Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16663
De la 07 Ianuarie 2003
122876730

Proiect gigantic de construire a unui inel de accelerare a particulelor cu o circumferinţă de 100 km, între Franţa şi Elveţia

  • 6 February 2014, 23:00
CERN (Organzatia europeana pentru cercetari nucleare) are in vedere construirea unui inel cu o circumferinta de 100 km intre Franta si Elvetia, destinat accelerarii particulelor, potrivit unui comunicat publicat joi, la Geneva, si citat de AFP. Un studiu de fezabilitate va fi lansat saptamana viitoare. In aceasta perspectiva, aproximativ o suta de cercetatori din intreaga lume se vor reuni in perioada 11 - 13 februarie la Universitatea din Geneva pentru a lansa acest program, prevazut pentru cinci ani.
Acest viitor inel este destinat preluarii activitatii LHC (accelerator de particule), actualul inel, care are o circumferinta de 27 km. Inelul a fost imaginat in anii 1980, dar a devenit functional doar 25 de ani mai tarziu.
Cu o circumferinta cuprinsa intre 80 si 100 km, viitorul inel, denumit FCC (Future Circular Colliders) ar putea atinge o energie fara precedent 100 TeV (teraelectronvolt), fata de 14 TeV pentru LHC.
Acest studiu se adauga celui demarat de mai multi ani privind un accelerator liniar compact (CLIC), un accelerator rectiliniu de 80 de km care ar putea trece pe sub Franta si Elvetia.
Obiectivul celor doua studii este sa examineze fezabilitatea diferitelor aparate si sa le evalueze costurile pana in 2018/2019, data la care strategia europeana in domeniu va fi stabilita, potrivit CERN.
Cercetarile in domeniul fizicii particulelor devin din ce in ce mai globalizate. Informatii sunt schimbate frecvent intre America, Asia si Europa in cadrul unui organism mondial ICFA (Comitetul international asupra viitorului acceleratoarelor).
In asteptare, LHC ar urma sa functioneze inca 20 de ani. In prezent, acceleratorul este oprit, dar ar urma sa reporneasca in 2015.
"Stim inca putine lucruri despre bosonul lui Higgs, suntem in cautarea materiei negre si a supersimetriei ... Doar viitoarele rezultate ale LHC ne vor putea indica piste de cercetare ce trebuie urmate in viitor si tipul de accelerator cel mai adaptat", a spus Sergio Bertolucci, director de cercetare si de informatica al CERN.
Bosonul lui Higgs a fost descoperit in vara lui 2012 de catre CERN daorita lucrarilor belgianului Francois Englert si britanicului Peter Higgs.
Acest boson este o particula elementara considerata cheia de bolta a structurii fundamentale a materiei.
Cei doi barbati, care sunt octogenari acum, au primit premiul Nobel pentru fizica in 2013.
Aceste studii explica de ce unele particule au masa si altele nu si, pe cale de consecinta.
Acest avans este unul dintre cele mai importante din istoria fizicii.
Agenţia de ştiri HotNews Ponta vrea ca referendumul să dureze două zile Premierul Victor Ponta a declarat joi ca referendumul pentru Constitutia revizuita se va desfasura "probabil" in doua zile, urmand ca o decizie in acest sens sa fie luata de Parlament.
Una dintre aceste zile va fi 25 mai, odata cu alegerile europarlamentare. "Pentru referendum, i-am anuntat pe toti colegii mei care este procedura legala si anume, dupa ce se adopta textul revizurii Constitutiei, parlamentul stabileste data alegerilor - probabil ca vor fi doua zile, nu o singura zi pentru referendum, dar asta decide parlamentul. In mod sigur, una dintre zile va fi 25, odata cu europarlamentarele", a declarat liderul social democrat la finalul sedintei Comitetului Executiv National (CExN) al PSD.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Între prieteni
Horoscopul zilei
Preşedinte Traian Băsescu consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria şi cere OSCE să intervină
Rompetrol: Carburanţii se vor scumpi cu 0,4 lei pe litru după introducerea accizei de 7 eurocenţi
Mario Draghi (BCE): Nu exista deflaţie în zona euro
Klaus Johannis: Un număr mic de membri PNL susţine ieşirea de la guvernare
CNA: B1 - amendă 70 mii lei pentru o emisiune despre "lovitura de stat" din decembrie
pentru Antena 3 in cazul batjocoririi unor jurnalişti, 50 mii lei Sinteza zilei
Ponta a discutat cu Isărescu la BNR despre înjumătăţirea ratelor
În anul electoral 2012, Guvernul a trimis administraţiilor locale de aproape 4 ori mai mulţi bani din fondul de rezervă decât în 2011
Scrisoare deschisă a unui operator 112
încetaţi această campanie oribilă la adresa noastrălăsaţi-ne să salvăm acele vieţi care înseamnă pentru voi doar statistici
Crin Antonescu confirmă demisia lui Daniel Chiţoiu
Botoşani: Flutur se simte dezgustat de atmosfera din Primăria Botoşani
Nasul primarului Portariuc
Incendiu cu victimă la Coşula
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog