Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27343
De la 07 Ianuarie 2003
122912992

“R. Moldova are nevoie de medic”

  • 18 November 2009, 23:00
"România trebuie să joace rolul de medic si nu de avocat în cazul R. Moldova. Iar R. Moldova trebuie tratată" (Oleg Serebrian)
„Avem nevoie de un medic, dar vrea bolnavul (nota red. - RM) să se lecuiască"? (Victor Tvircun)
„7 aprilie 2009 a fost un act de rezistentă a basarabenilor în fata unei tentative de acaparare a valorilor nationale" (Ion Varta)
„Aspiratiile pro-europene din R. Moldova, tot mai profunde, si evolutiile internationale nu sunt tocmai în concordantă" (Dan Dungaciu)
„Transnistria este o ghiulea legată de piciorul R. Moldova" (Adrian Cioroianu)
„Rusia nu se opune intrării R. Moldova în UE" (Anatolii Akopov)
Acestea au fost câteva dintre declaratiile enuntate zilele acestea la conferinta „Republica Moldova între vecinătatea eternă si integrarea europeană", care a avut loc la Biblioteca Academiei Române si a fost organizat de către Institutul European din România si Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Române. Sala a fost plină. La dezbatere au participat politicieni si experti din Republica Moldova si din România, studenti, oameni de afaceri, oficiali ai ambasadelor statelor membre si partenere UE la Bucuresti, dar si reprezentanti ai mediului academic, societătii civile si mass-media.
Iată pe scurt principalile ideile enuntate de către unii vorbitori.
"Politica antiromânească îndepărta Republica Molova de UE"
Ion Negrei, viceprim-ministru al R. Moldova a spus că ideologia moldovenistă nu mai este acceptabilă si că relatiile dintre "cele două state românesti" trebuie să continue până la integrarea în UE a R. Moldova. "Politica antiromânească, antioccidentală si antieuropeană a regimului trecut era una antinatională pentru cetăteni. Cred că o politică antiromânească îndepărta Republica Molova de UE. Prin schimbarea mesajului care vine de la Chisinău, Republica Moldova se va apropia mai mult de UE", a conchis oficialul de la Chisinău.
R. Moldova - "stat falimentar"
După părerea deputatului Oleg Serebrian, în R. Moldova există un „sentiment al falimentului ca si stat", pe care l-a explicat în felul următor. Există mai multe feluri de „sentiment falimentar":
Sentimentul falimentului economic. La capitolul economic, R. Moldova nu a evoluat, ci a involuat din 1991 încoace. Declinul a fost extraordinar, accentează Serebrian. Depopularea, exodul masiv, plecarea unor comunităti întregi din R. Moldova după 1989 (cea evreiască în primul rând) au avut un impact puternic.
Sentimentul falimentului politic. O. Serebrian spune că acesta se datorează în primul rând clasei politice „care merită dizgratia în care se află". "Problema transnistreană alimentează acest faliment politic", crede politicianul.
Sentimentul falimentului moral. În conceptul lui Serebrian „R. Moldova e singurul caz de faliment psihologic". Si continuă: „Nu ne-am debarasat încă de ideea că R. Moldova este un vasal".
Despre legăturile externe ale R. Moldova, Oleg Serebrian a mai spus că aceasta are absolută nevoie de o relatie strânsă cu Tările Baltice, Germania, Polonia si, fără îndoială, cu România. Iată de ce „România trebuie să joace rolul de medic si nu de avocat în cazul R. Moldova" crede O. Serebrian. El mai spune: „R. Moldova trebuie tratată". În încheierea, discursului său, referindu-se la integrarea europeană, deputatul a mai precizat, totusi, că „R. Moldova poartă cea mai mare responsabilitate pentru integrarea în UE si nimeni altcineva".
„Aspiratiile locale din R. Moldova si evolutiile internationale nu sunt tocmai în alternantă"
Ca o completare, istoricul Ion Varta a adăugat si el în discursul sustinut: „Asteptările în R. Moldova fată de noua guvernare sunt mari". Aici Ion Varta a adus exemplul tinerilor care, după revolta din 7 aprilie, poartă la Chisinău, la mâini, panglici tricolore. Istoricul a mai vorbit si despre „popularea programată" a Basarabiei, începând din 1834, când au fost adusi peste 20.000 de iobagi din Rusia.
Revenind în actualitate, sociologul Dand Dungaciu spune că nu 2005 este anul care ne dă "ecuatia politică a R. Moldova de astăzi", ci 2007. „Atunci V. Voronin a renuntat la parteneriatul politic si a trecut la războiul politic, pe care l-a dus la extrem în 2007, care s-a soldat cu morti, răniti si maltratati", mentionează analistul. Iată de ce Dan Dungaciu crede că , din păcate, „aspiratiile locale din R. Moldova si evolutiile internationale nu sunt tocmai în alternantă".
Despre unionism, sociologul crede că în R. Moldova acum este vorba mai degrabă despre un „unionism pragmatic" decât unul „al inimii" precum era la începutul anilor 90.
„Partidele din R. Moldova trebuie să îsi găsească corespondentă în UE si nu în Rusia"
De unde si părerea lui Adrian Cioroianu: „R. Moldova este o poveste de insucces si prevăd o reformă lungă si dureroasă". Cât despre extinderea UE, istoricul crede că la nivelul Uniunii există deja „oboseala extinderii". Nici despre NATO, fostul ministru de externe al României nu mai crede că se va extinde, asta chiar dacă „RM nu poate fi neutră", a accentuat el. În schimb, Rusia nu va renunta la R. Moldova, crede Adrian Cioroianu. Si explică: „Asta pentru că R. Moldova, în viziunea Rusiei, face parte din vecinătatea apropiată". De aici si refuzul lui Putin de a da mâna cu prim-ministrul Vladimir Filat la summitul CSI, deoarece oficialul moldovean a vorbit explicit despre NATO, ne explică Cioroianu. O ultimă constatare a fostului ministru, cu aluzie la Pardidul Democrat condus de Marian Lupu: „Partidele din R. Moldova trebuie să îsi găsească corespondentă în UE si dacă vor ca RM să intre în UE trebuie să se aflilieze cu partidele europene si nu numai cu cele din Rusia".
În partea a doua a panelului, a luat cuvântul si fostul ministru al învătământului - Victor Tvircun. Amintesc aici că pe vremea acestuia a fost implimentat în scoli cursul de "istorie integrată". De unde si întrebarea studentilor basarabeni aflati în sală: „Ce preferati - un curs de istorie a românilor sau o istorie integrată?"
Răspunsul ministrului nu a fost clar. Nici la întrebarea „Trecutul nostru e românesc sau nu?" studentii nu au primit răspuns. În acest moment, moderatoarea discutiei a intervenit si s-a trecut peste momentul evident dificil pentru fostul ministru Tvircun. La final, din sală, a luat cuvântul si primul secretar al ambasadei Rusiei la Bucuresti, Anatolii Akopov, prezent si el la conferintă, care a tinut să precizeze următoarele: Rusia nu se opune integrării R. Moldova la UE.
Transnistria nu este un obstacol 100% pentru integrarea R. Moldova în UE. Există cazul Ciprului.
Făcând aluzie la "unionism", diplomatul rus afirmă: "să nu uităm că R. Moldova, oficial, este membru al ONU cu drepturi depline".
A fost o dezbatere interesantă, care, din păcate, nu a lăsat destul timp pentru întrebări si comentarii din sală. În final nu pot decât să multumesc organizatorilor pentru dezbatere si sperăm ca aceasta să continue si cu alte prilejuri.
Stela Popa, unimedia.md
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă Universitatea „Petre Andrei”
Ce va discuta Filat cu Putin la Ialta?
Băsescu îi cheamă la vot pe românii din Basarabia
Pe 1 Decembrie „Noi Golanii” vă aşteaptă la Chişinău
Întâlnirea anuală a Congresului americanilor de origine română
Concurs românesc de table în Montreal
Inegalabilul Justin Grad, alias Aschiuţă, a ajuns la 90 de ani – La mulţi ani!
Înainte de alegeri…
Horoscop
Perspicacitatea lui Băse
Ţurcanu se crede victima PDL
Program TELE'M Botoşani, joi
Salată de vită rătăcită
Două drumuri judeţene taie panglica modernizării
Pod reabilitat la Cristeşti
Elevii ar putea sta acasă înainte şi după alegeri
Atenţie, tractorist beat în trafic!
O diversiune menită să ascundă adevărul
Din cauza reclamaţiilor, medicii de familie au devenit mai disciplinaţi
Au primit promisiunea reacordării sporurilor salariale
Cei de la urgenţele medicale vor face zile de muncă patriotică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog