Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Marţi: 8 Mai 2007

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6516 lei
1 USD = 3.8120 lei


Număr accesări
Astăzi:
18089
De la 07 Ianuarie 2003
60177537

Plescoi: oaia ca rafinament

Rar, foarte rar, chelnerilor li se poate întâmpla să se ruşineze de numele unor mâncăruri din listă. Plescoiul (din motive evidente, şi totuşi de neînţeles) este, uneori, unul dintre aceste produse. Însă cu siguranţă nimeni nu se poate ruşina din pricina calităţii acestui tip de cârnaţi (căci despre cârnaţi e vorba în acest material, în cazul în care cuvântul Plescoi nu vă spune nimic).
Şi, tot pentru cazul în care n-aţi auzit niciodată acest nume, faceţi bine şi învăţaţi-l: deocamdată, este SINGURUL produs agroalimentar tradiţional romanesc cu denumirea de origine recunoscută şi protejată în Uniunea Europeană.
Cârnaţii cu pricina sunt fabricaţi după o reţetă ale cărei detalii sunt un secret păzit foarte bine (şi nu-i o glumă, vă asigur!!!), din carne de oaie, vită, ardei iute, usturoi, tras în maţ subţire de oaie. Ceea ce o să vă spun în continuare este un secret, aşa că ciuliţi urechea la mine şi nu mai spuneţi la nimeni: ADEVĂRAŢII cârnaţi de Plescoi sunt plaţi, fiindcă după ce au fost traşi în maţul de oaie sunt storşi cu grijă prin presare, astfel încât aproape toată zeama din ei să se scurgă. Apoi sunt uscaţi şi afumaţi, astfel încât arată într-un fel mai ciudat, însă aici e tot farmecul lor. Connaisseur a vizitat satul cu pricina, aflat înspre munte, pe Valea Buzăului, şi a constatat cu oroare că, probabil din motive de sărăcie de tranziţie, în prezent cei mai mulţi producători localnici au renunţat să mai preseze cârnaţii, şi oferă amatorilor nişte cârnaţi groşi, care n-au prea multe în comun cu reţeta tradiţională. Evident, prin presare se pierde mult la cântar, aşa încât nimeni n-ar putea spune că Plescoiul poate fi ieftin. Dar ar fi şi păcat. Oricum, pentru cei înclinaţi din fire spre o firească zgârcenie, trebuie să menţionez că într-un kilogram de Plescoi veritabili, bine uscaţi şi mai scumpi, intră aproape 70 de cârnaţi, faţă de cei 30-35, câţi ar intra într-un kilogram de cârnaţi semiumezi. În plus, gustul e incomparabil: dacă Plescoiul veritabil este iute şi fin şi poate fi mâncat negătit, prăjit sau fiert, cel neuscat nu poate fi mâncat decât pe grătar sau la tigaie, însă n-are nici fineţea şi nici iuţeala plăcută pe care ar trebui să le aibă. (Ioan Cezar)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
DNA-ul este mâţa pe care Conţac o arată prefectului
Ziua Europei marcată la Botoşani
Blândeţe şi gingăşie pentru conducerea societăţii Apa Grup
Consilierii vor alege instrumente pentru filarmonişti
Pensionarii botoşăneni îşi fac bagajele
Patru amenzi şi 13 avertismente aplicate de SGA în luna curăţeniei
500 mii lei pentru continuarea lucrărilor la sediul CCD
Conducerea CCD nemulţumită de chioşcurile din faţa sediului instituţiei
Clienţi pentru fosta fabrică de cauciuc Arca
Preoţii francezi ne-au recomandat să facem agricultură cu calul şi căruţa
Simpozion organizat de Camera de Comerţ
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Punct final al Caravanei ocupării în mediul rural
Finanţele stau cu ochii pe încasările de la Apa Grup şi Termica
Dosar penal pentru un hanorac furat
Comunicat de presă CJ
Horoscop
Comentariu la comentarii (LXXXIX)
(Ioan Rotundu)
Citate şi cugetări din România II
Tratament diferenţiat
Insistaţi, că nu se ştie ce poate aduce ziua de astăzi!
Noutăţi din politica botoşăneană
Ioan Rotundu
Zece permise de conducere falsificate
Conţac l-a etichetat pe prefect cu întreg regnul animal
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!