Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14200
De la 07 Ianuarie 2003
122899849

Răzbunarea preotului Nicodim Nichita pe profesorul Moroşanu

  • 23 October 2016, 23:00
Din ultimele informaţii primite am înţeles că profesorul Constantin Moroşanu ar fi murit aflat singur în cameră şi, deci, fără lumânare. N-am putut primi confirmarea acestei informaţii pentru că sora sa care s-a ocupat de înmormântare, care locuieşte în Pojorâta – Suceava, este şi bolnavă de parkinson şi se deplasează cu ajutorul unui suport special, în ziua înmormântării fiind imposibil de ajuns la ea.
Dar ce pot afirma cu certitudine este faptul că în după amiaza zilei de luni 17 octombrie am avut o scurtă convorbire telefonică cu profesorul. Era deja lipsit de vlagă şi abia a putut rosti c㠄îmi este tare rău”. Discuia telefonică am postat-o pe You Tuube şi poate fi ascultată dându-se clik pe imaginea cu fotografia profesorului. El a murit a doua zi, marţi 128 octombrie, ora 13.00.
Însă partea cea mai josnică a acestui tragic eveniment îl are în centru pe preotul paroh fin Teioasa, părintele Nicodim Nichita, un vechi duşman al profesorului pentru că acesta i-a sancţionat în public orice derapaj de la morala creştină şi statutul de preot. În timp ce filmam cu cei veniţi la înmormântare reportajul despre personalitatea profesorului, săteanca Veronica Caba s-a arătat foarte revoltată şi a ţinut să facă şi ea o declaraţie.
Caba era nemulţumită de faptul că preotul a stabilit ca profesorul să fie înmormântat în cimitirul deja plin cu morminte. S-a decis ca profesorul Moroşanu să fie înmormântat chiar la intrarea în cimitir, sub o perdea de salcâmi, peste o rudă a sa îndepărtată, un anume Gheorghe Moroşanu. Dealtfel în jurul gropii se pot vedea resturile de la sicriul celui dezgropat fără acceptul vreunui neam şi fără a se oficia cuvenitele slujbe.

Spunea Veronica Caba că profesorul, pe care-l consideră un erou al satului teioasa, trebuia înmormântat în curtea bisericii noi la care a contribuit cu sume substanţiale de bani dar că preotul a refuzat.
Profesorul s-a zbătut mulţi ani şi a reuşit în final să-l convingă pe fostul primar al oraşului Darabani, Cornel Aroşoaie, să aloce teren pentru un cimitir nou., S-a alocat în zona numit㠄toloaca satului”. Profesorul Moroşanu a pregătit şi stâlpi pentru împrejmuirea terenului dar preotul, din motive meschine şi financiare, s-a opus şi se opune folosirii noului cimitir,
Caba a mai susţinut că profesorul putea fi în înmormântat măcar în noul cimitir pentru care a luptat să fie înfiinţat.
Nemulţumirile sătenilor din Teioasa la adresa preotului Nicodim Nichita ating cote alarmante şi pare că paharul răbdării s-a umplut. Reclamat la Protopopiatul Darabani, la Mitropolia iaşi, dreptate a avut în mod permanent preotul şi nu sătenii.
Pot spune că profesorul Constantin Moroşanu, care a dovedit un înalt simţ patriotic şi şi-a devotat o mare parte din viaţă pentru a crea înfrăţirea dintre românii din Bucovina Ucraineană, Republica Moldova şi România, a avut parte de o înmormântare frumoasă dar de o „cas㔠pentru eternitate nemeritată. Şi asta pentru că preotul Nicodim Nichita a ţinut să se răzbune post-mortem pe profesor.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pelerinaj izvor al credinţei sau fanatism religios pe stil vechi?
Ioan Rotundu
Bătrâna Panovia Manziuc abandonată de autorităţi în frigul iernii
Ioan Rotundu
Incidente la marsul pentru unirea R. Moldova cu Romania:
Mai multi manifestanti au incercat sa rupa cordonul de jandarmi din Piata Victoriei. Protestatarii au amplasat corturi in Piata Universitatii, unde vor sa ramana peste noapte
Raportul preliminar privind interventia jandarmilor, inaintat duminica MAI
Gheorghe Nichita, fost primar al Iasiului trimis in judecata de DNA in doua dosare,
candideaza la Camera Deputatilor pe listele PRU
Ministrul Apararii spune ca nu se pune problema reintroducerii stagiului militar obligatoriu,
dar "exista o asteptare din partea societatii de a pune ceva in loc"
Manifestantii pentru unire au plecat din Piata Universitatii.
Liderul protestatarilor, intalniri cu Traian Basescu (PMP), Daniel Constantin (ALDE) si Ecaterina Andronescu (PSD). Cele 3 partide si-au manifestat sustinerea
China cumpara in stil mare case nemtesti
- 16.000 de locuinte din marile orase germane vandute fondului de investitii CIC
USR va anunta luni lista ministrilor si a secretarilor de stat care vor candida pe listele Uniunii.
Nicusor Dan ar putea candida intr-un colegiu din Bucuresti
Horoscopul zilei de 24.10.2016
Bancul zilei: Un sfat util
Trăsura tatălui lui George Enescu
Lumea lu' Rotundu: In memoriam - Constantin Moroşanu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 21.10.2016
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog