Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4755
De la 07 Ianuarie 2003
122890404

Raport GRECO: Organizația anti-corupție a Consiliului Europei, ”profund îngrijorat㔠de modificările legilor justiției

  • 11 April 2018, 23:00
GRECO cere României să se abțină în a adopta și alte modificări la legile penale ce ar putea afecta lupta anticorupție GRECO își exprimă, într-un raport publicat miercuri, profunda îngrijorare în privința legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, sistemul judiciar și Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a legislației penale.
Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) a realizat acest raport după ce la o întrunire plenară din decembrie 2017 s-a decis realizarea urgentă a unei evaluări a reformelor din justiția românească, considerându-se că ele ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupție.
În raport se spune că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara trecută, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor.
În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, afirmă organismul anticorupție al Consiliului Europei.
De asemenea, GRECO cere României să abandoneze ideea noii structuri a procuraturii care să investigheze magistrații.
Raportul remarcă și controversata procedură de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și reitereză apelurile pentru impunerea de garanții suplimentare în privința numirii și demiterii procurorilor de rang înalt de către puterea executivă.
Organizație critică și propunerile de modificare a legilor penale, care - dacă vor fi adoptate - vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Amendamentele la procedura penală de comisia specială sunt percepute de alte țări ca o amenințare la adresa eficienței colaborării judiciare reciproce.
GRECO invită România să prezinte, la următoarea reuniune plenară, pe 18-22 iunie, stadiul reformelor din justiție și să se abțină în a adopta și alte modificări la legile penale ce ar putea afecta lupta anticorupție. Miercurea trecută, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu a declarat că Guvernul a autorizat memorandumul privind autorizarea publicării Raportului GRECO, în schimb documentul rămâne confidenţial până la momentul la care îl va publica GRECO.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 28 martie, într-un mesaj pe Facebook, că a semnat un memorandum adresat Guvernului prin care solicită autorizarea publicării Raportului GRECO, care are ca temă modificările aduse legilor justiţiei.
Tudorel Toader a subliniat că Guvernul, şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului GRECO.
"În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 - 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedură ale GRECO. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiţiei. Autorităţile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea.
Potrivit Regulilor 34, par.3 şi 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informaţiile conţinute în rapoarte sunt confidenţiale, până la data publicării. Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare şi de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România. În acest context, am semnat memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului", a precizat Toader.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 12.04.2018
Bancul zilei: Treabă de poliţist
Senatul a votat extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor
Investitorii străini, către Dăncilă și Teodorovici:
Mesajele noastre au fost ignorate. Realitatea a arătat că problemele sesizate cu privire la mutarea contribuțiilor erau întemeiate și chiar au apărut altele noi
Răspuns din Guvern după scăderea salariilor în sănătate și asistență:
Trebuie văzut de la caz la caz
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba a lăsat un bilet în care explică de ce s-a sinucis
Autonomia Ținutului Secuiesc, respinsă de Camera Deputaților
Mihai Tudose, către UDMR: "E jenant ce faceți"
Șeful serviciului de informații din Germania îi acuză pe ruși că ar fi în spatele unui atac cibernetic
O nouă avarie în rețeaua Transelectrica:
Fabrica de Ciment din Medgidia și mai multe localități au rămas fără curent din cauza unor manevre neautorizate
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) cere Parlamentului şi Guvernului să clarifice situaţia transferului contribuţiilor sociale
Reacția Rusiei după anunțul lui Trump:
PSD s-a răzgândit
- condamnații pentru luare și dare de mită si trafic de influență, precum și recidiviștii, excluși de la posiblitatea detenției la domiciliu sau de weekend/ Brățara electronică devine opțională
Donald Trump: Fii gata, Rusia, rachetele vor veni deasupra Siriei
Tupeul poliţistului Gorgan întrece orice limită a bunului simţ
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog