietonalul Unirii
Botoşănenii pot propune modificări de taxe locale judeţene
Distracţia la patinoar, preferată de botoşăneni
Botoşani: Conducerea Prefecturii cuprinsă brusc de milă faţă de ţigani
acţiunea pare a fi una electorală decât serioasă
Implicare imediată în proiecte legislative (P)
Ţigarete de contrabandă transportate cu microbuzele
AFP: Preşedintele ANI denunţă presiuni politice
Alianţa Pentru o Românie Curată - Liste negre
candidaţi incompatibili, traseişti şi topul imobiliarelor electorale
Tomograful – marea problemă a Spitalului judeţean
Botoşăneni care au luat plasă pe seama comerţului online
Botoşani: Contract colectiv de muncă la Spitalul judeţean
Plecarea asistenţilor medicali în străinătate este din nou de actualitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog