Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17823
De la 07 Ianuarie 2003
122903472
Povestea unei manipulări:

Cum s-au format cozile sărăciei la primăria lui Mazare

  • 26 November 2010, 23:00
In urma cu aproape trei saptamani, in 8 noiembrie, stirea cea mai importanta la televiziunile nationale de stiri era constituita de transmisiunile directe de la cozile la care saracii din Constanta se asezasera pentru a-si capata ajutoarele de la Uniunea Europeana. Iar spectacolul s-a prelungit si in zilele urmatoare, reporterii tinand atent sub observatie imbulzeala pentru alimente in municipiul cu administratie PSD.
Disperarea oamenilor saraciti de un guvern incompetent era ideea prezentata atat implicit, cat si explicit de jurnalistii si analistii televiziunilor.
La inceputul acestei saptamani, subiectul a revenit pe ecrane, caci distributia fusese sistata cateva zile din cauza defectarii masinii de ambalat malai, iar cand a fost reluata, s-a inregistrat o revigorare a fenomenului cozilor. Joi, 25 noiembrie, la unul din cele trei centre de distributie din municipiu erau doar doua - trei persoane, care isi luau pachetele indata ce soseau.
30 noiembrie este ultima zi in care ajutoarele de la Uniunea Europeana vor fi distribuite. Din 8 noiembrie, doar mai putin de jumatate dintre beneficiari au reusit sa-si ridice alimentele. Se va intampla, probabil, ca si anul trecut, cand perioada a fost prelungita cu doua luni, iar in cele din urma, pentru ca 20% dintre cei indreptatiti nu le revendicau, ajutoarele ramase au fost redistribuite celor care luasera deja, dar mai doreau.
Faptul ca mai mult de jumatate dintre beneficiari nu a venit pana acum sa-si ridice ajutoarele ridica o intrebare legitima: sunt multe dintre ajutoarele sociale orientate catre cei care nu au nevoie reala?
Puiul si "babele"
Demn de luat in seama este faptul ca fenomenul cozilor a fost inregistrat cu preponderenta la Constanta, oras si judet cu administratie PSD - prin primarul Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu. Primarul constantean are o indelungata experienta in distribuirea de ajutoare de la bugetul local, "puiul lui Mazare" transformandu-se, cu timpul, in concept electoral. Datorita acestui pui si interactiunii neobosite a primarului cu pensionarii asezati la cozi a aparut mult mediatizata afirmatie a lui Radu Mazare: "Ma iau babele si ma arunca pe sus, ca pe fotbalisti".
Chiar si acum, din buget de criza, primarul de Constanta a taiat multe cheltuieli, dar nu pe cele pentru pensionari, carora le da, de opt ori pe an, ajutoarele cu care i-a obisnuit. Primaria are zece spatii in care imparte aceste ajutoare, fiecare fiind deservit de doi angajati.
Pentru ajutoarele de la Uniunea Europeana, insa, au fost deschise doar trei puncte de distributie, deservite de cate sase oameni. Madalina Laciu, sefa serviciului Cluburi Pensionari din Primaria Constanta, cea care raspunde de actiunea UE, spune ca angajatii sunt aceiasi care se ocupa si de ajutoarele de la bugetul local, insa cantitatile de alimente de la Uniunea Europeana sunt mult mai mari si necesita mai multi incarcatori - descarcatori. De aceea au fost infiintate doar trei puncte de distributie. Totusi, doar doi oameni impart, practic, alimentele, unul verificand tabelele nominale, altul numarand pachetele. Ce fac ceilalti angajati, dupa ce descarca marfa?
Specialisti in ajutoare
Comparativ, constantenii care primesc, de opt ori pe an, ajutoare de la bugetul local sunt in numar de 47.000 (pensionari cu venit sub 800 lei, persoane care au peste 60 de ani si nu au niciun venit si persoane cu handicap de gradele I si II), iar cei care primesc, o data pe an, ajutoare de la UE sunt numai 21 657 (pensionari cu venituri sub 400 lei, someri, persoane cu venit minim garantat si persoane cu handicap grav sau accentuat).
Este adevarat ca primii primesc de la bugetul local cate o sacosa cu un pui, o sticla de ulei si trei pungi cu faina, zahar si orez, iar de la UE se dau cate 14 kg de faina, 7 kg de malai, 3,6 kg paste fainoase, un kg de zahar, unul de lapte praf si unul de biscuiti, dar cantitatile nu sunt atat de disproportionate ca sa nu permita distribuirea prin aceleasi puncte, conform unui mecanism deja pus la punct de municipalitate. Caci in organigrama Primariei Constanta exista chiar Serviciul achizitii si distribuire ajutoare.
Paradoxul cozilor
Luand in considerare ca numarul beneficiarilor de ajutoare UE este mai mic de jumatate fata de numarul pensionarilor lui Mazare, este foarte clar ca, daca s-ar fi distribuit in zece puncte in loc de trei, cozile ar fi fost mult mai mici decit cele prezentate la TV.
Prin deschiderea a numai trei puncte de repartizare la Constanta, s-a creat o falsa problema, exploatata asiduu de televiziunile de stiri. Prin modul de relatare de la fata locului si prin frecventa transmisiunilor, cozile la ajutoare de la UE au fost interpretate ca dovezi
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Omul alb şi indianul
A fost numit judecător la Curtea Europeana de Justiţie
România are nevoie de o nouă lege a Educaţiei
nu imi cereţi să mă implic in problemele dvs. interne
Legea salarizării trebuie combatută prin orice mijloace
inclusiv prin moţiune de cenzură
Duma a recunoscut oficial că Stalin a ordonat masacrarea ofiţerilor polonezi la Katyn
Nu vor fi cutremure catastrofale in perioada următoare...
vor fi cutremure de 6 grade sau de şase şi cevane vor zgâlţâi, dar nu murim
Vezi cum le-a vorbit C.V. Tudor reprezentanţilor justiţiei
Pâinea va fi cu peste 15% mai scumpă, din luna februarie
Parlamentul portughez a adoptat un buget de austeritate fără precedent
în speranţa că va evita sprijinul financiar extern
“Ziua României la Budapesta – Normalitate sau provocare?”
Un eveniment care a tulburat plăcut liniştea comunei Hăneşti
Grâu fără acte confiscat de poliţiştii botoşăneni
Locatari rămaşi fără apă din cauza avariilor
Dinamica spirituală a Ortodoxiei românești: de la Crez la Autocefalie (325 – 1885)
Meciul FC Botoşani – Steaua II păzit cu străşnicie de jandarmi
Liberalii vor să verifice cum se cheltuie banii în spitale
Liberalii se retrag de la târgul de produse tradiţionale
se transformă în Moş Crăciun
Ţâbuleac, cârpa cu care Ţurcanui şterge podeaua CJ-ului
Liberalul Ţurcanu a pus gând rău managerilor de spitale
el îi consideră pe actuaii manageri persoane compromise
Ford furat din Portugalia, descoperit la Stânca-Costeşti
Ziua Naţională a României, sărbătorită în premieră la Flămânzi
Fonduri guvernamentale pentru podul de la Chiţoveni
APM Botoşani anunţă lansarea Programului „Casa Verde”
250 mii de măşti contra gripei alocate judeţului Botoşani
Sindicatele se scandalizează din nou pe seama legii salarizării bugetare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog