Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14720
De la 07 Ianuarie 2003
122874787

Poetul Andrei Dósa refuză premiul ICR: donaţi banii lui Hruşcă, fanfarelor, căluşarilor

  • 15 January 2014, 23:00
Încă un poet refuză premiul de 3.000 de lei acordat de ICR celui mai bun autor de poezie din 2013. Săptămâna trecută Dan Sociu refuza premiul. Pe 14 ianuarie 2014 şi Andrei Dósa şi-a anunţat refuzul.
Săptămâna trecută Dan Sociu refuza premiul de poezie de la Gala Tinerilor Scriitori, premiu acordat de ICR. După acest refuz, s-a desemnat un alt cîştigător: Andrei Dósa. Însă şi acesta a refuzat premiul, menţionând că gestul lui Dan Sociu l-a făcut să mediteze asupra problemei. Andrei Dósa a scris pe pagina sa de facebook justificarea refuzului. O cităm integral: "M-a contactat azi Dan Mircea Cipariu, să mă anunțe că am luat premiu la Gala Tinerilor Scriitori. Respect decizia juriului, dar nu pot accepta acest premiu.
În general eu nu urmăresc cu prea multă atenție scena politică și nu pot să spun că sunt un activist convins, care să reacționeze imediat la orice nedreptate. Când am văzut nominalizările n-am observat din partea cui sunt banii, însă refuzul lui Dan Sociu m-a făcut să acord atenție problemei. Nu consider că este firesc ca artiștii să urmărească în permanență proveniența finanțării unor premii, proiecte etc., dar din păcate contextul actual cere acest lucru.
M-am gândit la mai multe argumente pro și contra, printre care și acela că refuzul unora dintre noi poate însemna și că cei care vor să facă pe viitor proiecte în colaborare cu ICR să fie văzuți ca oportuniști, chiar dacă nu-i exclus ca unele dintre acele proiecte să fie ok. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, sunt de părere că e dreptul fiecăruia în parte să ia o decizie când vine vorba de acceptarea unei colaborări cu instituțiile culturale ale statului. Consider că a refuza un premiu este o formă de protest care poate fi folosită de cei care doresc să facă asta.
Inclusiv în ceea ce mă privește, acest refuz vine după ce am acceptat să mă duc la Berlin în noiembrie 2013 pe banii ICR. La vremea respectivă mi s-a părut că în formula actuală institutul încearcă să propună o altă direcție față de cea dată de acțiunile lui Marga. În acel moment, singura care a refuzat să meargă la Berlin dintre cei invitați a fost Livia Ștefan. Între timp, ICR a refuzat să acorde finanțare pentru FILB (Festivalul Internațional de Literatură București), iar un proiect de lege urmărește o posibilă reducere a Fondului Cinematografic, pentru a finanța reabilitarea unor cinematografe ce urmează să treacă în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale. Cu alte cuvinte, nu observ nicio îmbunătățire în ceea ce privește activitatea și strategiile Ministerului Culturii, respectiv a ICR.
Așadar refuz premiul, dar aș vrea ca banii să fie donați lui Grigore Leșe, Ștefan Hrușcă sau altor cantautori, fanfare, ansambluri folclorice sau trupe de călușari. Rog organizatorii să-i contacteze pe oricare dintre ei și să le dea banii. Protestez astfel împotriva actualei strategii a ICR-ului și a Ministerului Culturii: a ideii de "cultura română e una singură", a lipsei de profesionalism, dar și a mediocrității demersurilor noii conduceri ICR, împotriva numirilor cel puțin dubioase în funcții de conducere, a faptului că în 2013 n-a fost finanțat niciun film din banii CNC etc. Protestez pentru că ceea ce se întâmplă acum e o încercare de a pune bețe în roate anumitor mecanisme care funcționau cât de cât ok în promovarea culturii române."
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Congresul femeilor
Horoscopul zilei
Imagini de la ridicarea lui Nicuşor Constantinescu de către procurorii DNA
Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii
„Eminescu – Luceafărul, eu – o mică stea”
Mihai Eminescu despre Basarabia: Cu un cuvânt, de la Rusia nu primim nimic
George Osborne somează UE să se reformeze, dacă vrea ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar
Directorul TVR Stelian Tănase cere ministrului Finanţelor majorare a taxei TV
Noi dezvăluiri despre programul de spionaj al NSA
Banca Mondială: Creşterea economică a României va fi de 2,5% în acest an
Preşedintele CJ Constanţa este urmărit penal pentru 6 infracţiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice
prejudiciu: peste 5 milioane euro
Nicuşor Constantinescu, la ieşirea de la DNA: Am fost tratat ca un animal. DNA este o polţtie politică
Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Codului penal în "marţea neagră" sunt neconsţitutionale - unanimitate
Alegerile europarlamentare, simultan cu referendumul pentru modificarea Constituţiei
avantaje, riscuri şi costuri * exemple din alte ţări si observaţiile OSCE
Botoşani/Frumuşica: Cum un poliţist şi un procuror au măsluit o anchetă
Ioan Rotundu
Lovituri năucitoare
Ioan Rotundu
Procurorii fac ce vor în România, nu contează ca e USL la guvernare. Ar trebui desfiinţat DNA
Cum sunt scoşi profesioniştii integri din Fisc şi Garda Financiară
Care sunt şefii de Consilii Judeţene urmăriţi penal sau judecaţi pentru corupţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog