Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9607
De la 07 Ianuarie 2003
122869674

Prima condamnare pentru plagiat din România

  • George Stanca, un an de închisoare cu suspendare
  • 27 December 2013, 23:00
Publicistul George Stanca a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, fiind declarat vinovat pentru faptul ca a plagiat "Jurnalul" lui Lev Tolstoi, anunta B1 TV. In noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a confirmat sentinta data de magistratii Tribunalului Bucuresti, dar Stanca mai are o cale de atac la Curtea Suprema.
Dosarul publicistului este singurul caz de plagiat pentru care a fost data o sentinta de condamnare la inchisoare, afirma B1 TV. Procurorii au aratat ca Stanca a plagiat o traducere a cartii "Jurnalul", scris de Lev Tolstoi si apoi a semnat lucrarea cu pseudonim.
"In drept, fapta inculpatului Stanca Gheorghe, pseudonim literar G.S., constand in insusirea in mod ilicit a unei traduceri anterioare din limba rusa in limba romana a operei 'Jurnal' - L.T. efectuata de partea vatamata, traducatorul (...), prin prezentarea acestei traduceri ca fiind propria sa opera de creatie intelectuala in lucrarea 'Memorii' sub pseudonimul ¬G.S.", editata, tiparita si publicata de Editura A. H., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de insusire fara drept a calitatii de autor al unei opere (...)', se arata in rechizitoriul procurorilor.
George Stanca a dat vina pe editura.
"Inculpatul Gheorghe Stanca, conform declaratiei sale, a primit asigurari (...) ca drepturile de autor ale traducerii vor fi achizitionate, dar i s-a sugerat in acelasi timp ca daca nu efectueaza modificarile cerute colaborarea sa cu SC Adevarul Holding SRL va inceta. In consecinta, inculpatul a procedat la efectuarea modificarilor solicitate si dupa ce le-a transmis pe e-mail redactiei editurii a fost chemat pentru semnarea unui contract in temeiul caruia sa poata fi platit pentru munca prestata. Cu aceasta ocazie a constatat ca era vorba de un contract de traducere in care el avea calitatea de traducator a lucrarii in continutul careia efectuase modificarile solicitate', mai spus procurorii.
Insa, magistratii l-au gasit vinovat de plagiat si l-au condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. Stanca poate ataca decizia la Curtea Suprema.
Agenţia de ştiri HoitNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bucuria Crăciunului
Gastronomie: Ciorbă de varză cu costiţă afumată
Un ONG protestează faţă de "cadourile" făcute de Guvern Bisericii
guvernanţii actuali ignoră criza din sistemul sanitar, pentru a îmbogăţi Biserica
„Moş Tăgârţ㔠s-a plimbat cu trăsura prin Botoşani
Deputatul PC Gheorghe Coman a rămas fără imunitate parlamentară
ipocrizia lui Zgonea: Am demonstrat că Parlamentul nu e scut pentru nimeni care încalcă legea
Victor Ponta, despre complexele turistice trecute la SRI, MApN şi Biserică
am considerat că nu e bine să le vindem pur si simplu, ci să fie folosite de instituţii serioase ale statului
Elveţia nu va ridica restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari la 1 ianuarie 2014
Botoşani, oraşul în care bradul de Crăciun continuă să plângă
Ioan Rotundu
Potlogarul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog