Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
493
De la 07 Ianuarie 2003
122886142

Procedurile legale prin care Năstase poate întrerupe executarea pedepsei

  • 21 June 2012, 23:00
"In cazul domnului Nastase, ca si in cazul oricarui detinut, instanta de judecata decide unde va fi tratat dupa efectuarea unei expertize la Institutul National de Medicinal Legala (INML)", a explicat pentru HotNews.ro, comisarul sef doctor, director general al Spitalului Penitenciar Rahova, Miorel Mircea.
"Concluzia comisiei de expertiza merge din nou la aceeasi instanta care judeca si dispune tratarea petentului in spitalele din reteaua de penitenciare sau intreruperea executarii pedepsei si internarea sa intr-un spital civil", a spus Mircea.
Intre timp, avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu a declarat, joi, ca in cel mai scurt timp, va fi inaintata la Tribunalul Bucuresti, instanta de fond, o cerere de amanare a executarii pedepsei din motive medicale pentru fostul premier.
"In cazul domnului Nastase, ca si in cazul oricarui detinut, instanta de judecata decide, dupa efectuarea unei expertize la Institutul National de Medicinal Legala (INML) Mina Minovici", a explicat pentru HotNews.ro, comisarul sef doctor, director general al Spitalului Penitenciar Rahova, Miorel Mircea.
"Petentul face o cerere de expertiza medicala la instanta de judecata si instanta dispune sau nu efectuarea unei expertize in fata unei comisii de specialitate de la INML. Comisia va concluziona daca afectiunile petentului pot fi tratate in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau nu", a mai spus directorul Spitalului Penitenciar Rahova.
"Aceasta concluzie a comisiei de expertiza de la INML merge din nou la aceeasi instanta care judeca si dispune tratarea petentului in spitalele din reteaua de penitenciare sau intreruperea executarii pedepsei si internarea sa intr-un spital civil pe perioada necesara tratarii conditiei medicale", a mai spus comisarul sef doctor Miorel Mircea.
Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Penitenciar Rahova, inspectorul Nina Stroe, "un detinut nu isi ispaseste pedeapsa in penitenciar atunci cand spitalul penitenciar nu poate sa acorde asistenta medicala necesara conditiei detinutului".
"Nu vorbim de o anume boala sau alta. Vorbim de conditii medicale care nu pot fi tratate corespunzator in spitalul penitenciar. Spre exemplu, in spitalul penitenciar Rahova noi nu facem operatii pe cord sau pe creier. In astfel de cazuri ducem detinutul intr-un spital civil unde poate fi asistat medical corespunzator", a declarat Stroe. "Noi in momentul de fata nu am primit nici un dosar de-al domnului Nastase. Nu avem informatii si nu stim care este calitatea lui juridica", a mai spus Stroe.
Potrivit informatiilor de pe site-ul INML, "serviciile de medicina legala judetene, in conformitate cu competenta lor teritoriala, sunt abilitate sa efectueze expertize, examinari, constatari sau alte lucrari medico-legale si complementare, la solicitarea organelor judiciare competente sau a altor persoane fizice ori juridice".
Site-ul INML publica si "Lista Expertilor Medico-Legali ce pot fi nominalizati de organele judiciare la solicitarea partilor" Avocatii lui Adrian Nastase vor formula o cerere de amanare a executarii pedepsei
Intre timp, avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a anuntat joi ca aparatorii fostului premier vor formula o cerere de amanare a executarii pedepsei la Tribunalul Bucuresti pe motive medicale, informeaza Agerpres.
Avocatul Ioan Cazacu a declarat joi ca, in cel mai scurt timp, va fi inaintata la Tribunalul Bucuresti, instanta de fond, o cerere de amanare a executarii pedepsei din motive medicale pentru fostul premier.
"Vom face o cerere la instanta pentru ca in situatii exceptionale se poate cere amanarea executarii pedepsei. Pe litera c) vorbim de un termen de maxim 3 luni. Daca sunt folosite si alte argumente in cererea adresata instantei, judecatorii poate decide si mai mult", a mai declarat avocatul Ion Cazacu, citat de televiziunile de stiri.
Reamintim ca Adrian Nastase, condamnat miercuri definitiv la doi ani de inchisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Floreasca, miercuri seara, dupa o tentativa de suicid.
Anterior, fostul premier Adrian Nastase ar fi incercat sa se impuste in momentul in care doi reprezentanti ai Politiei au venit pentru a-l ridica de la resedinta sa din strada Zambaccian. Potrivit Mediafax, Nastase le-ar fi cerut voie politistilor ce urmau sa-l insoteasca la inchisoare sa-si ia citeva carti. In acel moment a incercat sa se impuste, dar politistii l-ar fi impiedicat.
Joi dimineata, Adrian Nastase a fost dus in sala de operatie pentru o interventie chirurgicala la Spitalul Floreasca din Capitala.
Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv, miercuri, pe Adrian Nastase, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului.
Decizia este definitiva si a fost luata cu unanimitate de completul de 5 judecatori dupa deliberari ce au durat mai bine de sase ore. Magistratii au decis si interzicerea lui Nastase a unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Mătuşa Tamara şi nepoţelul
Năstase, pus în genunchi de justiţia pe care a încercat să o controleze
Daniel Morar la RFI, despre verdictul în cazul Năstase
Senatul a mai făcut un pas pentru suspendarea preşedintelui Băsescu
Condamnaţi în dosarul Trofeul calităţii urmăriţi general
Vântu, condamnat la un an de închisoare cu executare
Efectul compătimirii
Ioan Rotundu
Lista consilierilor locali ai municipiului Botoşani
Botoşani: Portariuc blochează cea mai importantă investiţie: Parcul Cornişa
Cătălin Flutur a predat mandatul
HSR îşi face bagajele din Botoşani
gonită de noul primar
Portariuc, primarul ales, a depus jurământul
Au fost aleşi viceprimarii municipiului Botoşani
Botoşani: Noi cazuri de meningită virală în rândul elevilor
Concursul pentru şefii de secţie la Spitalul judeţean stă blocat
Botoşani: Spitalele judeţului au nevoie grabnică de aparatură medicală
Cui a revenit titlul de „Elevul anului”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog