Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
440
De la 07 Ianuarie 2003
123281615
pnl

Premierul României, un om fără onoare și fără rușine

  • Stefan Vlaston
  • 1 July 2012, 23:00
“Ce s-a anuntat astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!”, a declarat Victor Ponta la Bruxelles potrivit unui comunicat al PSD.
Aceasta este reacția premierului României, după un scandal imens, internaționalizat între timp. Si după declarația dată ziarului EL Pais, că dacă se va demonstra plagiatul, va demisiona. S-a demonstrat.
Să recapitulăm.
O acuzație de plagiat grosolan a venit din partea prestigioaselor publicații Nature și FAZ. La simpla citire a lucrării și „surselor” de inspirație, lucrurile devin clare și pentru gospodine. Este plagiat grosolan, de tipul copy-paste. Inclusiv parte a concluziilor. Scuza că sursele de inspirație au fost trecute la bibliografie cade și ea, 30 de pagini au fost copiate din cartea dlui Crețu, netrecută la bibliografie.
Fara sa vorbim ca nu aceasta este cutuma internationala, sa treci totul la bibliografie, fara mentionarea surselor pe parcursul lucrarii. Toate acestea sunt fapte incontestabile, nu este nevoie de Comisii, politice sau nepolitice, pentru că plagiatul nu este unul soft. Ci unul primitiv, grosolan, posibil de stabilit de către orice om care știe să scrie și să citească.
De aici începe lupta politică.
Victor Ponta spune că nu este bun CNATDCU, care a dat ieri diagnosticul de plagiat, ci Consiliul National de Etică, schimbat acum câteva săptămâni cu oameni apropiați PSD. Un fost deputat PSD, președintele Consiliului este un subaltern al dnei Andronescu, Paul Dobrescu, fost rector la SNSPA și redactor la „Era Socialistă”, iar din ce scrie presa, asupra a 2-3 membri ai acestui Consiliu planeaza suspiciuni de plagiat, care vor fi aprofundate în zilele următoare. Oameni veniți din clientela politică a USL.
Desantul și atacul violent asupra CNATDCU, planificat de către ministrul Liviu Pop, prin descindere la fața locului în timpul lucrărilor, prin forțarea desființării prin reorganizare chiar în timpul ședinței, printr-un Ordin de Ministru apărut in Monitor chiar in cursul lucrărilor Consiliului, demonstrează pericolul pe care verdictul acestui Consiliu il reprezintă pentru actualul premier.
Pentru că membri CNATDCU sunt profesioniști, cu operă științifică impresionantă, recunoscută internațional, câțiva sunt academicieni. N-au venit în CNATDCU din clientela politică, nu le poate lua nimeni opera științifică, nici măcar premierul Victor Ponta.
Rămâne reproșul că, deși a fost sesizat, CNATDCU nu s-a ocupat de presupusul plagiat al Codruței Kovesi. Poate acesta este un plagiat mai soft, necesită mai multă cercetare, poate că importanța funcției premierului a contat, așa cum CNSAS dă prioritate candidaților la alegeri, poate sunt alte explicații, pe care președintele Consiliului, Marius Andruh, trebuie să le ofere.
Cât despre preferințele lui Victor Ponta, să vedem declarațiile referitoare la Parlament. In decembrie 2011: „acest Parlament este ilegitim”. In iunie 2012: „Parlamentul este cea mai legitimă instituție”, în condițiile în care n-au avut loc alegeri parlamentare între timp. Adică, instituțiile care-i sunt aservite sunt legitime, celelalte nu. Curtea Constituțională nu este bună, este aservită lui Băsescu, când nu-i convine. Pentru ca apoi, la Bruxelles, să declare că respectă deciziile CCR. Aceasta este logica premierului.
Ce urmează?
În perioada 2006-2008 a existat o luptă politică, exlusiv între Basescu și Tăriceanu. Alta este acum situația. Victor Ponta are impotriva sa majoritatea presei, (Realitatea tv, presupusă sprijinitoare a USL, a ținut toată ziua de ieri capul de afiș cu subiectul plagiatului premierului, acoperit foarte bine de unul dintre cei mai buni ziariști, Iuliana Gătej), majoritatea intelectualilor și universitarilor, presa străină, cetățeni cinstiți care trăiesc din munca proprie, fără furturi sau plagiate.
Cum să te duci în fața elevilor care dau bacalaureatul luni, să le spui ce? Nu copiați, să nu pățiți ce-am pățit eu? Va fi întâmpinat cu hohote de râs. Și acoperit de un val imens de ridicol.
Victor Ponta se iluzionează crezând că în cancelariile occidentale se trece cu vederea așa ceva. Următorul pas va consta în uși trântite în nas, statutul de paria în casta conducătorilor de state și guverne. Doar lipsa de experienta il impiedica sa vada acest lucru.
În lupta politică internă va fi una din principalele teme de bătălie. USL este condus de un hoț. Chiar dacă e vorba de hoție intelectuală, tot hoție se cheamă. Să nu se iluzioneze reprezentanții USL că nu vor fi tocați zi de zi și ceas de ceas cu această acuză. De către presă, opoziție, societatea civilă, oameni cinstiți, nefurâcioși.
Pierderile în planul imaginii, atât pentru România cât și pentru USL vor fi imense. Imposibil de cuantificat acum. Credibilitatea diplomelor românești în spațiul european se va prăbuși. Dacă la voi în România, până și Primul Ministru este plagiator, nu aveți mecanisme de sancționare a plagiatelor, ce încredere să avem în diplomele și titlurile voastre?
Sunt posibile procese deschise împotriva lui Victor Ponta, sesizări la procuratură, pentru faptele de până acum și, posibil, altele viitoare. Care vor ține capul de afiș în media, zi de zi, săptămână de săptămână, ca în atâtea alte cazuri celebre.
O stranie coincidență a istoriei: în timp ce magistrul intră în pușcărie, discipolul dă socoteală de plagiate.
Oameni cu capul pe umeri din PNL și PSD trebuie să evalueze cu grijă comportamentul și prestația lui Victor Ponta de până în prezent. Modul în care a gestionat problemele de la ministerul Educației. Comportamentul suburban al unui ministru pus de Victor Ponta. Nu totul poate fi explicat prin actiunile lui Traian Băsescu, cum declară non-stop și fără temei premierul. Așa cum am mai scris, funcția de premier este o căciulă prea mare pentru Victor Ponta. Care riscă să ducă în derizoriu șansele destul de însemnate pe care le avea USL la alegerile parlamentare.
Dacă în scurt timp, conducătorii USL nu iau decizia de a-i cere lui Victor Ponta să demisioneze, cel puțin din funcția de premier, alegerile din toamnă sunt ca și pierdute.
Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ponta la spital
Prefectura Vrancea a anulat validarea unor consilieri pentru că nu au jurat pe Constituţie
"Andrei Marga a fost incapabil să prezinte agenda oficială"
cu care România a mers la Bruxelles
Ruşinea învăţământului botoşănean
Ioan Rotundu
Adevăratul prefect de Botoşani
Ioan Rotundu
Îi mulţumesc lui Ponta pentru felicitări, dar CNE i-a cerut demisia
PSD împroaşcă cu noroi Universitatea Bucureşti
beneficiarul proiectului de 7 milioane de lei este Universitatea, nu profesorul Marius Andruh
Botoşani: Rezultate la extreme la evaluarea naţională a elevilor
Elevi botoşăneni şahişti participanţi la faza naţională
S-a dat startul la probele scrise ale Bacului
De azi, persoanele fizice plătesc sănătatea la Fisc
Şi-a revărsat furia pe copacii situaţi pe domeniul public
E oficial: Judeţul va avea un administrator
Botoşani: Plombări asfaltice cu puternic damf de comision
Mihai Ţâbuleac s-a lepădat de PDL
Lumea lu' Rotundu - Masacrul de la Târnauca
Cutremurătoarea dramă trăită la 13 ani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog