Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13103
De la 07 Ianuarie 2003
122873170

Politica stalinistă aplicată de Rada de la Kiev românilor din Ucraina

  • Limba “moldovenească “ recunoscută ca limbă regională
  • 6 June 2012, 23:00
Rada Supremă de la Kiev a adoptat în prima lectură, un proiect de lege prin care stabileşte lista limbilor regionale. Utilizand politica stalinista Palamentul de la Kiev a recunoscut ca limbi regionale atât româna, cât şi „moldoveneasca”, transmite Romanian Global News.
Daca proiectul va deveni lege, romanii din Nordul Bucovinei si Transcarpatia va vorbi limba română, iar romanii din Sudul Basarabiei, actuala regiune Odesa, vor vorbi asa zisa limba moldoveneasca.
Proiectul de lege stabilește că, în contextul prevederilor stipulate în Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, acesta va fi aplicat pentru 18 limbi, și anume: rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătara, moldovenească, germana, poloneza, neogreaca, rroma, româna, slovaca, maghiara, ruteana, caraima şi crâmceaca.
Astfel, pe teritoriul Ucrainei, limbile „moldovenească” și română vor fi considerate două limbi diferite.
În cazul în care legea va fi votată, articolul 11din proiect va obliga autorităţile locale să publice actele în limba oficială. In zoneleîn care sunt utilizate limbile regionale, actele de guvernare locală sunt publicate în limba naţională sau în limbă regională.
În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei. Articolul 20 din proiectul de lege prevede că cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea se aplică la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.
Rada intenţionează să introducă un nou model de pașapoarte în care informația despre posesorul acestuia va fi scrisă atât în limba ucraineană, cât și în limba minorității naționale pe care o reprezintă. Conform proiectului de lege, instituţiile de învăţământ vor fi obligate să formeze clase separate în care lecțiile se vor susține în limba regională, iar la cererea reprezentantului minorității naționale, toate testările vor fi traduse în limba regională sau a minorității naționale.
Conform surselor Romanian Global News din Kiev, cei care au facut lobby pentru ca romanii sa fie despartiti in “moldoveni “ si romani au fost statalistii de la Chisinau, unul dintre ei fiind ministrul de externe Iurie Leanca care personal a insistat pentru recunoasterea separata a limbii “moldovenesti”, care ar corespunde termenului din Constitutia R. Moldova. Asociatia Moldovenilor condusa de Anatol Fetescu, agent de influenta a serviciilor secrete ucrainiene, a fost un alt pol de lobby in favoarea “limbii modovenesti”.
Nu s-a reusit inca identificarea actiunilor de lobby ale Ambasadei Romaniei la Kiev care ar fi trebuit sa insiste ca glotonimului ,,limba moldovenească" sa nu apara in textul proiectului de lege.
Poate nu ar fi deloc rau ca Romania sa blocheze orice mecanism de cooperare al Ucrainei cu UE. Un stat cu coloana vertebrala care se respecta asa ar face. Pana cand Ucraina renunta la aberatii staliniste de genul “limbii moldovenesti”. Parteneriatul dintre Partidul Regiunilor si Uniunea Interegionala “Comunitate Romaneasca”, care are sub umbrela ei circa 23 de asociatii romanesti din Ucraina, si care sprijina actuala majoritate parlamentara, nu a fost nici el de folos in eliminarea influentei stalinistilor moldovenisti. Asta in cazul in care devine din ce in ce mai evident un fel de colaborationism al celor care au primit functii din cadrul Uniunii cu masurile asimilationiste ale autoritatilor ucrainiene.
Ceea ce trebuie recunoscut insa este faptul ca in cazul in care proiectul trece, minoritatile din Ucraina, inclusiv cea romaneasca, vor avea mult mai multe sanse sa supravietuiasca identitar. Acest lucru dincolo de schimbarea completa a geografiei politice a teritoriului ucrainian cu urmari greu de evalut pe termen mediu si lung.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dialog în miez de noapte
Platforma electorală a candidatului Florin Plian, comuna Curteşti
Ponta taie din elanul interimatului ministru Liviu Pop
Prima stradă din România care se spală singură
Ponta se consideră mai deştept ca lui Kover Laszlo şi nu se lasă provocat
Declinul democraţiei în Ungaria şi Ucraina
De ce nu trebuie votat CJ USL
Ioan Rotundu
Voinicia ministrului Economiei s-a topit în faţa "băieţilor deştepţi"
Teatrul "Vasilache" vă invită la spectacol
Indignare față de dezinformarea practicată de USL Botoşani
Zvăpăiata Maricică şi iubirea de RVG
Ioan Rotundu
Botoşani/Tudora: Puntea buclucaşă şi miliardul dispărut în… buzunare
Gospodării botoşănene afectate de ploi
Ziua Porţilor Deschise la Casa Ventura
Jaf de peste două miliarde lei la Casa de amanet Fabio
AJOFM Botoşani vrea să pună ţiganii la muncă
Botoşănenii sunt interesaţi de Programul Rabla
Casa Corpului Didactic are şef nou, de ieri
Calendarul mazilirii şi numirii de noi inspectori şcolari
Vineri, 8 iunie, Megaconcert Ana Lesko la Botoșani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog