Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18371
De la 07 Ianuarie 2003
122904020

Preotul cărturar - Ioan Canciuc

  • Ioan Rotundu
  • 9 September 2012, 23:00
Preotul cărturar – Ioan Canciuc Puţini sunt preoţii din judeţul Botoşani care pot primi pe merit titlul de „preot cărturar”. Preoţii care au sclipuit câte o broşurică sau un fascicul de câteva zeci de pagini pe care îl intitulează, apoi, în mod pompos scriere monografică sau studiu istoric asupra a vreunei teme de interes mai larg sunt mulţi. Cei interesaţi de trecutul nostru istoric, de istoria credinţei din acest spaţiu geografic din norul ţării, de istoricul unor lăcaşuri de credinţă etc. şi-au procurat astfel de scrieri şi pot face aprecieri asupra conţinutului lor cu îndreptăţirea dobândită ca urmare a preocupărilor lor.
Dar puţini, foarte puţini sunt preoţii care prin rodul muncii lor şi-au câştigat meritul de a fi numiţi „preoţi cărturari”. Un astfel de preot este şi Ioan Canciuc, în prezent preot paroh în satul Strahotin, comuna Dângeni.
Părintele Canciuc este preot de modă veche, cu multă învăţătură de carte şi care la rându-i scrie cărţi care, prin temele abordate, devin opere de referinţă în anumite domenii.
Absolvent al Facultăţii de Filologie, părintele a fost mai întâi profesor în satul natal Coţuşca, profesor de franceză la Liceul Săveni, la Şcoala Hăneşti timp în care a fost atras de farmecul cercetărilor istorice în domeniul toponimiei. Părintele a urmat şi Seminarul teologic, cinci ani, cât dura pe timpuri şi când se făcea carte la modul serios. A urmat apoi şi Facultatea de teologie, însă faptul că a îmbrăcat sutana preoţească nu l-a îndepărtat de pasiunea studiului istoric, a cercetărilor documentare şi de a aduna un imens tezaur informativ pe care acum îl valorifică prin cărţile pe care le scrie.
Părintele şi-a luat examenul de licenţă la Filologie cu o lucrare despre toponimia aşezărilor din comunele Vlăsâneşti şi Hăneşti. Lucrarea sa a atras atenţia prof. univ. Ivănescu, care i-a solicitat să dezvolte tema pentru a obţine doctoratul. Pentru că părintele nu era membru de partid iar preşedintele Comisiei de aprobarea doctoratelor era Elena Ceauşescu, n-a putut să-şi valorifice lucrarea de licenţă printr-o teză de doctorat.
În schimb, preotul a fost remarcat de cercetătorii filologi şi cooptat în echipa Academiei Române care urma să realizeze monumentala lucrare intitulată Tezaurul toponimic al României. Părintele a lucrat pentru seria Moldo vei şi a primit ca zonă geografică de cercetare toponimică bazinul la nord de Jijia de la Hilişeu Horia şi Până la Santa Mare.
Cercetarea ştiinţifică desfăşurată pentru realizarea acestei impunătoare lucrări l-a ajutat să cunoască mai bine, nu numai originea localităţilor din judeţul nostru şi atestarea lor documentară dar şi istoricul lăcaşurilor de credinţă, de învăţământ etc.
Aşa au apărut sub semnătura părintelui Ioan Canciuc volumele intitulate „Contribuţii monografice asupra aşezărilor, bisericilor şi învăţământului” din Protopopiatele Săveni şi Darabani iar în curs de tipărire cel pentru Protopopiatul Dorohoi.
În reportajul televizat ce poate fi urmărit dându-se clik pe imaginile de mai jos, şi care a fost difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 8 septembrie 2012, am încercat să surprind personalitatea preotului în toată plenitudinea dimensiunii sale. Numai că este foarte greu ca într-un timp limitat să concentrezi personalitatea unui asemenea om de cultură cu preocupări de cercetare ştiinţifică extrem de valoroasă în completarea tezaurului spiritual al judeţului Botoşani.
Cei care au urmărit reportajul mi-au spus că am punctat destul de bine principalele momente ale vieţii preotului Canciuc dar că s-ar fi cerut să insist mai mult pe punerea în valoare a operei sale ştiinţifice. Consider observaţiile ca fiind justificate dar, repet, este foarte greu să reduci la imagini dimensiunea unei astfel de personalităţi.
Atunci când biserica pe care părintele tocmai o ctitoreşte în satul Strahotin se va sfinţi, promit, dacă boi mai lucra în televiziune, să continui completarea reportajului de faţă prin a evidenţia şi o altă latură a personalităţii sale: cea de preot, păstor al sufletelor creştinilor.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Nevasta, chiria şi proprietarul
Cenzorii Formuzal şi Dodon
Ioan Rotundu
Tariceanu, nemulţumit de beizadeaua Honorius Prigoană în PNL
"Vreau să vă felicit că în partid nu a aterizat şi dna Bahmuţeanu"
Spania: Cel mai longeviv bărbat din Europa a murit vineri
Dan Diaconescu vrea sa cumpere Oltchimul, împreună cu "poporul"
"Poporul grec nu mai poate"
Merkel a cerut soluţii pentru a preveni ieşirea Greciei din Zona Euro
Acuzaţiile Antenei 3 la adresa lui Traian Băsescu
o continuare a campaniei de dezinformare publică
Petrache Lupu de Răchiţi
Ioan Rotundu
Dinamica economiei - 4 luni şi-o zi de guvernare USL
cu omul de afaceri şi politician Gheorghe Iavorenciuc
Primarul Portariuc l-a plagiat din nou pe Iavorenciuc
PSD-iştii botoşăneni şi-au votat preferaţii la parlamentare
Cultură şi distracţie la Zilele comunei Dîngeni
Vor deschide Cutia Pandorei?
Ioan Rotundu
Botoşani: Gogoşile electorale ale lui Ţurcanu se dezumflă una după alta
decomasarea Spitalului judeţean şi reînfiinţarea spitalelor din judeţ nu este posibilă
IŞJ: Dintre directorii de şcoli proaspăt numiţi doi au demisionat
Botoşani: Au mai rămas şcoli cu catedre neocupate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog