Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Sâmbătă: 13 Martie 2010

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6478 lei
1 USD = 3.9793 lei


Număr accesări
Astăzi:
27508
De la 07 Ianuarie 2003
63007882

Poziţii şi responsabilităţi

Se pare ca cel mai râvnit loc de munca de la noi este postul de director al Centrului de Documentare si Informare al ATRU. Dupa primul anunt din toamna anului trecut s-au înscris la concurs trei persoane, iar la cel din februarie anul acesta deja cinci persoane, dar Adunarea Generala a ATRU nici la sedinta din vinerea trecuta nu a reusit sa aleaga noul director. Deci, concursul pentru ocuparea acestui post va fi lansat din nou, si pentru a treia oara. Cândva. Dupa unele zvonuri, s-ar putea ca numai dupa alegerile din toamna. Ideea are si o oarecare logica, pentru ca se pare ca Adunarea Generala de acum nu prea e în stare sa decida despre asta.
Probabil pentru ca actuala conducere a ATRU considera ca acest post ar trebui sa fie ocupat de un director-marioneta, care sa execute numai ce i se cere „de sus" si, daca se poate, sa nu aiba nici o idee personala, nici o initiative serioasa. Si mai ales sa nu fie „prea român". De remarcat este si faptul ca dupa cunoasterea listei actualilor candidati, multi s-au scandalizat: cum îsi permit unii, veniti din România, sa candideze la sefia unei institutii românesti „de-a noastre"? Pentru ca dintre cei cinci candidati, trei nu s-au nascut în Ungaria si nu au copilarit la Micherechi sau Chitighaz. Frica noastra, a celor care ne-am nascut în Ungaria, fata de românii din România continua si se intensifice. Greu ne vine sa întelegem ca lumea s-a schimbat si nu mai este dreptul individual al nimanui sa obtina un loc de munca numai pentru ca el s-a nascut român sau sârb sau orice. Nu prin aceea ne aparam institutiile daca îi eliminam pe românii din România, ci prin specialisti bine pregatiti. Din orice relatie româno-româna noi nu avem decât de câstigat.
Când e vorba sa ocupi o functie, important nu aceea este unde te-ai nascut, ci cât esti de pregatit, cum poti sa faci fata cerintelor, cât esti de competitiv. Nu de aceea consideram important sa scriem acum despre acest lucru pentru ca am fi atât de naivi ca sa credem ca actual conducere a ATRU este preocupata de astfel de lucruri, ci pentru ca în aceste saptamâni sunt lansate mai multe concursuri pentru posturi de directori sau conducatori la institutii românesti.
În aceste zile s-a lansat concursul pentru ocuparea postului de director la scoala româneasca din Chitighaz si la cea din Batania, precum si pentru postul de conducator al Catedrei de româna de la Universitatea din Seghedin. La nici unul dintre concursuri nu este conditie cetatenia maghiara, deci, practic poate concura oricine daca corespunde cerintelor de specialitate. Si numai asta este important. De ce ne-ar interesa unde s-a nascut sau unde a copilarit viitorul director, daca este un bun specialist, un bun conducator de institutie. Ar trebui sa ne deranjeze mult mai mult ca în unele scoli sau institutii asa-zis românesti avem directori care vorbesc limba româna la nivelul unui copil de gradinita. Sau nici macar.
Sigur ca nici simplul fapt ca te-ai nascut în România nu este un „pasaport" automat la sefia unei institutii românesti de pe la noi. Cunoastem cu totii persoane venite din România, care pâna când au reusit sa se integreze au beneficiat de comunitatea româneasca, iar dupa aceea s-au facut mai unguri decât ungurii. Orice comisie care este responsabila pentru alegerea unui conducator la o scoala sau o institutie româneasca trebuie sa fie constienta de miza care e pusa în joc: persoana respective nu se reprezinta numai pe sine, ci pe toata institutia si, in direct, pe toata comunitatea româneasca. Deci, sa alegem cu responsabilitate si nu dupa micile noastre interese cotidiene!
Eva Iova, Foaia Romaneasca
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Horoscop
Bancul zilei: Sinucidere… în stil unguresc
Bucătăria Jurnalul: Ciorbă ţărănească cu zeamă de varză
Consiliul Europei se sesizează la încălcarea drepturilor minorităţilor din Ungaria
Zece motive pentru referendumul constituţional
Comisia Europeana cere SUA să-i excludă şi pe români de la obligativitatea vizelor
Marcu nu ştie ce înseamnă să fii un şef democratic
Razie cu amenzi pe taxi şi maxi taxi
Tertipurile financiare la ordinea zilei la asociaţiile de proprietari
Firmele care cară noroiul de pe şantiere pe străzile oraşului vor fi amendate
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Apa Grup trece la represalii împotriva celor care nu plătesc apa
“BASARABIA - Pământ românesc”, la Biblioteca Judeţeană BotoşaniBiblioteca
Neglijenţa unui dorohoian era să-l coste viaţa
Noi planuri de monitorizare a bolnavilor cronici
Spitale aproape de desfiinţare prin reduceri de personal
Lefurile profesorilor salvate dup㠓răsfăţul” cu al 13-lea slariu
Bolnavi în concediu de boală verificaţi acasă cu Poliţia
Numărul consilierilor locali ar putea fi redus cu un sfert
Parlamentul trebuie păstrat în regim bicameral
iar preşedintele ar trebui să-l poată dizolva în orice moment
Traian Băsescu manifestă o tentaţie totalitară să controleze totul
Verigile lanţului comisioanelor sunt solide şi rezistă DNA-ului
se fură, dar fiecare după rangul său
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbt[email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!