Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19818
De la 07 Ianuarie 2003
122905467

Proiectul de lege care interzice cămătaria, adoptat de Camera Deputaţilor

  • 18 October 2011, 23:00
Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 168 de voturi favorabile, 98 impotriva si zece abtineri proiectul de lege privind interzicerea activitatii de camatarie, anunta Agerpres.
Initiativa legislativa prevede ca darea de bani cu dobanda de catre camatari se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani, iar sumele de bani si bunurile provenite din savarsirea acestei infractiuni se confisca. Proiectul a fost respins de Senat, insa Camera Deputatilor este for decizional.
Proiectul defineste camata ca fiind dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut, iar camatarul drept persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete. Aceasta lege se va abroga la data la care va intra in vigoare noul Cod penal.
La dezbaterile generale de saptamana trecuta, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a salutat initiativa, precizand ca aceasta acopera vidul legislativ creat pana la intrarea in vigoare a noului Cod penal.
"In ultimii 20 de ani fenomenul de camatarie a inceput sa devina apanajul unor grupuri interlope. (...) Aceasta initiativa este binevenita, acopera vidul legislativ pana apare Codul penal", a afirmat Toader, adaugand ca fenomenul camatariei a luat amploare si trebuie tratat ca infractiune foarte grava.
Deputatul social-democrat Aurel Vladoiu a aratat ca grupul PSD sustine acest proiect de lege, precizand ca la biroul sau parlamentar din Valcea multi oameni reclama "metodele diabolice folosite de camatari". In schimb, liberalul Mihaita Calimente a sustinut ca este vorba despre o "initiativa populista":
"Camataria este una dintre cele mai marsave actiuni care se desfasoara in societate si de multe ori se ajunge la distrugerea unor oameni si nu numai la pierderea unor bunuri pe care acestia le-au acumulat sau la crima sau suicid. Este un flagel care bantuie omenirea de cand a existat si probabil o va mai bantui, pentru ca in opinia mea de imagine da bine un asemenea proiect de lege, dar eu vreau sa vad cum isi va face efectul in realitate, stiind bine ca acesti camatari cand dau banii cu imprumut nu fac un contract (...) E bine ca exista un asemenea proiect de lege, nu cred ca el va produce mari efecte".
Deputatii din Comisia juridica avizasera favorabil inca din 22 februarie anul acesta proiectul de lege initiat de sase deputati PDL, un independent si doi reprezentanti ai minoritatilor nationale.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Laude sexuale între soţi
Reţeta zilei: Miel prăjit friptură
Caricatura zilei
Ministrul Ion Ariton pleacă în China după investitori
Monica Macovei vrea un nou partid
CSM consideră legală percheziţia la domiciliul judecătoarei Gabriela Birsan
Vladimir Putin se compara cu Roosevelt si de Gaulle
el justifică revenirea la Kremlin prin faptul că stabilitatea Rusiei atârnă de un fir de par
Iranul a executat în secret sute de prizonieri
Dezbaterile pe revizuirea Constituţiei se mută la Comisia Juridică
Războiul proceselor între sindicate şi primării
Spitalul Dorohoi, şi nu numai, în criză de asistenţi medicali
Botoşani: Există profesori care au probleme psihice
fără avizul psihologic ei nu pot accede la catedră
Problema căldurii la Grupul nŞcolar Şendriceni nu s-a rezolvat
Atenţie: deschideţi recenzorului!
PSD Botoşani a pierdut procesul cu Consiliul Judeţean
Bani pentru primăriile din Botoşani
Prefectul i-a demonstrat primarului de Dângeni cât este de ignorant
primarul şi-a cerut scuze public
O dispută generată de populismul senatorului Marecu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog