Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23696
De la 07 Ianuarie 2003
122883763

Premierul Tăriceanu a tăiat Botoşanii de pe lista cu banii pentru investiţii

  • 23 May 2008, 23:00
Guvernul a tras o nouă lovitură sub centură Primăriei Botoşani şi implicit locuitorilor săi. Zilele acestea a fost dată o Hotărâre de Guvern prin care municipiul Botoşani a fost tăiat pe nedrept de pe lista cu finanţări. Este vorba de cea de-a doua tranşă de bani pe care oraşul trebuia să îi primească în cadrul programului naţional „Spaţii verzi”, unde municipalitatea a depus un proiect foarte bine documentat şi bazat.
„În 2007 am accesat pe acest program derulat prin Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile un proiect de 10 miliarde lei vechi, în primă etapă pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea Parcului Mihai Eminescu. Am făcut un studiu de fezabilitate şi un proiect pentru tot ce înseamnă acest parc de 30 miliarde lei. Proiectul nostru a fost cotat ca al doilea proiect din ţară ca valoare. Am avut peste 90 de puncte din 100 puncte posibile”, a precizat primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, specificând că pentru prima etapă a fost alocată finanţarea în 2007, a fost realizată achiziţia publică.
Pentru a doua etapă, cei de la Agenţia Mediului au comunicat că datorită punctajului foarte bun obţinut pe proiect, Botoşani va mai primi 10 miliarde lei în o a doua etapă, din totalul de 30 miliarde solicitat. „Cu stupoare am constatat că în HG apărută alaltăieri Botoşani a fost tăiat de pe listă. Este un lucru incalificabil. Vorbim de spaţii verzi, de proiecte, de a aduce bani pentru Botoşani. Ni s-a comunicat că i-am obţinut fiindcă proiectul este valoros şi printr-o scamatorie, când a ajuns pe masa Guvernului, a fost scos, de pe poziţia doi”, a mai adăugat Cătălin Flutur.
Edilul şef atrage atenţia că şi de această dată, Guvernul a dat bani pe criterii politice, fiind alocaţi 16 miliarde lei pentru comunele Santa Mare şi 15 miliarde lei pentru Mihai Eminescu, adică de 2-3 ori bugetul acestora pe un an şi asta doar fiindcă acolo la conducere sunt primari liberali.

Încă o vară fără ştrand
Nu este pentru prima dată când banii se împart pe criterii politice sau se pun beţe în roate municipalităţii. Compania Naţională de Investiţii a solicitat Primăriei Botoşani un program pentru reabilitarea sălilor de sport din municipiu. „Am intrat în program cu 8 săli de sport. Ni s-a comunicat că sunt banii şi vom reabilita sălile. În realitate, la Botoşani s-a reabilitat numai sala de sport de la Şcoala Generală numărul 7 fiindcă numai pentru asta au fost alocaţi bani”, precizează primarul Flutur. Demersuri s-au făcut şi pentru programul guvernamental „Bazine de înot” , în 2007 şi 2008, prin Compania Naţională de Investiţii, cât şi prin Ministerul Învăţământului.
Oraşul Botoşani a fost introdus pe program pentru construirea unui bazin de înot acoperit, prin Ministerul Învăţământului şi bazin de înot descoperit, prin CNI. „Am dat o serie de HCL, am pus spaţii la dispoziţie, dar la Botoşani nu s-a mai făcut nimic. Ne mai prinde o vară fără să avem ştrand sau bazin de înot. Noroc de programul pe care l-am făcut pe fonduri europene că acolo n-au ce să ne facă”, susţine Cătălin Flutur.

Guvernanţii îşi bagă coada până şi în proiectele europene
În momentul de faţă, peste 27 de şcoli şi grădiniţe din municipiu aşteaptă fondurile guvernamentale pentru reabilitare. Potrivit celor informate de primar, nu au venit bani decât pentru 3 şcoli, în schimb fiind alocate fonduri pentru alte câteva zeci de şcoli din judeţ. Lucrările pentru consolidarea şi reabilitarea corpului vechi al Colegiului A.T. „Laurian”, ce trebuiau realizate printr-un program prin Banca Mondială, în valoare de 11,4 miliarde lei vechi, nu au demarat încă.
Sala Polivalentă de 2.000 locuri, pentru care s-a reînceput refinanţarea în 2004 şi municipalitatea a băgat 25 miliarde lei încă nu este gata. „CNI avea obligaţia s-o finalizeze. Ne-au prins cu bani în 2007, ne-au tăiat de pe listă pentru că mă cheamă Flutur şi nu sunt la PNL. Ne-au prins cu bani în 2008, după îndelungi insistenţe şi nici în momentul de faţă lucrarea nu este finalizată pentru că au tergiversat-o. Nu trebuia să se termine în mandatul Flutur”, informează primarul municipiului Botoşani.
Acesta atrage atenţia că până şi la proiecte europene, guvernanţii îşi bagă coada. Cel mai elocvent exemplu fiind Centrul Istoric. Banii sunt obţinuţi prin proiect, cu fonduri europene şi totul era legat de stabilirea consultantului care să controleze lucrarea. „Din septembrie anul trecut s-a făcut licitaţia şi nici până în momentul de faţă nu au venit. Probabil dacă se termina Sala polivalenta şi se începea Centrul Vechi nu mai aveau ce să spună. Acolo unde am depins de banii noştri am făcut lucrările, unde am depins de banii de la bugetul de stat, nu s-a mai făcut niciun demers”, a concluzionat primarul Cătălin Flutur.
(Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tele'M Botoşani
Horoscop
De ce n-a mai ajuns bărbatul acasă?!
Oferta lui Cornel Furtună
Se caută măcelari pentru... aflaţi şi singuri!
Comentariul comentariilor (CXXI)
Ilie Năstase a botezat locomotiva „România” la Viena
Inventarierea aromânilor
Profitorii aromânilor
Ambasadorul SUA la românii din Voivodina
Costel Busuioc scoate primul său album cu Sony
Soarta copiilor înfometaţi din Flămânzi este încă incertă
Controversatul drum judeţean va fi asfaltat „electoral”
Fermierii vor mai multă motorină
Bani mulţi pentru spitale, bătălie crâncenă pentru a pune mâna pe ei
Primăria Ibăneşti, singura amendată de ITM
SC Termica Botoşani stă înglodată în datorii
Primarul Flutur primeşte de la Guvern un alt bobârnac
Şi Baban a luat-o razna: stă de vorbă cu îngerii
În mintea lui Ştefan dă colţul o mare demagogie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog