Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sport
Alune americane
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5955
De la 07 Ianuarie 2003
122866022
Războiul certificatelor verzi:

Asociaţia Industriei Fotovoltaice îl acuză pe Victor Ponta că face declaraţii mincinoase

  • 12 March 2014, 23:00
Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania considera ca premierul Victor Ponta se afla intr-o grava eroare, iar declaratiile acestuia nu corespund realitatii in privinta intentiei Guvernului de a reduce numarul de certificate verzi. In acest moment, Guvernul si Presedintia se afla intr-un "razboi" legat de certificatele verzi acordate producatorilor de energie regenerabila.
La presiunile marilor consumatori de energie electrica, Victor Ponta vrea reducerea numarului de certificate verzi, in timp ce presedintele Traian Basescu afirma ca legea initiata de Guvern incalca un articol din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. La randul lor, producatorii de energie regenerabila spun ca certificatele verzi nu stau la baza scumpirii energiei, mai ales ca preturile au scazut foarte mult pe piata libera.
In aceste conditii, Basescu a trimis legea la Curtea Constitutionala.
"Au dreptate, îi susţin în totalitate. Ei protestează împotriva faptului că, deşi legea a fost votată de două ori de Parlament, preşedintele Băsescu refuză să promulge legea prin care se REDUCE numărul de certificate verzi şi, în felul ăsta, nu creşte preţul la energie. Eu cred că aici Preşedintele realmente subminează economia naţională. De două ori a votat Parlamentul, a retrimis legea, s-a revotat, probabil că are nişte interese legate de producătorii de energie regenerabilă şi sunt în totalitate de partea protestatarilor. Poate preşedintele Băsescu înţelege că ne subminează economia pentru nişte interese private cel puţin nelegitime", a declarat zilele trecute Victor Ponta.
Ca reactie la aceasta declaratie, reprezentantii producatorilor de energie fotovoltaica spun ca "din pacate, Primul Ministru al Romaniei se afla intr-o grava eroare, iar declaratiile acestuia nu corespund realitatii cel putin din urmatoarele motive: Certificatele verzi au fost reduse prin Hotararea de Guvern nr. 994/2013 care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014. Pe cale de consecinta, de aproximativ 3 (trei) luni, proiectele solare, eoliene si hidro intrate in sistem dupa data de 1 ianuarie 2014 beneficiaza deja de un numar redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solara, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliana si 2,3 certificate verzi pentru energia hidro pana in 10 MW).
Pretul energiei electrice a scazut constant datorita energiei regenerabile. Conform datelor publice de pe site-ul pietei centralizate OPCOM (www.opcom.ro): (i) in data de 12 martie 2012 pretul de baza al energiei electrice era de 232,35 RON / MWh, (ii) in data de 12 martie 2013 pretul de baza al energiei electrice era de 183,96 RON /MWh si (iii) in data de 11 martie 2014 pretul minim al energiei electrice ajunsese la 116,05 RON / MWh. Aceste reduceri de pret se datoreaza exclusiv energei electrice din surse regenerabile.
Tot din datele de pe site-ul OPCOM (www.opcom.ro) putem observa cu usurinta ca in perioada ianuarie – iunie 2012 pretul unui certificat verde era de 246 RON, pe cand in sesiunea de tranzactionare martie 2014 pretul unui certificat verde a scazut la 160 RON.
"Legea de aprobare a fost trimisa de Presedinte la Curtea Constitutionala, in conformitate cu atributiile oferite de lege institutiei Presedintelui. Motivul pentru care legea a fost contestata este legat de faptul ca autoritatile romane nu au procedat in conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, fapt ce ar expune Romania la proceduri de infringement.
Legea contestata nu are nicio legatura cu reducerea numarului de certificate verzi. Indrumam inca o data la prudenta in emiterea unor informatii incorecte cu privire la un domeniu in care s-au investit peste 6 miliarde de euro in Romania si au fost generate la bugetul de stat taxe de peste 450 milioane de euro pana in prezent", mai spun reprezentantii Industriei Fotovoltaice.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Reţetă mâncare spanac simplu
Bancul zilei: Întâmplarea din compartiment
Un răspuns obrăzniciei lui Mihai Gîdea : Andrei Pleşu şi dreptul la demnitate
Misu Negritoiu: Trei argumente "fierbinţi" pentru un plan de adoptare a Euro
Cine este Alexandr Dughin, considerat ideologul lui Putin şi promotorul neo-eurasianismului
cum vede viitorul României şi al Ucrainei
Dosarul Loteria II, amânat pentru 9 aprilie. George Copos nu a fost adus în instanţă
Cât costă şi ce conţine o pâine atestată ca produs tradiţional în România
Alune americane
S-au şters la fund cu interesul naţional
Ioan Rotundu
Dacă PNL nu va lua 20% la europarlamentare eu îmi dau demisia
Cum se inflamează "pericolul maghiar"
Traian Băsescu: OUG de reducere a certificatelor verzi e în vigoare şi produce efecte
premierul Ponbta este un mincinos, incompetent şi plagiator
BMW alimentat cu ţigarete moldoveneşti
Botoşani: Cum au încercat să mă cumpere certăreţii de la Asociaţia nr. 13
Ioan Rotundu
Indian Wells: Simona Halep s-a calificat in semifinale
Mugur Isărescu: Jumătate din industria din 1990 trebuia restructurată sau închisă
Scandalul cărnii expirate: Zece persoane au fost reţinute
continuă audierea celor două grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală
Oligarhul ucrainean Dmitri Firtas a fost arestat la Viena
Botoşani: Baronul PNL de Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat
Vicepreşedintele PNL, Florin Ţurcanu, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog