Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
In vino veritas
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6372
De la 07 Ianuarie 2003
122866439

Premierul: Reducerea TVA la paine a fost un succes! Consiliul Fiscal: Reducerea TVA la paine a fost un esec. Pe cine sa credem?

  • 8 October 2014, 23:00
Reducerea TVA la paine si la produse de panificatie s-a dovedit un succes si poate constitui o baza pentru reduceri similare viitoare la produsele din carne, la fructe si legume, a declarat miercuri premierul Victor Ponta la conferinta nationala "Ferma de familie - nucleu al agriculturii", conform Agerpres. "Proiectul pilot de reducere a TVA la produse de panificatie s-a dovedit, dupa un an de zile, un proiect de succes", a spus miercuri, Ponta.
De partea cealalta, Consiliul Fiscal e de parere ca scaderea TVA nu a avut efectele tintite de Executiv. "Veniturile au scazut cu 50 la suta si numarul de contribuabili a scazut cu patru la suta. Masura nu a facut un miracol la nivel de evaziune fiscala, nu a dus la cresterea conformarii voluntare", a explicat Ionut Dumitru, seful acestei institutii in cadrul unei dezbateri online organizate de Gandul..Pe cine sa credem?
Consiliul Fiscal: datele ANAF arata scadere de venituri si a numarului mediu lunar de deconturi depuse de companiile din domeniul panificatiei In raportul sau anual, Consiliul Fiscal noteaza (referindu-se la reducerea TVA la paine) :"Incasarile din TVA cumulate sunt mai mici decat cele din anul anterior cu 1,3% (-114 milioane lei), fenomen partial explicat insa de efectul de baza aferent reducerii TVA la faina si produse de panificatie produsa incepand cu 1 septembrie 2013 care, conform datelor ANAF, a generat incasari mai mici in medie cu 32,1 milioane de lei lunar in perioada septembrie 2013-iulie 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior.
De altfel, conform datelor ANAF obtinute de catre Consiliul fiscal, impactul anualizat asupra veniturilor bugetare din TVA al masurii mai sus mentionate, evaluat potrivit raportarilor disponibile la finele lunii iulie 2014 (10 luni de aplicare), a fost de scadere cu aproximativ -386,7 milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului anterior (-55,1% in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior), nivel care nu pare sa indice o materializare a asteptarilor de crestere a conformarii voluntare la plata.
O evaluare caeteris paribus ar indica cel mai probabil pierderi de venituri superioare celor mai sus mentionate, dat fiind ca veniturile realizate ulterior reducerii TVA includ si efectul favorabil care se produce in anii cu recolte bune.
In astfel de ani, scaderea preturilor materiilor prime agricole nu este insotita, potrivit datelor istorice, de scaderi ale pretul produsului final net de taxe, care tinde sa ramana relativ fix, fenomen de natura sa genereze un plus de valoare adaugata si deci si de incasari din TVA.
In plus, datele ANAF arata si o scadere a numarului mediu lunar de deconturi depuse de companiile cu activitate aferenta codurilor CAEN 1061 si 1071 vizate de reducerea TVA, de la 2481 in perioada septembrie 2012 - iulie 2013 la 2382 in perioada septembrie 2013- iulie 2014 (-4,0%), ceea ce de asemenea pare sa indice lipsa unei cresteri a conformarii voluntare la plata", noteaza autorii Raportului.
Finantele spun ca masura a fost un succes Finantele au publicat un studiu din care reiesea ca in perioada septembrie 2013-iunie 2014 evaziunea fiscala la paine a inregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei, se arata in deschiderea studiului destinat efectelor reducerii TVA la paine si produse de panificatie la 9%, studiu publicat de Finante.
Cifrele puse la dispozitie de Finante confirma succesul masurii de "taiere" a TVA la paine, chiar daca e dificil de formulat o relatie clara de cauzalitate intre aceasta masura si cresterea productiei (care putea veni si pe fondul unei productii mai bune si/sau extinderii unor jucatori din piata).
Productia de faina si paine a crescut inca din luna septembrie 2013 (comparativ cu septembrie 2012) cu aproape 10 mii de tone in cazul painii si cu 20 mii de tone la faina, se arata in studiul citat. Semnificativ este ca pentru prima data in semestrul II 2013 profitul brut realizat in activitatea de fabricare a painii si produselor de patiserie (Cod CAEN 1071) a fost mai mare decat pierderea neta din sector, respectiv 132,7 mil. lei fata de 112,3 mil. lei.
Pe intregul an, diferenta dintre pierderi si profit a fost de 43 mil. lei comparativ cu aproape 160 mil. lei in anul 2012. Ca urmare, in semestrul II 2013 rata profitabilitatii a devenit pozitiva: 0,82% fata de -3,21% in semestrul I 2013 si -4,79% in semestrul II 2012. Studiul complet il gasiti aici
Exista cateva semne de intrebare referitoare la acuratetea studiului
Studiul ridica insa unele semne de intrebare. Intre 1 septembrie 2013, data intrarii in vigoare a reducerii TVA la paine si pana la finalul anului s-au infiintat 277 firme in domeniul panificatiei. In analiza Finantelor, se spune asa: “pentru întregul an 2013 numărul societăţilor active care au depus bilanţuri contabile era cu 80 peste numărul din anul precedent.” Sa facem un calcul.
Potrivit Recom, au aparut 277 firme noi intre 1sept si 31 dec 2013. In 2013 au fost inchise 121 de firme, deci piata a castigat in ansamblu 156 companii noi. Doar ca bilanturile sunt numai cu 80 mai multe. Poate ar trebui o investigatie mai adanca pe acest subiect, dar teama mi-e ca nu au iesit in economia formala firme evazioniste, ci dimpotriva.Legat de productia de paine:
Anul 2013 a fost un an agricol de exceptie. Numarul firmelor a fost mai mare, productia de grau a fost la randul ei mai mare. Potrivit INS, s-au recoltat 365,4 kg grau/cap de locuitor, fata de 264 kg/locuitor in 2012. Prin urmare o crestere a volumului de paine produsa era de asteptat. E dificil de spus cat la suta din plusul de productie e datorat reducerii TVA si cat evolutiei pietei.
Ce spun jucatorii din piata?
Un scurt calcul si o regula de trei simpla ar arata ca daca reduci o taxa de la 24 la 9 (adica de 2,5 ori) si te astepti sa incasezi mai mult insemna ca te astepti ca piata alba sa creasca de cel putin 2,5 ori intr-un an de zile (de la 30% la 75%). Ceea ce cred ca ar fi fost o realizare istorica pentru economia libera. Sau mai degraba imposibila, spune un director al unei companii foarte mari din domeni, care a preferat insa anonimatul. "Vorbim de o piata de circa 1,5 mld euro anual in domeniul panificatiei. Fara TVA.
Anul trecut piata neagra era undeva pe la 70%. Adica Statul lua circa 108 milioane euro TVA din piata asta. Restul pina la 250 se ducea la altii. Iar pretul piinii nefiscalizate in piata chioscarilor era in domeniul 0.7 – 1 ron /piinea alba proaspata de 300 g. Veti vedea de altfel ca tot timpul ma voi raporta la acest sortiment deorece el reprezinta peste jumatate din cantitatea de produse de panificatie vindute in piata.", mai spune acesta
"Dupa prima luna de reducere a TVA, ROMPANUL raporta, cu un ton triumfalist amestecat cu sfiala, ca piata fiscalizata a crescut cu 10%. Adica de la 30 la 33%. Cam putin si asta pentru ca cei care lucrau la negru, dupa 2 saptamini de expectativa au ales: au lucrat in continuare la negru. Stiu cazuri, stiu producatori: singura necunoscuta pentru ei a fost care va fi cuantumul noii spagi. S-a lamurit si aia mai tirziu.
Producatorii care lucrau pe bune in schimb (ma rog, nu chiar toti dar marea majoritate) au scazut preturile de vinzare (cu tot cu TVA) catre revinzatori si au acaparat rapid cantitati in detrimentul celor care lucrau la negru. Asa ca ultimul an a fost o continua lupta intre unii care scadeau pretul fara sa le pese (cei care lucrau pe acte) si ailalti care scadeau pretul si profitul (cei de pe piata neagra), lupta care s-a soldat cu trecerea unei parti a pietei de partea buna a “fortei” (adica pe piata fiscalizata).
Cit e asta? Eu cred ca pina in 10%. Adica inainte piata fiscalizata era 30% acum e 40%. Rompanul e si mai pesimist: “Piata fiscalizata a crescut cu 19%”. Repet, asta nu pentru ca producatorii “negri” au fost mai constienti (au supravietuit controalelor fara prea mari batai de cap, cazind doar plevusca) ci pentru ca au pierdut economic niscaiva batalii.
Ce a vazut consumatorul din scaderea TVA? Pai.. cel care cumpara din hypemarket-uri a vazut o scadere de cel putin 10% iar cel care cumpara din piata vestita piine de 300 g a vazut o stagnare sau chiar o crestere, deoarece in acest moment preturile pentru acest sortiment sint intre 0.8 si 1 ron. Si totusi:
"Ma bucur ca zilele acestea exista anumite statistici, prezentate chiar de INS, care arata ca pretul la paine a scazut cu un procent de 11,5%, in medie, ceea ce este un lucru foarte bun” – Daniel Constantin, septembrie 2014. De ce nu vede omul din piata aceasta scadere? Probabil pentru ca in calculul scaderilor a fost prinsa doar productia fiscalizata (adica hypermarketuri etc) si nu chioscarii care vind cele mai mari cantitati de piine proaspata alba de 300 g. Mai pe scurt pentru mine si pentru dvs pretul la piine a scazut dar pentru ala din Ferentari sigur nu. Ca pentru ala diferenta a incasat-o revinzatorul.
Ce a vazut Bugetul din scaderea de TVA? Un scurt calcul spune ca daca inainte incasa 108 milioane euro din TVA acum incaseaza 54 de milioane. Adica ceva mai mult de jumatate. Si n-are nici o sansa sa ajunga la aceleasi sume pina cind piata fiscalizata nu ajunge la 80%. Ceea ce nu se va intimpla niciodata.
Pai si atunci ce a fost bun? Cresterea industriei. Asta inseamna mai multi bani pentru investitii, pentru salariile oamenilor de acolo pentru dezvoltare si pentru intreg lantul de produse cerealiere in general.
E drept ca pe banii Bugetului dar cred ca asta e mai putin relevant acum", conchide directorul citat.
In concluzie, studiul Finantelor, cel pe care isi bazeaza premierul Ponta afirmatiile, pare facut in asa fel incat sa"iasa" pe plus. Poate daca am avea mai multe cifre la indemana, concluziile ar fi altele, insa deocamdata intre premier si cei de la Consiliul Fiscal, tind sa-i cred pe cei din urma.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Şampania
Peltea (jeleu) de gutui
Horoscopul zilei
Ministrul ucrainean al Apararii a transmis OSCE dovezi privind agresiunea Rusiei in Ucraina
Ludovic Orban a sesizat in scris ANI pentru ca Ponta si Daciana Sarbu nu ar fi declarat impreuna sapte case/
]O nouă gamă de vinuri lansată de Domeniul Coroanei Segarcea
Institutul National de Statistica a confirmat recesiunea tehnica
Stefan Hell, cercetator german nascut in Arad, printre cei trei laureati ai Premiului Nobel pentru Chimie 2014
Gabriela Firea, atac sub centura la Klaus Iohanis: Il acuza ca nu are copii
‚„Elefănţelul curios” vine iar la Teatrul “Vasilache”
Botosani: Avem şi politicieni adevăraţi
Ioan Rotundu
Elevii dorohoieni s-au remacat la Concursului Naţional „Sănătatea ta contează”
Botoșănenii au încredere în intervenția jandarmilor
Botoşani: Managerul Corneliu Mihai face ce a învăţat: verifică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog