Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7616
De la 07 Ianuarie 2003
122867683

Preşedintele CJ Harghita înghite greu găluşca

  • apariţiei unei noi forţe civice româneşti în zonă
  • 23 March 2010, 23:00
Într-un comunicat remis presei, Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba susţine că românii din Topliţa nu au fost prezenţi la manifestarea de sâmbătă, iar participanţii au fost activişti de partid aduşi cu autobuzele din alte judeţe, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.
"În privinţa evenimentului de la sfârşitul săptămânii, locuitorii de etnie română din Topliţa au dat dovadă de înţelepciune. În cadrul „adunării generale" nu s-au prezentat românii din localitate, ci activişti de partid aduşi cu autobuze din alte judeţe", susţine Borboly Csaba.
Preşedintele Consiliului Judeţean spune că va lucra şi în viitor pentru ca relaţia dintre români şi secui să se caracterizeze prin respect reciproc, înţelegere şi colaborare.
„Avem o soartă comună, trebuie să contribuim la dezvoltarea regiunii în care trăim prin colaborare", a conchis preşedintele CJ Harghita.
În replică, primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, a declarat că acţiunea de sâmbătă nu a fost un miting la care să ia parte activişti de partid ci adunarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş unde s-au discutat probleme care-i preocupă pe românii din cele trei judeţe şi care au dreptul la o opinie.
„Sunt întru-totul de acord cu afirmaţia preşedintelui CJ, Borboly Csaba, că românii şi maghiari din Harghita trebuie să dezvolte o colaborare bazată pe respect reciproc, înţelegere şi dialog constructiv. Ceea ce nu ştie domnul Borboly este că la Topliţa nu a fost o adunare generală şi nici vreun miting la care au fost aduşi activişti de partid, ci doar o şedinţă de lucru a Forumului Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, desfăşurată sub patronajul arhiepiscopului ortodox al Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, la care au participat reprezentanţii organizaţiilor civice, culturale şi religioase ale românilor din cele trei judeţe şi care nu şi-a dorit să aibă niciun caracter politic. (...)
Problemele care s-au discutat sâmbătă, finalizate cu redactarea unui memorandum, sunt o reală preocupare pentru românii din zonă.. şi noi, românii, avem demnitatea noastră şi dreptul la opinie"
La rândul său, preşedintele de onoare al FCR din Covasna, Harghita şi Mureş, IPS Ioan Selejan, a explicat că Forumul este o organizaţie civică reprezentativă a celor 400 000 de români din cele trei judeţe. Înaltul prelat al BOR a subliniat că, în morandumul adoptat la finalul lucrărilor, s-a afirmat că demersurile românilor nu sunt îndreptate împotriva maghiarilor.
"Memorandumul atrage atenţia autorităţilor centrale asupra necesităţii unei viziuni şi strategii coerente administrativ-legislative, a unui plan de dezvoltare economică a zonei deoarece sărăcia este una dintre cauzele frecvente ale unor situaţii conflictuale pe fond etnic. De asemenea, i-am chemat, în egală măsură şi pe cetăţenii români de etnie maghiară la conlucrare, ca singură soluţie de convieţuire şi bună înţelegere, bazată pe respectul reciproc şi al legilor statului, în spiritul valorilor creştine şi europene", a afirmat IPS Ioan Selejean.
Înalt Preasfinţia Sa a reamintit că le-a cerut tuturor celor prezenţi la manifestare, inclusiv românilor veniţi şi din alte judeţe din ţară pentru a fi alături de demersurile reprezentanţilor celor 29 organizaţiilor nonguvernamentale ale românilor din cele trei judeţe, să nu se intre cu însemnele de partid.
"Am dori ca noi românii şi confraţii noştri de etnie maghiară se ne unim eforturile în vederea dezvoltării economice a zonei în beneficiul tuturor locuitorilor care trăim aici, în această zonă", a conchis arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghita.
Peste 1000 de români din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, dar şi din alte zone ale ţării au participat sâmbătă, la Topliţa, la adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din cele trei judeţe. În cadrul acesteia s-a adoptat un memorandum adresat adresat autorităţilor statului şi societăţii civile, în care solicită luarea unor măsuri concrete împotriva acţiunilor separatiste ale unora dintre liderii maghiari, s-a solicitat asigurarea respectării statutului limbii române ca limbă oficială şi anchetarea cazurilor de discriminare la care sunt supuşi românii, dar s-a făcut şi un apel la conlucrare şi colaborare cu etnicii maghiari.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Evreul şi prinţesa
Horoscop
Va fi greu de învins
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (XLIX)
Ioan Rotundu
Micii lui Alexa
Oamenii de ştiinţă încearcă să recreeze Big Bang-ul în 30 martie
la graniţa franco-elveţiană
Peste 75% din carnea de pui din UE este contaminată
Universitatea din Texas susţine că poate obţine petrol din lignit
la un preţ de 29 de dolari, barilul. Poluare, zero.
Herta Müller vine la Bucureşti
CCR a respins excepţiile ridicate în dosarul "Trofeul calităţii"
procesul lui Adrian Nastase se va relua
O mătuşă a premierului Boc, omorâtă de un şofer care a fugit de la locul faptei
Google ar putea deschide la finalul anului un birou in România
Cătălin Voicu şi Margareta Costea, soacra lui Geoană, s-au întâlnit
între cele două tururi ale prezidenţialelor din 2009
Episcopul Europei de Nord, în mijlocul românilor ortodocşi din Stavanger
România oferă 4.750 de burse pentru basarabeni
Liderii Alianţei de la Chişinău nu reuşesc să se înţeleagă în problema Constituţiei
Către Ziua Unirii
A încercat, dar n-a reuşit să mă cumpere!
L-au făcut pe prefect purtătorul lor de vorbe către ministru
Ţâbuleac i-a dedicat postul, iar Jijie, în modestia lui, l-a acceptat
un singur candidat la şefia Memorialului Ipoteşti
Indisciplinaţii de la Apa Grup rămân pe dinafară
Un deţinut din Penitenciarul Botoşani a încercat să-şi taie gâtul
O nouă campanie “Marea Debarasare”
Tentativă de tâlhărie la Cristineşti
Se vrea normarea muncii medicilor din policlinici
Şcolile şi liceele vor primi grade valorice
Senatorii au legiferat disponibilizările din învăţământ
8 incendii în 9 ore
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog