Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Anchete
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17955
De la 07 Ianuarie 2003
122903604

Pompierii ne învaţă cum să ne ferim de foc

  • 22 December 2009, 23:00
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani desfăşoară în perioada 22 decembrie 2009 – 7 ianuarie 2010 o campanie de informare preventivă şi de pregătire a populaţiei în vederea prevenirii şi combaterii situaţiilor de urgenţă premergător şi pe timpul Sărbătorilor de Iarnă.
Campania de prevenire a fost determinată de datele statistice care arată că în ultimii ani, atât în ţară cât şi în judeţul Botoşani, în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie, s-a înregistrat un număr mare de incendii ca urmare a nerespectării regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor la instalarea şi folosirea sobelor, coşurilor de fum, exploatarea energiei electrice, precum şi fumatul în locuri nepermise.
Spre exemplu, în perioada 24 decembrie 2007 – 6 ianuarie 2008, pe teritoriul judeţului Botoşani s-au înregistrat 20 de incendii generate de coşurile de fum defecte sau neizolate termic faţă de materialele combustibile, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, suprasolicitarea instalaţiei electrice şi de fumat.
În perioada 24 decembrie 2008 – 6 ianuarie 2009 pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 16 incendii. Acestea s-au soldat cu decesul unei persoane, rănirea altor două, precum şi cu pagube materiale de peste 100.000 lei.
Campania are ca scop informarea populaţiei cu privire la regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor specifice Sărbătorilor de Iarnă, precum şi perfecţionarea deprinderilor cetăţenilor asupra modului de prevenire şi intervenţie în domeniul situaţiilor de urgenţă. În acest sens, personalul Compartimentului Pregătirea Populaţiei pentru Intervenţie şi Educaţie Preventivă din cadrul ISU Botoşani va distribui în locurile cu aglomerări de persoane pliante care conţin sfaturi pentru evitarea pericolelor potenţiale de incendiu, măsuri specifice de prevenire a acestora, precum şi despre comportamentul care trebuie adoptat în cazul unor situaţii de urgenţă. În marile centre comerciale din judeţ vor fi difuzate spoturi audio.
Pentru ca sfârşitul de an să fie unul fericit, vă rugăm să daţi dovadă de responsabilitate, înţelegere şi foarte mare atenţie. Vacanţa şi sărbătorile de iarnă trebuie să fie prilej de bucurii, iar amintirea acestor clipe să nu fie umbrită de tragedii motiv pentru care vă recomandăm:
- nu folosiţi pentru decorarea bradului de Crăciun lumânări, artificii, instalaţii de lumini cu improvizaţii sau alte obiecte care ar putea genera incendii;
- nu amplasaţi brazii de Crăciun lângă sursele de căldură (sobe, reşouri, maşini de gătit, etc);
- nu lăsaţi închişi în casă minorii, nici măcar pentru câteva minute. Un singur minut în care aceştia nu sunt supravegheaţi poate fi fatal.
- eliminaţi din jocul lor ARTIFICIILE, PETARDELE sau POCNITORILE (interzise, de altfel!). - convingeţi-i că fumatul este un viciu nociv nu numai sănătăţii, care poate provoca şi INCENDII în condiţiile în care, din dorinţa de a nu fi văzuţi fumând, copiii îşi aleg cele mai ferite locuri, cum ar putea fi: poduri, fânare, adăposturi pentru animale etc.;
- supravegheaţi cu atenţie colindătorii pentru că o ţigară aruncată la întâmplare de aceştia, uneori chiar intenţionat, poate provoca adevărate tragedii;
- nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice;
- evitaţi supraîncălzirea sobelor pe timp geros, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
- depozitaţi jarul şi cenuşa numai în gropi special amenajate;
- amplasaţi lemnele şi rufele la o distanţă de minim 1 m faţă de sobele metalice, respectiv 50 cm faţă de cele din teracotă;
- supravegheaţi permanent focul;
- nu aprindeţi focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
- izolaţi coşurile de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- evitaţi încastrarea, în coşuri şi burlane, a elementelor combustibile ale acoperişului sau planşeului;
- curăţaţi coşurile de evacuare a fumului de funingine.
Având în vedere temperaturile foarte scăzute înregistrate în ultimele zile, atât pe timp de noapte cât şi pe timp de zi, se constată o scădere a presiunii gazelor naturale pe teritoriul judeţului Botoşani.
Pentru preîntâmpinarea producerii unor situaţii de urgenţă ca urmare a scurgerilor de gaze sau a utilizării incorecte a instalaţiilor de gaze, Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani recomandă cetăţenilor să respecte regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale şi a mijloacelor de încălzire de tip centrală.
Să nu folosească instalaţii de gaz improvizate şi să nu lase nesupravegheate aparatele de utilizat gaze naturale în funcţiune. Dacă simţiţi miros de gaz, nu utilizaţi surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeţi lumina şi deschideţi ferestrele. Verificaţi periodic şi menţineţi în bună stare de funcţionare instalaţiile de gaze naturale (conducte, robinete, arzătoare). Se vor respecta cu stricteţe instrucţiunile generale de folosire a gazelor naturale, precum şi instrucţiunile specifice de funcţionare a aparatelor supuse exploatării.
Se recomandă supravegherea permanentă a aparatelor de încălzire şi de preparare a hranei. Pe timpul utilizării acestor aparate se va asigura ventilarea corespunzătoare a încăperilor. Modificările la instalaţiile de gaze vor fi executate numai după obţinerea aprobărilor legale şi prin intermediul unor persoane autorizate.
Permanent se impune verificarea stării furtunurilor flexibile prin care sunt racordate aparatele de utilizare la instalaţia de gaze naturale. În situaţiile în care apar fisuri, crăpături, acestea se vor înlocui cu altele omologate, prin intermediul persoanelor autorizate.
Pentru verificarea etanşeităţii se va utiliza numai soluţie de apă cu săpun. Se interzice verificarea cu flacără a instalaţiilor de gaze naturale. (ISU – Plt. Dorina Lupu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Profesorii vor să ştie dacă şi la anul vor avea concedii fără plată
Au ieşit la colindat, dar cu ochii după cârnat
Hârâiala farmacişti CAS va continua şi la anul
Anticristul din Consiliul Judeţean Botoşani
Dispariţia unei botoşănence a fost anunţată după 15 ani
Dorin Blaga este la prima expoziţie în afara Penitenciarului
La patinoar cu spectacolul „Sarea în bucate”, după Petre Ispirescu
Noul consilier judeţean este tot PSD
În dispreţul botoşănenilor, consilierii judeţeni au votat regulamentul de furnizare a apei
după care, veseli au băut şampanie societatea civilă a fost tratată drept hârtia lor igienicălunar, botoşănenii vor plăti mai mult cu trei miliarde de lei vechi
Caltaboşi
Elveţienii, decişi să apere dreptul la secretul bancar
Horoscop
Românii descurcăreţi şi ungurii fraieriţi
Dinescu dă o altă lovitură de palat: la CNSAS
In 2010 vor fi sub 100.000 de disponibilizări de la stat şi nu vor fi modificări de taxe
Pensii îngheţate la nivelul din octombrie 2009, salariul mediu brut creşte
Semne bune, în 2010, pentru locuitorii din Coşula
Petrecere românească de Revelion şi în Potomac
Acordul privind traficul de frontieră pe Prut a ajuns in Camera Deputaţilor
Claudiu Iordache despre comemorarea a 20 de ani de la Revoluţia Română
Declaraţie comună a UE cu Basarabia, în care este susţinută integrarea europeană
Revoluţia română aniversată de un grup de tineri, la Chişinău
Un alt inspector al IŞJ pe cale de a câştiga procesul demiterii din funcţie
Procesoman de nevoie şi la anul viitor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog