Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2020
De la 07 Ianuarie 2003
122887669

Primari inexpugnabili în doctrina politică

  • (Ioan Rotundu)
  • 6 June 2007, 23:00
Cu ceva timp în urmă, Dorin Ciuştea, preşedintele Partidului Noua Generaţie, partid cârmuit de George Becali cu crucea într-o mână şi sabia în cealaltă, se plângea că nu poate înfiinţa organizaţii în unele comune, din cauza primarilor social-democraţi. În replică, Constantin Conţac, preşedintele PSD Botoşani, a respins categoric astfel de acuzaţii şi a lăsat să se înţeleagă cu Ciuştea este prost informat de către oamenii săi din teritoriu.
Normal ca preşedintele Conţac să adopte o astfel de poziţie arogantă, de vreme ce prin unele comune lucrurile stau întocmai cum le-a prezentat Ciuştea. Acest stil de lucru al unor primari, cu apucături dictatoriale şi alergie la alte partide decât PSD, îşi are rădăcini adânci. În general, aceşti primari sunt ori foşti activişti PCR, ori foşti membri de bază PCR înscrişi în PSD imediat după 1990. Ei sunt un fel de vedete locale, sunt produşii mentalităţii majoritare a comunităţilor respective, o mentalitate ce nu respinge formele dictatoriale, ci respinge pluripartitismul. Preşedintele Conţac cunoaşte foarte bine acest lucru, pentru că, la rândul său, este tributar unei astfel de mentalităţi.
Cel mai vechi primar postdecembrist din judeţ este Ioan Maftei, primarul comunei Mileanca. Fost primar comunist, în decembrie 1989 oamenii nu l-au acuzat de nimic, iar dacă ar fi candidat ar fi fost ales din nou. Dar, ca orice comunist mai răsărit prin schema PCR, şi Maftei s-a dat o perioadă la fund. A revenit în forţă în 1994, când în comună au fost alegeri parţiale. Fostul primar Ursachi, un pezevenchi al democraţiei noastre originale, a fost prins şi dovedit cu nişte falsuri în acte publice. Condamnarea lui a vacantat postul, iar Maftei a fost ales din primul tur.
De atunci, din patru în patru ani comunitatea îi reînnoieşte mandatul fără a-i reproşa ceva. Comuna Mileanca este tot atât de săracă ca şi înainte de 1989. Drumurile tot aşa de proaste. Nici un program cu finanţare europeană n-a fost accesat. Iar la îndemnul primarului, comunitatea nu acceptă vreun alt partid în afara PSD-ului. Liberalii au avut o perioadă de prosperitate politică, graţie directoarei de şcoală Daniela Azamfirei (foto). Dar i-a găsit primarul ac de cojoc, iar acum stă cumincioară, alături de soţul medic veterinar, lecuit şi el de liberalism.
Nu departe de Mileanca, cu vreo 20 km mai la sud, se află comuna Cordăreni. Primarul de aici, Vasile Saviuc, s-a instalat în primărie în 1996, ca primar social-democrat şi de atunci nimeni n-a reuşit să-l scoată. Cine? Nici un alt partid n-a rezistat prin comuna care s-a declarat 100% social-democrată. Şi Saviuc a fost primar comunist, dar se simte bine şi ca primar social-democrat, că nu-i nici o diferenţă între ce-a ce-a fost înainte de 1989 şi după 1990. Cel puţin la Cordăreni.
Peste deal, la Corlăteni, stă primar un alt social-democrat, Constantin Gavril. Şi el cu stagii de primar comunist, Gavril a pus piciorul în prag imediat ce-a fost reinstalat primar în 1996. De atunci este de neclintit, iar în comună, în afară de PSD, nici un alt partid n-are voie să ridice capul. Prin 2000 au încercat cei de la PD să facă o organizaţie. Găsiseră şi un agent economic dispus să fie preşedinte. Imediat ce-a aflat, primarul Gavril i-a luat afacerile la purecat. L-a găsit în neregulă cu o construcţie, i-a aplicat o amendă substanţială şi… patronul rebel a renunţat la PD, revenind mieluşel la PSD. Vasile Butnaraşu de la Todireni, în 1996, a ieşit primar PD. Nu s-a simţit bine la PD, aşa că a trecut la PSD, unde poate fi găsit şi în prezent. În comuna Todireni era o puternică grupare liberală, condusă de familia de profesori Gireadă. De când primar este Butnaraşu, prin comună nu se mai vorbeşte de liberalism.
La Văculeşti, Corneliu Tudoruţă s-a înfipt primar în 1996 şi nu se mai dă plecat. Oamenii l-au avut primar comunist, îl acceptă acum primar social-democrat, iar liberalii, care se remarcaseră printr-un om de afaceri local, s-au dat la fund. Cu Tudoruţă nu-i de glumit.
În patria usturoiului, la Copălău, Mihai Baltă este pilonul social-democraţiei cu adânci ancore în fundamentul comunismului. Pentru el evenimentele din decembrie poate că nici n-au existat. Lumea nu l-a supărat cu nimic în decembrie 1989, el nu i-a deranjat cu nimic. S-au acceptat reciproc şi convieţuiesc şi în prezent. Comuna se simte bine în sărăcia oferită cu generozitate de către social-democraţia PSD, iar pe primarul Baltă îl aşteaptă încă vreo trei mandate, până va ieşi la pensie. Primari comunişti, realeşi ca primari social-democraţi mai avem în comunele Ştefăneşti, Corni, Gorbăneşti, Româneşti, Ripiceni, Truşeşti. Poate vor mai fi şi alţii, iar dacă nu i-am trecut în acest pomelnic, îmi cer scuze.
Cred că am oferit suficiente argumente care confirmă temerile penegistului Dorin Ciuştea. Numai că Ciuştea, obişnuit să-i facă alţii treaba în teren, iar acei alţii se află acum la sânul PSD, primiţi cu generozitate de către Conţac, va avea rezultate în teritoriu tot atât de bogate pe cât de multă ştiinţă de carte are Becali. Vremea unor politicieni de factura lui Ciuştea a cam trecut. Dacă se vrea spartă solidaritatea social-democrată ce-a încătuşat mare parte din judeţ, trebuie multă muncă în teren, sacrificii financiare şi de forţe umane. Votul de la referendum, unde botoşănenii au ştampilat în majoritate „DA”, spune multe, cui ştie să dea interpretare politică.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


APDRP a modificat procedura pentru achiziţii prin SAPARD
De la 1 iulie vom deveni cobaii ministrului Nicolaescu
Medicii de familie au fost luaţi la rost
S-a văicărit că n-ajung biletele de vacanţă, iar acum zice altceva
Primăria Darabani se scaldă printre gunoaie
Aruncat după gratii, pentru furt din locuinţe
Ajuns în spital din neglijenţa unui şofer
Beat, beat dar a reuşit să fugă de poliţişti
Câmpanu a prezentat un proiect de lege drept fapt împlinit
Comariţa sparge oalele, iar primăria este pusă să le plătească
Comentariu la comentarii (CXV)
(Ioan Rotundu)
Ansambluri corale invitate la Festivalul din Laval
Canadienii au premiat elevii Liceului de Artă
Pricopi susţine că a asanat piaţa de hoţi şi valutişti
Botoşanii au, de ieri, frate mai mare în Canada
Ghiorghiţă a constat ceea ce botoşănenii reclamă de mult timp
Fanfara din Vorona, ambasadoarea tradiţiilor locale peste hotare
Citate din literatura spaniolă
Horoscop
Problema lui Vasile
Preţ bun şi cu banii jos pentru... pădure
Morbidul din presa botoşăneană
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog