Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Decese
Comentarii
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18354
De la 07 Ianuarie 2003
122878421

Raiffeisen Bank condiţionează operarea plăţilor de prezentarea unor documente aberante

  • 13 August 2008, 23:00
Andi V. din Ploiesti s-a adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro prezentand aceasta situatie :
Va rog sa ma contactati pentru a va descrie cererea bancii Raiffeisen de a prezenta unele documente interne ale societatii (hotarare AGA si ultima balanta) pentru operarea unui ordin de plata. Consider aceasta cerere abuziva si de aceea ma adresez dumneavoastra. In 31.07.2008 contabilul societatii noastre a mers la Raiffeisen Bank Ploiesti pentru operarea unui ordin de plata de dividende in valoare de 6.000 ron din contul societatii in contul personal al asociatului majoritar, cont personal deschis la aceeasi sucursala. Operatorul bancii a conditionat operarea acestui ordin de plata de prezentarea ultimei balante (31.06.2008) si a hotararii AGA de repartizare a profitului.
La cerea contabilului nostru de a prezenta baza legala pentru cererea acestor documente , operatorul a motivat cererea prin instructiunile de lucru pe care trebuie sa le respecte (din discutii s-a vazut ca nu are studii de specialitate in vederea "citirii" unei balante). Consider ca oricum prezentarea balantei este nerelevanta deoarece in luna iulie se puteau distribui dividendele prin alte conturi ale societatii sau prin caserie. Considerand aceasta cerere abuziva am solicitat trasmiterea in scris de catre Raiffeisen Bank a bazei legale pentru solicitarea documentelor sus-mentionate. Acest raspuns l-am primit astazi 12.08.2008 si vi-l atasez acestui mail. Considerati aceasta cerere abuziva? Considerati raspunsul primit ca avand vreo legatura cu problema descrisa?

Am analizat Regulamentul BNR 9 /2008 privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului si am constatat faptul ca , banca care conditioneaza operarea unor ordine de plata , de prezentarea hotararii AGA a persoanei juridice de repartizare a dividendelor , este un ABUZ intrucat :
[1] repartizarea dividendelor este o operatiune care vizeaza transferul de bani de la persoana juridica catre persoanele fizice
[2] transferurile de bani suspecte care se incadreaza in sfera spalarii de bani nu se efectueaza prin operatiunea legala a repartizarii dividendelor, ci prin transferuri de bani frauduloase care nu au baza legala sau contractuala;
[3] o asemenea cerere a bancii nu are suport legal, adica Regulamentul BNR 9 /2008 nu prevede faptul ca se poate cere de catre banca un asemenea document
[4] nu se prevede in Regulamentul BNR 9 /2008 faptul ca banca ar avea voie sa refuze operarea unor ordine de plata invocand necomunicarea unei hotarari AGA de repartizare a dividendelor.
"Normele interne de cunoastere a clientelei" trebuie sa fi fost adoptate de banca, mai exact de conducerea bancii, astfel incat inainte sa le trimiteti aceste acte, va sfatuiesc sa le cereti sa va prezinte DOVADA faptului ca aceste norme interne au fost adoptate din decizie a Consiliului de Administratie al bancii, ca sa verificati daca conducerea bancii a decis sa se ceara TUTUROR clientilor acest tip de acte, sau este doar un exces al unor angajati ai Raiffeisen agentia Rahova.
Eu consider ca, solicitarea bancii care a refuzat sa opereze un ordin de plata daca nu prezentati actele cerute de ei, este UN ABUZ intrucat aceste acte nu sunt prevazute in art. 9 si 22, alineatul [1] din Regulamentul BNR 9 /2008 ca fiind necesare si obligatoriu de a fi solicitate de o banca de la clientii sai persoane juridice. Si ma refer in special la faptul ca v-au cerut comunicarea hotararii AGA de repartizare a dividendelor care este o mare prostie , si care nu poate servi bancii la nimic, afara de oportunitatea de a afla informatii private despre veniturile realizate de actionarii societatii, fapt pe care il consider ILEGAL.
Ca atare, eu cred ca puteti sa le deschideti actiune in Justitie si sa le cereti daune pentru ca au refuzat operarea ordinului de plata intrucat ati refuzat sa le prezentati hotararea AGA de repartizare a dividendelor

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tehnologie de vârf pe un drum judeţean din Botoşani
Comentariul comentariilor (CLXVII)
(Ioan Rotundu)
Gabi Jugaru le-a dat lecţii de table turcilor
Comunicat de presă
Horoscop
Recomandarea ardeleanului
Program Tele'M Botoşani joi, 14 august
Alexoaia a beneficiat de înmormântarea la care a visat în ultimii ani
Salariaţii unei primării au nevoie urgentă de ochelari
Extremiştii maghiari continuă provocările în “Ţinutul Secuiesc”
Relaţia Germania-Rusia 2008. Multe asemănări cu 1938
Experţi germani sar în ajutorul agresiunii Rusiei
Datoria unui stat este să-şi menţină integritatea teritorială
Dialog intelectual între Monica şi Irinel
Trăiesc pe picior mare şi vor slujnică în casă
Prutul atinge din nou cote istorice
Neglijenţa părinţilor costă
Ţiganii botoşăneni îşi aleg şefi noi
Hainele de prisos vor fi distribuite comunităţilor mai sărace
Primarii vor avea parte de reţeaua VPN şi vor putea lesne comunica între ei
Liberalii din Alexandria au trimis 40 tone de grâu pentru sinistraţi
Ţiganii vor să exploateze la maxim fondurile europene
Florin Ţurcanu şi-a donat salariul la sinistraţi
Unde sunt marii oameni de stat de altădată?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog