Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8729
De la 07 Ianuarie 2003
122894378
Reactie rapida:

Turcia a doborit un avion de vinatoare rusesc

  • Cum va juca Putin, ce mutari va face Erdogan, ce impact are criza asupra regiunii
  • 24 November 2015, 23:00
Asistam la o premiera absoluta de cind Putin e presedinte: un stat membru NATO a atacat intentionat echipament militar al Rusiei. Turcia a doborat marti un avion rusesc de vanatoare pe motiv de violare a spatiului aerian. Rusia sustine ca avionul sau era in spatiul aerian sirian. Criza militara dintre Turcia si Rusia vine intr-un moment cum nu se poate mai prost pentru Kremlin: Putin tocmai se repozitiona cu succes ca partener al Vestului in lupta impotriva terorismului. Cum va raspunde Putin umilintei suferite din partea Turciei? Are Erdogan interesul sa acutizeze criza? Ce impact va avea criza de azi asupra NATO si asupra celor doua punte fierbinti de pe planeta: Orientul Mijlociu si estul Europei?
Putin context:
De cind Rusia a inceput sa bombardeze pozitiile rebelilor anti-Assad si cele ale ISIS in Siria, avioanele de vinatoare rusesti au violat in mod repetat spatiul aerian turcesc. NATO a discutat problema in mod oficial. Mai mult: secretarul american de stat John Kerry a avertizat Rusia inca din octombrie ca violarile repetate ale spatiului aerian al Turciei (membru NATO) sint inacceptabile. In plus, Kerry a spus cu subiect si predicat ca avioanele rusesti risca sa fie doborite. Ca sa fie clar mesajul, SUA au trimis in Turcia cateva avioane de vinatoare.
Inapoi la situatia de azi. Inevitabilul s-a intimplat. "Aglomerarea" spatiului aerian sirian cu avioane de vinatoare din Rusia, SUA, Franta si Turcia a facut de ne-evitat incidente precum cel de astazi.
Criza militara izbucnita la primele ore ale diminetii are doua posibile dezvoltari. Prima (si cea mai plauzibila, in opinia mea) este stingerea rapida dupa citeva schimburi de replici diplomatice. A doua e si cea mai nedorita: o escaladare politica a crizei militare, cu final deschis.
Cheia crizei e la doua personaje detestate in lumea civilizata: Putin si Erdogan. Doi lideri cu tendinte despotice, care isi conduc tarile cu mina de fier si cu o propaganda exceptional de bine orchestrata. Pentru a ghici intentiile celor doi presedinti imprevizibili, o sursa primara este reactia presei controlate. Aici Kremlinul, de exemplu, da tonul.
Ce face Putin
Presedintele rus e intr-o asidua campanie de rebrenduire ca partener al Vestului in lupta contra terorismului islamic. Campania e aproape de reusita, vezi apelurile Frantei, Marii Britanii sau SUA la colaborarea cu Rusia in Siria impotriva ISIS. Pentru Putin, e un obiectiv primordial sa scape de imaginea de lider care incalca dreptul international prin anexarea ilegala a Crimeei si implicarea fatisa in razboiul din estul Ucrainei. Iar scopul sau final e slabirea sanctiunilor economice si politice care au secatuit bugetul Rusiei.
O criza in acest moment cu Turcia si, prin extensie, cu NATO ar fi devastatoare pentru noul curs pe care s-a asezat Putin. Ar pierde intr-o secunda tot ce a construit cu migala in ultima jumatate de an. De aceea cred ca presedintele rus va incerca sa se opreasca doar la replici diplomatice la adresa Turciei. Putin va trata incidentul intr-o cheie minora, calcindu-si pe mindrie.
Un prim indiciu ca Putin joaca in cheie minora e modul in care presa guvernamentala rusa trateaza evenimentul in primele ore dupa producerea sa: stiri in general neutre, cu putine - spre zero - accente critice la adresa Turciei. Iar editorialele dure (care dau tonul dezbaterii interne) nu au aparut inca. Sa ne amintim de comportamentul propagandei ruse in cazul Ucrainei: mii de articole dure, editoriale devastatoare, anchete la secunda etc.
Dar aici Putin are de infruntat doua obstacole. Primul e opinia publica interna, careia el - cu ajutorul masinariei infernale de propaganda - i-a insuflat un nationalism agresiv. Cum va rezista Putin cererilor oamenilor de a da Turciei o riposta pe masura? Al doilea obstacol e reprezentat de cercul lui apropiat, asa-numitii siloviki, toti reprezentanti ai complexului militar si de securitate: FSB, ex-KGB, armata, politie. Toti sint adeptii unei posturi militaroase, dure, si vor pune presiune pe liderul de la Kremlin sa joace dur impotriva Ankarei.
Ce face Erdogan
Si liderul turc e intr-o postura dificila, dar are mai multe avantaje decit Putin. Nici Erdogan nu-si doreste escaladarea conflictului cu Rusia, pentru ca are nevoie de liniste la granite si pentru ca are nevoie de Rusia din punct de vedere economic.
Dar Erdogan si-a asigurat prin lovitura de astazi o pozitie mai buna in interiorul NATO. El a demonstrat ca e un gardian de nadejde al frontierei externe a NATO, chiar cu riscul declansarii unui conflict politic cu Rusia. Asadar, are un ascendent asupra organizatiei nord-atlantice, sperind sa fie lasat mai departe sa bombardeze in Siria pozitiile kurde.
Practic, Rusia a testat in ultimii doi ani de nenumarate ori soliditatea NATO si capacitatea de reactie. Violarile repetate ale spatiului aerian turc fac parte din acelasi arsenal rusesc. Reactia de azi a Turciei arata ca NATO nu e sat fara ciini, iar Erdogan isi va primi meritele pentru actiunea decisiva.
Este pentru prima oara cind un stat membru NATO ataca direct si decisiv echipament de lupta al Rusiei de cind Putin e presedinte.
Ce se intimpla in regiune
Nu ma astept din partea presedintelui turc la gesturi radicale fata de Rusia daca Putin va juca in cheie minora. Si Erdogan va incerca sa treaca lin peste eveniment, odata ce si-a aratat muschii.
Daca insa Putin va declansa spirala violentei politice, orice dezvoltare e posibila. Cu impact asupra NATO, care are obligatia, potrivit Articolului 5 din Tratatul fundamental, sa-si apere aliatii.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Calea îmbogăţirii cu ajutorul lui Dumnezeu
Reţeta zilei: Micul dejun arab-6."Maqdus": vinete umplute in ulei de masline
Horoscopul zilei de 25.11.2015
Incendiu generat de un coş de fum necurăţat, la Drăguşeni
Proiectul de lege privind creșterea salariilor bugetarilor este neconstituțional
Circa o mie de obiecte, posibil din patrimoniul cultural national, gasite dupa perchezitii in Valcea
Dan Sova a fost audiat in Comisia Juridica din Senat
Cum arata relatiile dintre Rusia si Turcia: comert cu energie, proiecte comune gigantice
Un pas catre revenirea la alegerea primarilor in doua tururi:
Raport favorabil in Senat pentru proiectul de lege al liberalilor
Fost oficial in Ministerul Sanatatii, condamnat la cinci ani si patru luni
Judecatorii au dispus confiscarea unor sume de bani si a unei creme
Botoşani: Portariuc vrea pace războindu-se
Ioan Rotundu
Ca în desene anima7te, căţeluşul Andrei latră la Flutur
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog