Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15107
De la 07 Ianuarie 2003
122875174

Primarul Racz Karoly, monument al şovinismului maghiar

  • 22 October 2008, 23:00
Ca roman nascut si crescut in Covasna mi se ridica parul in cap cand ascult vorbareala ieftina a politicienilor care se folosesc de problema romanilor din Covasna si Harghita pentru a poza in oameni interesati. Acelasi sentiment ma incearca si atunci cand vad cum liderii comunitatii maghiare din Romania isi acopera incompetenta si prostia prin discursuri autonomiste, incercand sa induca electoratului maghiar ideea potrivit careia zona Covasna-Harghita e saraca pentru ca romanii de la Bucuresti o subfinanteaza.
Nimic mai fals. Am aratat zilele trecute cum o serie intreaga de consilieri locali din Targu Secuiesc si Sfantu Gheorghe, in frunte cu primarul din Targu Secuiesc, domnul Racz Karoly (foto), toti apartinand Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania sau Partidului Civic Maghiar, si-au intocmit declaratiile de avere in calitate de actor, doctor, preot sau director la diferite firme, incalcand prevederile legale in vigoare care ii obliga sa intocmeasca aceste acte in calitate de consilieri locali.
Cred ca acesta este doar un aspect al nesansei pe care o au locuitorii din Covasna si Harghita, fie ei maghiari sau romani, sa fie condusi de o armata de incompetenti. Ma intreb, retoric ce-i drept, cum pot oare consilierii acestia sa intocmeasca proiecte prin care acceseze fonduri europene pentru comunitatile lor daca nu sunt in stare sa completeze legal o banala declaratie de avere?
As putea sa vorbesc despre zeci de cazuri in care comunitatile de romani din cele doua judete din inima tarii sunt epurate etnic prin promovarea agresiva, de catre UDMR, a autonomiei teritoriale pe criterii etnice. Trebuie sa fii tampit sa nu vezi asta. Iar eu nu sunt tampit, domnilor ministri, secretari de stat, presedinti de consilii judetene si primari membri ai UDMR sau PCM!
Acelasi lucru vreau sa il transmit si primarului PCM al municipiului Targu Secuiesc! Ca eu si romanii din Targu Secuiesc, atatia cati au mai ramas, nu suntem tampiti. Din contra, ca sa gaseasca tampitii ar trebui sa se uite in primaria dansului. De ce zic asta? La inceputul lunii septembrie am dat, cautand pe internet primaria municipiului Targu Secuiesc, pentre un portal de informatii (kezdi.ro) realizat exclusiv in limba maghiara. Poti gasi aici informatii despre activitatea primariei si consiliului local, informatii de contact sau alte informatii de interes public. Toate redactate exclusiv in limba maghiara.
In zadar am cautat o pagina de internet a primariei in limba romana. Am solicitat primarului, pe o adresa de email a primariei gasita pe acel portal, ca in baza legii 544/2001 sa imi comunice care este adresa de internet a primariei in limba romana si mi s-a raspuns ca pagina in limba romana a primariei din Targu Secuiesc va fi gazduita pe www.targusecuiesc.ro. Raspunsul era semnat de Racz Karoly, primar al orasului, care ma informa de asemenea ca domeniul este in proprietatea unei firme private si ca se fac negocieri care urmeaza sa se finalizeze cat mai curand, dupa care ar urma construirea paginii in limba romana. Ceea ce nu stia primarul la acea data este ca o astfel de situatia il punea pe dansul in situatia de a incalca legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, motiv pentru care am sesizat Ministerul Internelor si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
Am facut greseala sa postez ambele sesizari pe internet, pe blogul personal. Zic greseala pentru ca la scurt timp, pe portalul mai sus amintit a inceput sa infloreasca, curata coincidenta, un meniu in limba romana. Cum era si normal, meniul in limba romana este in continuare in constructie, deci accesul la informatii pentru locuitorii care nu cunosc limba maghiara este in continuare ingradit. Stupefactia a venit insa odata cu un fax primit pe data de 15 octombrie, semnat de acelasi primar, prin care eram instiintat ca pagina oficiala a primariei Targu Secuiesc este de fapt acel portal de informatii, www.kezdi.ro. In acest fax eram informat de faptul ca aceasta pagina este in constructie, fiind accesibila in limbile maghiara, romana si engleza.
Acest episod ilustreaza, fara urma de indoiala, felul in care autoritatile publice locale, controlate de UDMR si mai nou de PCM, aflate de 19 ani la conducerea judetelor Covasna si Harghita se raporteaza la comunitatea romaneasca. Nesimtirea cu care primarul Racz Karoly se raporteaza la mica comunitate de romani care mai supravietuieste inca in Targu Secuiesc il face pe acesta, in opinia mea, candidat eligibil pentru premiul „Monument al sovinismului maghiar” in Covasna si Harghita. Opinia publica din Romania, dar si cea internationala, poate considera atitudinea acestui primar ca fiind emblematica pentru modul in care liderii comunitatii maghiare din Romania inteleg sa respecte comunitatea romaneasca conlocuitoare.
Pentru Romanian Global News, Dan Tanasa

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Clienţii fraudaţi de bănci, le pot da în judecată GRATIS !
UDMR, “Uber Alles!”
Români, va ordon, învăţaţi ungureşte!
Vodafone va arunca în stradă o bolnavă pensionară, şi-i va confisca garsoniera
Comunicat de presă
Horoscop
Pretenţiile moşului
O afacere imobiliară barosană dar...zona e problematică
Comentariul comentariilor (CCXXII)
(Ioan Rotundu)
Este candidat cu patalama de la BEJ
Candidatul Oprişanu la Senat a mai dat o lovitură de imagine
Tot mai puţine incendii provocate de copii
Sanitarii vor grevă, deşi criza economică i-ar putea împuţina ca număr
Bătrână, victimă a unui atac sălbatic din partea unui câine comunitar
Lăsaţi fără colegii, ţărăniştii vor să devină chibiţii cuiva
Staţie PECO amendată cu 60.000 lei pentru că nu avea autorizaţie de mediu
Liderul ţărăniştilor, Marian Miluţ, l-a lăsat pe Furtună făr㠄coledziu”
Doina Dreţcanu a uzat de baie de imagine
Şi, totuşi, cui i se cuvine coroana de lauri?
Lansarea candidaţilor liberali la Polivalentă a fost blocată
Ghiorghiţă a vorbit ca proasta-n târg, iar Câmpanu este analfabet
Câmpanu şi-a propus să-i facă lui Ghiorghiţă cunoştinţă cu judecătorii
Ţiprigan vrea grevă cu orice preţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog