Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25255
De la 07 Ianuarie 2003
122910904

Proiectul de lege critic pentru ONG-uri, adoptat tacit de Senat:

  • Fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice la fiecare 6 luni o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli
  • 20 November 2017, 23:00
ACTUALIZAT Proiectul de lege initiat de parlamentarii PSD Liviu Plesoianu si Serban Nicolae care introduce modificari dure pentru organizatiile neguvernamentale a fost adoptat tacit de Senat. Proiectul prevede ca fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice, la fiecare sase luni, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli in care sa fie mentionata fiecare persoane care a dat bani respectivei fundatii sau asociatii si valoarea acestui venit. Daca acest lucru nu se intampla la timp, ONG-ul respectiv isi inceteaza "de indata" activitatea. Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect.
Proiectul se afla pe ordinea de zi a plenului Senatului, insa senatorii nu au reusit sa ajunga cu dezbaterile pana la acest proiect pe ordinea de zi astfel ca proiectul, care avea termen de adoptare tacita 20 noiembrie, a fost adoptat in forma initiala.
Astfel, se adauga in textul Ordonantei 26/2000 urmatorul articol:
48^1 "Asociatiile, fundatiile si federatiile au obligatia de a publica semestrial pana la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, in Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaratiile de venituri si cheltuieli pentru semestrul precedent. In declaratia publicata se mentioneaza distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea, dupa caz, care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia.
Nepublicarea declaratiei atrage de drept suspendarea activitatii asociatiei pentru 30 de zile. Daca in acest termen declaratia nu se publica, asociatia, fundatia sau federatia isi inceteaza activitatea de indata."
Proiectul initial a fost modificat in cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise. Acesta insa nu mai este relevand, adoptandu-se forma initiala a proiectului.
Mai mult, proiectul introduce conditii si obligatii noi fata de legislatia actuala. Pentru ca un ONG sa poata fi recunoscut ca fiind de utilitate publica de catre Guvern, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii, potrivit acestui proiect:
a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau comunitar, dupa caz;
b) functioneaza de cel putin 2 ani si a realizat o parte din obiectivele stabilite;
c) a desfasurat activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de bilanturilor si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 2 ani;
d) valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de functionare este cel putin egala cu vlaoarea patrimoniului initial;
e) nu a desfasurat in ultimii 2 ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politie de orice fel: activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie sau demnitate publice in care acest poate fi numit ori ales.
Proiectul introduce un algoritm al finantarii cu fonduri publice in functie de obiectul de activitate al organizatiilor nonguvernamentale: 40% - Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% - Educatie; 10% - Stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorului; 10% - Valori nationale si ale minoritatilor nationale -Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% - Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.
PSD propune de asemenea ca aceasta recunoastere sa fie facuta pe un termen de 5 ani, si nu pe perioada nedeterminata cum este in prezent. Daca asociatia sau fundatia nu mai indeplineste una sau mai multe dintre conditii care au stat la baza acordarii acestui statut, Guvernul, la propunerea autoritatii administrative sau a Ministerului Justitiei, retrage, prin hotarare, statutul de utilitate publica.
In expunerea de motive, semnata de deputatul PSD Liviu Plesoianu, se arata ca este necesara o mai buna "transparentizare a finantarii".
Senatul este prima camera sesizata. Proiectul merge la Camera Deputatilor.
Opozitia a criticat dur initiativa legislativa, despre care spun ca are intentia de a reduce la tacere vocile critice din societatea civila.
"In ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afecteaza mecanismul 2%, cele 'civice' sunt infierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea si siguranta publica. Astazi pe ordinea de zi a plenului Senatului se afla asa zisa Lege Plesoianu, semnata de altfel si de Serban Nicolae, care prevede, nici mai mult, nici mai putin decat suspendarea si incetarea de drept a activitatii ONG-urilor care nu publica semestrial in Monitorul Oficial declaratia de venituri si cheltuieli, cu evidentierea distincta a persoanelor si activitatilor care genereaza veniturile asociatiei sau fundatiei precum si a valorii fiecarui venit in parte", a declarat senatoarea USR Florina Presada, potrivit News.ro.
"Practic, PSD este deranjat de organizatiile civice si nu le gaseste utilitatea in angrenajul democratiei romanesti", a mai spus aceasta.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Japonia a primit in jumatate de an doar trei solicitanti de azil, ONU ii cere sa accepte mai multi refugiati
Angela Merkel se confrunta cu o criza politica fara precedent, dupa esecul negocierilor
pentru formarea coalitiei de guvernare / Der Spiegel: Metoda Merkel, pragmatism fara limite si flexibilitate ideologica maxima, a ajuns la sfarsit
O ciudatenie politica. Vadimizarea unui PSD mafiot
Numaratoarea inversa. PSD accelereaza proiectul pentru Justitie,
UE vrea sa lege fondurile europene de statul de drept
Informare meteo de ninsori si lapovita la munte, valabila de marti pana miercuri seara
Cat de plauzibil este ca Romania sa fie lovita de o noua recesiune?
Bancul zilei: Bun[voinţa lui Napoleon
Horoscopul zilei de 21.11.2017
Potlogăriile lui Gelu Tofan şi complicitatea ANAF Botoşani
Ioan Rotundu
Rusia recunoaste ca se afla la originea poluarii radioactive cu ruteniu-106
Romania, infranta in cursa pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului:
Bucurestiul a ratat intrarea in finala / Noul sediu EMA va fi la Amsterdam
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog