Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
479
De la 07 Ianuarie 2003
123281654
pnl

Premierul Tudose: Guvernul va da aviz negativ pe proiectul de lege al lui Dragnea si Tariceanu pentru Casa Regala.

  • Romania, din cate stiu eu, e republica, nu monarhie
  • 21 December 2017, 23:00
Premierul Mihai Tudose a declarat joi ca Guvernul va da aviz negativ preoiectului de lege initiat de Liviu Dragnea si Calin PopescuTariceanu prin care Casa Regala ar urma sa primeasca o serie de facilitati si avantaje materiale. "Romania, din cate stiu eu, e republica, nu monarhie. Casa Regala are suficiente proprietati - Savarsin, Peles - unde isi poate stabili resedinta", a declarat Tudose la o intalnire cu ziaristi.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus pe 8 noiembrie o initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei.
Propunerea legislativa prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica. In plus, legea propune recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.
"Aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare si mai intensa a Casei Regale in cadrul societatii romanesti. Este nevoie, mai mult decat oricand, de o institutie deasupra politicii partinice, in care romanii sa vada un reper de echilibru si continuitate. Casa Regala a Romaniei este o institutie istorica, pastratoare a traditiilor nationale si a valorilor statului roman.
Timp de aproape 100 de ani, Casa Regala a Romaniei a asigurat echilibrul politic in Romania, a contribuit decisiv la formarea Romaniei Mari si la modernizarea statului roman. Dupa al Doilea Razboi Mondial, instaurarea unui regim totalitar in Romania a fost realizata printr-o veritabila lovitura de stat care i-a fortat sa plece in exil pe Majestatea sa Regele Mihai si pe membrii Casei Regale.
\Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a facut tot ce i-a stat in puteri sa ii faca uitati, dar nu a reusit, dupa cum o arata atasamentul romanilor fata de Casa Regala. Dupa 1989, s-a inceput procesul de a reda Casei Regale rolul pe care il merita si de care Romania are nevoie. In pofida unor pasi importanti, in prezent Casa Regala a Romaniei nu are personalitatea juridica de sine statatoare, ceea ce produce mari inconveniente, nu numai siesi, ci si institutiilor publice cu care intra in parteneriat, probleme care adresate de acest proiect de lege", arata Senatul intr-un comunicat, la depunerea proiectului de lege.
In iunie 2016, Liviu Dragnea a participat joi la Palatul Elisabeta la o intalnire cu Alteta Sa Principesa Margareta, cei doi discutand despre "viitorul Romaniei si rolul Casei Regale in societatea romaneasca". Dragnea a afirmat ulterior ca a discutat cu principesa Margareta despre rolul Casei Regale in societate, el mentionand ca statul acesteia trebuie "mult mai bine reglementat".
"Punctul meu de vedere, pe care l-am transmis Altetei sale Regale si pe care il spun si public si o sa-l spun si colegilor mei, este ca statutul Casei Regale din Romania trebuie mult mai bine reglementat. Trebuie ca aceasta institutie fundamentala, importanta pentru societatea romaneasca sa aiba un statut foarte clar, sa poata sa fie ajutata si cred ca acest lucru poate fi reglementat prin lege. Astazi o sa vorbesc si cu colegii mei, cu domnul Tariceanu, cu domnul Steriu si cu domnul Daniel Constantin, sa incercam sa gasim o modalitate prin care Casa Regala sa aiba functionarea stabilita prin lege, pentru ca acum, din pacate, nu exista. Cred ca o sa am o discutie si cu prim-ministrul Dacian Ciolos si cu celelalte partide parlamentare. Pentru intreaga societate romaneasca rolul Casei Regale trebuie sa fie foarte bine definit si vom sprijini lucrul acesta", a declarat atunci Dragnea.
Potrivit acestuia, Casa Regala este implicata in viata publica, dar este nevoie de o reglementare legala.
"Din discutiile pe care le-am avut acum, am inteles ca nu exista o reglementare legala prin care statutul Casei Regale sa fie clarificat si eu cred ca acest lucru trebuie rezolvat si o sa facem tot ce e posibil sa rezolvam lucrul acesta", a adaugat Dragnea.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Medicul Mihai Lucan si fiul sau au fost retinuti de procurorii DIICOT
Sapte ambasadori din UE, avertisment dur pentru Puterea PSD-ALDE:
Sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei
Vasile Dincu, audiat la DNA in dosarul Belina
Niculae Badalau, despre afirmatiile premierului privind statutul Casei Regale:
Mihai Tudose nu este presedintele PSD
Senatorii USR au impartit "Ferma Animalelor" colegilor din PSD,
o parte dintre senatori au aruncat cartea pe jos. Printre ei - Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei/ Florina Presada: Domnul Brailoiu m-a injurat. Voi face o plangere la Biroul Permanent al Senatului
Surse: Adunarea generala a Inaltei Curti a decis sesizarea CCR
in legatura cu modificarea Statutului magistratilor
Calin Popescu Tariceanu, nemultumit de legile justitiei:
Mi-as fi dorit o reforma mai ampla si mai curajoasa. S-a facut un minim necesar in conditiile unei presiuni publice care denota putina cunoastere
Liderul PPE: E o zi trista pentru Romania si pentru toti cetatenii romani
care au demonstrat pe strazi sa apere independenta justitiei. Regret profund votul UDMR / Scrisoarea lui Kelemen Hunor catre Joseph Daul
Mihai Tudose revine cu explicatii legate de Casa Regala:
Utilitate publica, ca si fundatie, da / Fara drepturi financiare pentru urmasi
Bancul zilei: Model patern
Horoscopul zilei de 22.12.2017
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog