Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13497
De la 07 Ianuarie 2003
122873564

Ponta verifică cine i-am modificat Ordonanţa despre impozitarea veniturilor compensatorii

  • 12 June 2013, 23:00
Premierul Victor Ponta si-a nuantat tonul in ceea ce priveste aplicarea impozitului de 85% pentru salariile compensatorii doar la Autoritatea de Supraveghere Financiara, anuntand ca in prezent Corpul de Control verifica daca ordonanta Guvernului in acest sens a fost modificata la Secretariatul General al Guvernului sau la Ministerul Finantelor.
Precizarea vine dupa ce marti seful Executivului afirmase ca Ionel Blanculescu, consilierul sau, nu stia exact ce s-a aprobat in Guvern cand a afirmat ca acest impozit va fi aplicat si platilor compensatorii platite in mediul privat.
"Vorbim de cele trei comisii. Daca cineva de la SGG sau de la Finante a modificat decizia guvernului" va fi dat afara, a spus Victor Ponta, precizand ca in prezent Corpul de Control verifica acest lucru.
Marti, premierul, aflat in Germania, precizase ca prevederea se aplica doar pentru angajatii ASF. "Nu doar ca nu se aplica in mediul privat, nu se aplica nici la stat decat la cei care au lucrat in cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, deci numai la cei de acolo se aplica. Daca, de exemplu, dam salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozitam cu 85%", spusese Ponta, citat de Mediafax.
Atentionat de jurnalisti ca prevederea privind impozitarea cu 85% este mentionata intr-un articol distinct al ordonantei de urgenta adoptate de Guvern si face referire doar la o derogare din Codul Fiscal, nu la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), premierul a raspuns ca toata ordonanta se refera la ASF.
"Asta a fost intentia noastra si numai la asta aplicam", a adaugat Ponta. Solicitat insa sa comenteze declaratia consilierului sau pe probleme economice Ionel Blanculescu, care explica motivul pentru care acest impozit va fi aplicat si platilor compensatorii platite in mediul privat, Ponta a afirmat: "Domnule, Ionel Blanculescu nu stia ce am adoptat in Guvern", explicand ca acesta nu participa la sedintele de guvern si, probabil, a fost "o interpretare".
El a adaugat ca Guvernul incearca prin aceasta ordonanta sa penalizeze "ce se mai poate penaliza", deoarece trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si-au incasat salariile compensatorii cu o zi inainte de adoptarea ordonantei.
Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern saptamana trecuta privind Autoritatea de Supraveghere Financiara include trei mari articole, dintre care unul modifica articolele din ordonanta de infiintare a ASF reducand numarul de membri, al doilea mare articol stabileste ca, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand
salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere", iar ultimul mare articol reglementeaza conditiile de demitere a managerilor de spitale.
Agentia MEDIAFAX a anuntat, joi seara, ca Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, sa stabileasca o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere".
Anterior, Guvernul a anuntat ca acest impozit de 85% va fi aplicat angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) "si din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin infiintarea ASF".
ASF a fost infiintata prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Consilierul economic al premierului Ionel Blanculescu considera ca impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din consilii de administratie si de conducere este normala, deoarece si in mediul privat exista un "obraz gros".
"Era normal sa se ia o masura care sa nu discrimineze un anumit sector. Puneti-va in locul actionarilor unei banci care trebuie sa suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleaca din sistem pe diverse motive si veti constata ca asocierea este tot cu obrazul gros.
Este un obraz gros la stat si un obraz gros la privat. Cand era mai greu Romaniei, Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii datorita crizei se gaseau personaje care sa incaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie ca plateam un credit cu o dobanda mai mare sau o asigurare mai mare, si atunci este normal ca cei 85% sa atinga inclusiv mediul privat, pentru ca nu atinge partea de performanta, ci o exceptie", a spus Blanculescu la Realitatea TV.
El a aratat ca aceasta regula este conforma celor aplicate si la nivel european si a sustinut ca mediul privat, ca si cel de stat, va fi astfel cu mult mai atent pe cine angajeaza, pentru a evita situatiile in care "pe iesirea din spate" managerii "trimisi la reciclare" sa plece cu milioane de euro.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răspuns sincer
50.000 de români au semnat până în acest moment pentru integrarea Basarabiei cu România
Ioan Ghişe îşi face mea culpa faţă de premierul Ponta
Ministrul Fenechiu va afla pe 4 iulie dacă va fi condamnat sau nu
Rusia: Mii de oameni protestează împotriva lui Vladimir Putin, la Moscova
Victor Ponta, atac dur la trei miniştri liberal
Dan Sova susţine că Deutsche Bank ar putea finanţa autostrada Comarnic-Brasov
BMW ar putea deschide o fabrică în România
Alune americane
Comunicat presă Primăria Botoşani
Un volum ştiinţifico-geografic despre judeţul Botoşani
Ioan Rotundu
Botoşani: AJCPS în prag de executare silită
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog