Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15308
De la 07 Ianuarie 2003
122900957

Procurorul de şedinţă cere ICCJ sa respingă cererea de redeschidere a dosarului în care Ponta este acuzat de plagiat

  • 3 March 2014, 23:00
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca astazi daca procurorii vor ancheta sau nu acuzatia de plagiat adusa premierului Victor Ponta. In urma cu un an, Parchetul General a decis sa nu inceapa cercetarile penale in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta, iar Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus plangere la Curtea Suprema impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale. In cadrul termenului de astazi, 3 martie, procurorul de sedinta, reprezentantul Parchetului General condus de Tiberiu Nitu, a solicitat respingerea cererii de redeschidere a dosarului, transmite Gandul.
Acesta este al doilea termen in dosar, iar procurorul de sedinta si avocatul premierului Victor Ponta au solicitat magistratilor respingerea cererii de redeschidere a dosarului, potrivit sursei citate.
Pe 20 ianuarie, la primul termen, procesul a fost amanat dupa ce Augustin Ofiteru, una dintre persoanele reclamante, nu a putut fi citat corect. Niciuna dintre cele trei persoane care au constestat decizia Parchetului General nu a fost prezenta atunci la proces, iar Victor Ponta a fost reprezentat de avocatul sau, potrivit Digi 24. Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus plangere la Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale in cazul presupusului plagiat al premierului Victor Ponta, apreciind ca solutia procurorului in acest caz este "nelegala si lipsita de temeinicie".
Cei trei, reprezentati de avocatul Florin Plopeanu, solicita "admiterea plangerii, desfiintarea rezolutiei atacate si trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale fata de domnul Victor Viorel Ponta sub aspectul savarsirii infractiunii de plagiat, prevazuta de art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe". Primul termen in acest dosar a fost fixat pentru 20 ianuarie 2014.
Informatie de context
Pe 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au anuntat printr-un comunicat de presa ca au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul.
Amintim ca in ceea ce priveste teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 ca este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang. In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat.
Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta. In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".
Marti, 9 iulie 2013, Parchetul general a decis sa respinga plangerea formulata de Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru impotriva rezolutiei prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul presupusului plagiat al prim-ministrului Victor Ponta.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Reacţia „eroului” Apaţiei şi in memoriam Huţu
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Contrabandă
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Borş călugăresc (de post)
La presiunea FMI si a Băncii Mondiale, Guvernul va "prioritiza" banii publici alocaţi baronilor locali
Fiscul va putea folosi ca mijloace de probă date stocate pe orice fel de servere şi înregistrări audio-video
Şeful Comitetului pentru Informaţii din cadrul Casei Albe, Mike Rogers confirmă temerile lui Traian Băsescu
următoarea victimă a agresiunii ruse va fi R.Moldova
Harghita ar putea deveni primul judeţ din România fără presă în limba română
Meteorologi: Prognoza meteo în perioada 3-16 martie
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, pus sub control judiciar şi acuzat oficial de dare de mită
Alune americane
Cine este Florin Jianu, propunerea pentru funcţia de ministru delegat pentru IMM-uri şi turism
Cine este Răzvan Coţovelea, ministrul propus al Societăţii Informaţionale
Cine este Gabriela Szabo, propunerea lui Victor Ponta pentru Ministerul Tineretului şi Sportului
Cine este Răzvan Nicolescu, propunerea pentru funcţia de ministru al energiei
Cine este Aurelia Cristea, propusă pentru la ministerul pentru Dialog Social si relaţia cu societatea civilă
Fostul membru CSA a reuşit să vândă un imobil în 2013 cu jumătate de milion de euro
Cine este Ioana Petrescu, ministrul propus al Finanţelor
Componenţa Guvernului Ponta 3
Botoşani: Electroalfa vrea să vândă produse cu un înalt nivel tehnologic
produse care să înglobeze inteligenţă multă
Un politician de carieră propus la ministerul Sănătăţii: Nicolae Bănicioiu
Să nu uitaţi botoşăneni, nimic să nu uitaţi!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog