Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20087
De la 07 Ianuarie 2003
122880154

Presa internaţională despre situaţia din Ucraina

  • Crimeea: punctul de plecare al următoarei crize din Ucraina?
  • trebuie trimise mesaje fără echivoc Rusiei că nu se va acceptă scindarea Ucrainei
  • paralele cu Serbia si Revoluţia din România
  • 25 February 2014, 23:00
Crimeea: punctul de plecare al urmatoarei crize din Ucraina?, se intreaba BBC. Fugind vineri din calea revolutionarilor de la Kiev, fostul presedinte Ucrainean Viktor Ianukovici a ales sa mearg in sud-estul tarii, inainte de a se indrepta spre Crimeea, in sudul extrem.
Presa sugereaza ca un iaht se afla pregatit pentru fuga acestuia pe mare in Rusia, cu ajutorul flotei ruse din Marea Neagra, care detine o baza navala plasata strategic in aceasta peninsula. Acest lucru a alimentat temerile ca majoritatea etnica ruseasca din Crimeea, care se bucura de autonomie in Ucraina, ar putea aprinde urmatoarea criza politica. Tensiunile au crescut in peninsula in ultimele zile, iar politicieni si activisti pro-Moscova organizeaza mitinguri si indeamna Rusia sa le apere teritoriul.
Si editorialistii New York Times vorbesc despre pasii pe care Occidentul trebuie sa-i faca pentru a veni in sprijinul Ucrainei. Primul si cel mai presant pas, in opinia lor, este ca liderii occidentali sa trimita mesaje fara echivoc la Moscova ca orice incercare a Rusiei de inflitrare pentru regiunile de sud si de est ale Ucrainei cu scopul de a determina ruperea lor de restul tarii va fi aspru sanctionata si va duce la o reconsiderare generala a relatiile cu Moscova la toate nivelurile.
Tara se indreapta spre colaps financiar, avertizeaza BBC. Multi economisti considera ca Ucraina se indreapta spre colaps financiar, avand 73 de miliarde de dolari de rambursat in urmatoarele 18 luni. Autoritatile s-au bazat pe Rusia pentru a cumpara o parte din datorie, dar achizitiile de obligatiuni au fost abandonate pe fondul tensiunilor. In plus, agentia Standard & Poors a redus ratingul Ucrainei la CCC-.
The Guardian crede ca Revolta din Ucraina aminteste de rasturnarea lui Slobodan Milosevic, de la conducerea Serbiei, in octombrie 2000 si de asaltul asupra protestatarilor romani, in apropierea Craciunului din 1989.
Exista totusi o diferenta mare intre ceea ce se intampla in Ucraina si toate celelalte experiente revolutionare din estul Europei. Ucraina este tinta unor mari rivalitati de putere. In cazul in care UE va decide sa ajute Ucraina, va trebui sa exploreze caile de colaborare cu Rusia.
Procesul de integrare al Ucrainei in Uniunea Europeana va dura multi ani, intr-o perioada de criza fara precedent in Europa. Din motive economice si politice, Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai ales in estul Ucrainei, mult mai productiv din punct de vedere economic decat vestul si cu standarde de viata mult mai bune.
Le Figaro vorbeste despre "Manevrele facute de Angela Merkel in fata lui Vladimir Putin", apreciind ca Germania a investit mai mult decat alte tari in incercarea de a gasi o solutie politica la Kiev. Le Figaro apreciaza ca, pentru Berlin, care pretinde acum responsabilitati la nivel international, criza ucraineana este un test, iar Germania doreste sa-si foloseasca toata influenta pentru a preveni instabilitatea in Ucraina, dar si pentru a mentine legaturile fragile dintre Rusia, Ucraina si Europa.
Le Monde prezinta un reportaj interesant care arata si cealalalta fata a Ucrainei, cea din Estul tarii, cu cetateni pro-rusi si antioccidentali, cu batrani si nostalgia dupa uniforma "Armatei rosii".
nţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nevastă fertilă
Reţeta zilei: Friptură din pulpă de miel
Horoscopul zilei
Traian Băsescu, despre românii din Ucraina
sunt intr-o situaţie bună problema este să se revină la dreptul de a utiliza limba română
lie Sârbu, socrul lui Ponta, scoate de la naftalină protocolul cu UDMR
Imixtiuni brutale în viaţa de familie
Ioan Rotundu
Nu solicitaţi, în nicio împrejurare, aducerea UDMR la guvernarea ţării
Maria Grapini: De ce să n-o spunem: FMI a făcut presiuni să reducem plafonul forfetarulu
.liberalul Daniel Akos (comisia de Buget din Senat): Nu FMI face politica fiscală în România!
Camera Deputaţilor a aprobat majorarea salariilor primarilor
Dacă nu returnează banii, îi revocam!
Cum ajungi în conducerea TAROM? Cumperi două apartamente de la Ponta
Averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate şi în România
Raportul Macovei, adoptat de Parlamentul European
DNA cere urmărirea penala a lui Daniel Chiţoiu pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat in dosarul ASF - Carpatica
Dan Radu Ruşanu a fost reţinut de procurorii DNA
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Forţa Civică Botoşani: Comunicat de presă
103 misiuni ale pompierilor în ultima săptămână
Botoşani: Ruperea USL scoate la suprafaţă mizeria morală a politicienilor
Înfrângere umilitoare pentru Portariuc în duelul cu Ţurcanu
USL s-a rupt. Conducerea PNL a adoptat rezoluţia privind ieşirea de la guvernare
PNL îşi retrage miniştrii din Guvern şi cere demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier
Plagiatul nodului ]n gât
Ioan Rotundu
Ponta, la Guvern, unde aşteaptă ca miniştrii PNL să îşi depună demisiile
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire a interimarilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog