Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23705
De la 07 Ianuarie 2003
122909354

Profesor universitar italian premiat la Zilele Eminescu

  • 16 June 2014, 23:00
Un popor care îl are pe Eminescu, nu poate fi sărac. "Eminescu ne-a făcut bogați prin naștere, bogați prin faptul că-i aparținem, bogați prin faptul că ne aparține" -spunea Nicolae Dabija.
Sfârșitul de săptămână 13-15 iunie 2014, a făcut ca botoșănenii să fie mândrii din nou, că în aceste locuri poetul nostru Mihai Eminescu, s-a născut și a copilărit. Au trecut 125 de ani, de când poetul nostru a trecut în neființă și acest moment a fost marcat și la Memorialul Ipotești- Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, printr-o serie de activități culturale. Sâmbătă a avut loc în incinta Bibliotecii Naționale de Poezie – amfiteatrul Laurențiu Ulici – prima ediție a seminarului cu tema Eminescu și noi, bucurându-se de un real succes.
Duminică, 15 iunie 2014, a debutat cu slujba de pomenire la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil- Ipotești, după care a urmat depunerea de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu din incinta Memorialului Ipotești. Coroanele au fost din partea domnului prefect Constantin Macaleți, din partea Școlii Gimnaziale din Ipotești reprezentată prin domnul director Nicolae Maluș și din partea Memorialului Ipotești,fiind reprezentat de managerul Jîjîie Miluță.
Printre invitații de seamă care au participat la Zilele Eminescu s-au numărat si senatorul Viorel Grigoraș, viceprimarul Eugen Țurcanu, directorul Centrului de Creație –Aurel Melniciuc, directorul Direcției pentru Cultur㠖 Dănuț Huțu, profesori, studenți și elevi. În cadrul Zilelor Eminescu, eveniment cu tradiție la Ipotești, au avut loc mai multe activități și aici putem menționa expoziția colecționarului Coriolan Chiricheș – Eminescu în numismatică, prezentări de carte și revistă ale scriitorilor si poeților care au fost în directă colaborare cu scriitorul Gelu Dorian.
Printre premiile acordate amintim Premiul Unicat – Eminescu- 125- profesoruluiIoan Pop. "Sunt onorat pentru că acest premiu, mi se acordă pentru poezie, pentru Eminescu […] la 125 de ani, nu putem fi decât elegiari și când spunem melancolie, spunem tristețe dar și seninătate". Un alt premiu important, l-a obținut prof.univ.dr. Gisele Vanhese (Italia) – fiind premiată pentru Traducerea și Promovarea operei eminesciene în străinătate- 2014, care a reușit "sa surprindă intertextul eminescian, să-l compare pe Eminescu cu alți poeți și scriitori din lume".
Memorialul Ipotești, a mai pus un lucru de valoare în arhivele sale și anume un film realizat de Ion Eminescu Iacobescu- ultimul descendent al familiei Eminovici. Acest moment, a fost prezentat de profesorul Vania Atudorei, microbiolog roman, specialist de top, directorul Companiei Sterigen din Canada.
Activitățile din amfiteatrul Laurențiu Ulici, s-au încheiat cu un recital extraordinar al violoncelistului Adrian Naidin, moment care i-a încântat pe iubitorii de muzică clasică. De asemenea, s-a putut admira în sala Horia Bernea- expoziția de pictură a maestrului Teodor Valenciuc.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: La spovedanie
Horoscopul zilei
Traian Basescu nu va fi invitat la la ceremonia pentru 150 de ani de la infiintarea Senatului
Prognoza meteo pana pe 29 iunie
Victor Ponta, despre nepromulgarea legii insolventei
Ori e neglijenta grava, ori ceva mult mai rau
Michael Schumacher va trebui sa reinvete sa mearga si sa vorbeasca
DNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de judecatoarele Inaltei Curti Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu
Victor Ponta îl contrazice pe ministrul Voinea
Presa-n gura lu' Rotundu - emisiunea din 13.06.2014
Botoşani: Cum sunt jefuite fondurile Poliţiei Locale (II)
Ioan Rotundu
Dinamica economiei: Replica primarului de Şendriceni
Târzioru spune, oficial, adio Partidului Național Liberal
“Ai donat sânge, ai salvat o viață”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog