Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14239
De la 07 Ianuarie 2003
122899888

Premieră pentru monarhia spaniolă

  • Infanta Cristina a apărut în faţa unui judecător
  • prinţesa s-a delimitat de afacerile soţului
  • 9 February 2014, 23:00
Fiica regelui Spaniei, infanta Cristina, a venit sambata la tribunalul din Palma de Mallorca, in insulele Baleare, prezentandu-se in fata unui judecator in dosarul in care este acuzata de frauda fiscala, o situatie judiciara fara precedent pentru o monarhie slabita, informeaza AFP. Presa spaniola, citata de Agerpres, transmite ca infanta s-a delimitat de afacerile sotului ei, Inaki Urdangarin (cercetat pentru deturnare de fonduri publice) si de administrarea firmei pe care o detineau impreuna.
Potrivit unor surse citate de agentiile spaniole de presa, precum si declaratiilor unuia dintre avocatii Infantei, aceasta a declarat in fata instantei ca nu participa la administrarea companiei, nu stia cum functiona aceasta si nici ca angajatii din propria gospodarie erau platiti prin intermediul aceste companii.
Dupa ce a coborat cu masina rampa de acces ce duce la tribunal, infanta, zambitoare si purtand o vesta neagra si camasa alba, a salutat scurt jurnalistii, dupa care a intrat in cladire. Asezata pe un fotoliu din catifea rosie, intr-o sala de audieri dominata de portretul oficial al tatalui ei, Juan Carlos, Cristina, in varsta de 48 de ani, a inceput la ora 09:00 GMT (11:00 ora Romaniei) sa raspunda la intrebarile judecatorului Jose Castro, care instrumenteaza acest dosar exploziv, scrie Mediafax, citand AFP.
Magistratul o suspecteaza ca a cooperat cu sotul ei, fostul campion olimpic de handbal Inaki Urdangarin, pus sub acuzare la 29 decembrie 2011 si suspectat ca a deturnat, cu un fost asociat, 6,1 milioane de euro bani publici.
Infanta a primit permisiunea exceptionala ca, din motive de securitate, sa mearga la tribunal cu masina.
In apropierea cladirii inconjurate de politie, cateva zeci de manifestanti se reunisera cu pancarte ostile monarhiei sau cerand "dreptate".
"Justitia nu este egala pentru toti", a declarat Rafaela Garcia, o pensionara in varsta de 70 de ani. "Sunt oameni care sufera mult, care castiga 400 de euro. Ei au suficienti bani si ai spune ca vor si mai multi. Daca ar avea constiinta, ar trebui sa inteleaga ca sunt oameni care nici macar nu le pot plati cartile copiilor".
Detaliata intr-o hotarare de 227 de pagini, inculparea infantei a cazut ca o bomba: multa vreme ultraprotejata, dar in prezent asaltata de scandaluri, monarhia spaniola descopera ca nu mai este de neatins.
La varsta de 76 de ani, dupa 38 de ani de domnie, Juan Carlos pare un rege obosit, sprijinindu-se in carje dupa mai multe operatii la sold.
Daca "dosarul Urdangarin" i-a adus in urma cu doi ani o scadere catastrofala a popularitatii, scandalul din 2012, privind costisitoarea sa escapada in Botswana, unde a fost la vanatoare de elefanti, a socat Spania devastata de criza.
Scandalul a mers pana in punctul in care, in prezent, s-a renuntat la tabuul unei posibile abdicari a regelui in favoarea printului Felipe, care incarneaza, la varsta de 46 de ani, speranta monarhiei.
Ingropata in scandal, Casa Regala spera acum sa termine cat mai repede cu ceea ce seful sau, Rafael Spottorno, a calificat public drept un "martiriu".
Flancat de procurorul antircoruptie Pedro Horrach si de avocatii ambelor parti, judecatorul Castro ar urma sa ii impuna infantei un interogatoriu detaliat.
In primavara lui 2013, o prima punere sub acuzare pentru trafic de influenta, a fost anulata la cererea Parchetului.
Judecatorul s-a orientat atunci catre suspiciunile de frauda fiscala si spalare de bani prin intermediul companiei Aizoon, detinuta in proportie de 50 la suta de infanta impreuna cu sotul eu si ale carei conturi ar fi fost alimentate cu aproximativ un milion de euro bani publici deturnati de acesta din urma.
Contabilitatea Aizoon a facut sa apara, incepand din 2004, cheltuieli in valoare de 436.703,87 de euro consacrate renovarii vilei familiale din Barcelona sau alte cheltuieli private in valoare de 262.120,87 de euro.
Jose Castro a examinat cu atentie aceste cheltuieli intr-o hotarare stufoasa, plina de referinte la facturi suspecte, si punctata cu accente de ironie. Ca acest "curs de salsa si merengue oferit la domiciliul familial" a carui legatura cu activitatile Aizoon "pare dificil de demonstrat". "Delictele impotriva fiscului care ii sunt reprosate lui Inaki Urdangarin ar fi putut fi comise cu greu daca, cel putin, nu ar fi fost cunoscute si aprobate de sotia sa", conchide judecatorul. In opinia Parchetului, dimpotriva, "este imposibil ca frauda sa atinga pragul de 120.000 de euro anual" necesar pentru a constitui un delict in Spania.
Dupa aceasta audiere, judecatorul Castro ar urma sa inchida rapid dosarul deschis in 2010: el va putea sa decida apoi daca "afacerea Noos", de la numele fundatiei non-profit prezidata intre 2004 si 2006 de Inaki Urdangarin, va conduce sau nu la un proces.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Preotul furios şi Sf. Petru
Horoscopul zilei
Traian Băsescu: România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012
Instituţia Parlamentului nu funcţionează la standarde europene avem o problemă în interiorul societăţii, care este extrem de tolerantă la corupţie
Radu Beligan, într-un top al celor mai puternici oameni din lume din domeniul divertismentului
Din culisele şedinţei PNL: Cum şi-a calculat Crin Antonescu şahul la PSD cu ajutorul lui Klaus Iohannis
Avem o sită cu ochiurile foarte mici, nu ne propunem să luăm pe oricine în partid
România sugerează Suediei să interzică cerşetoria pentru a descuraja venirea romilor
Dmitri Medvedev ar fi aţipit în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci
Angela Merkel: Germania nici nu poate visa la un partener mai bun decât SUA în cazul crizei ucrainene
NASA, cu ochii pe Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci
Ministrul pentru Imigraţie a demisionat după ce a aflat că menajera sa nu avea drept de muncă în Regat
Traian Băsescu, despre schimbările din Guvern: Iohannis, un câştig pentru Executi
de data asta nu s-a făcut un aranjament la GRIVCO
Traian Băescu, despre relaţia cu Emil Boc: Am fost doi parteneri extraordinari
Statalitatea Republicii Moldova: cronica unei dezintegrări anunţate
Emil Boc anunţă că intră în Fundaţia Mişcarea Populară
Lumea luî Rotundu: Victima lui Ovidiu
Impozitul pus de corupţi,
Pe sărăcia celor mulţi
Ioan Rotundu
Locul unde oamenii mor în picioare
Ioan Rotundu
Botoşani: Dumitru Volentiru, legumicultorul înrăit
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis: Nu am ajuns la o concluzie astăzi privind preluarea funcţiei de vicepremier şi ministru de Interne
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog