Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2200
De la 07 Ianuarie 2003
123135940
pnl

Recidiva lui Portariuc şi predica părintelui Partenie

  • 22 August 2014, 23:00
Deşi nu suntem în vreo campanie electorală şi nici nu sunt programate alegeri de primari, Ovidiu Portariuc lansează fel de fel de acţiuni cu vădit scop electoral. Dacă astfel de acţiuni ar fi organizate în scopul dezvoltării economice şi sociale a municipiului Botoşani, adică să profităm cu toţii de ele, ar fi minunat. Numai că Portariuc iniţiază acţiuni de mic impact comunitar dar de o puternică imagine electorală. Nu s-a răcit încă iniţiativa sa de a acorda câte o tabletă acelor elevi de şcoală care vor recita integral şi pe dinafară pomul eminescian Luceafărul şi primarul a venit cu o alta.
Vechea iniţiativă a fost concepută după chipul şi asemănarea sa, după puterea sa de înţelegere a consecinţelor unor fapte. După ce a anunţat premiul oferit, Portariuc a exclus de la concurs elevii care învaţă în Botoşani dar care au domiciliul în mediul rural sau în afara municipiului Botoşani. Practic, Portariuc l-a declarat vpe Eminescu monopolul Primăriei Botoşani şi nu poetul tuturor botoşănenilor.
Confiscându-l pe Eminescu din bagajul de cultură generală al elevilor care n-au domiciliul pe raza municipiului Botoşani, primarul Portariuc l-a scos pur şi simplu din universalitate doar din dorinţa de a-l folosi, în mod meschin şi egoist, în beneficiul său politic.
Dacă Portariuc ar fi citit cât de cât din publicistica poetului ar fi constatat şi singur că Eminescu a fost un publicist şi un pamfletar extrem de tăios şi neiertător, un duşman declarat al politicienilor corupţi şi lipsiţi de educaţie şi totodată un mare patriot şi un naţionalist fără egal. Ori, necitindu-l, Portariuc a jignit memoria poetului exact în domeniul la care el ţinea mai mult: educaţia naţional-patriotică. Eminescu n-a scris Luceafărul numai pentru elevii din Botoşani, cum ne-a dat de înţeles Portariuc prin acţiunea sa.
Xum spuneam, nici bine nu s-a stins ecoul concursului organizat pe seama poemului Luceafărul că primarul Portariuc a lansat o nouă provocare menită să-i încurajeze pe elevii de liceu să înveţe cât mai bine pentru a avea la sfârşit de an şcolar o medie peste nota 9.00. Iar ca motivaţie a anunţat că va oferi drept premiu un apartament care va putea fi tras la sorţi. Şi iarăşi provocarea a fost gândită după chipul şi asemănarea primarului. Nu se poate compara efortul de învăţare al elevului din clasa a IX-a cu cel din a XII-a cum nu poţi pune pe picior de egalitate un elev cu media 9.00 cu unul ce are media 10.00.
Dacă ar fi oferit premiul celor care au media 10.00, în urma unei trageri la sorţi, s-ar fi păstrat un echilibru şi o şansă egală pentru fiecare participant. Nu la fel se întâmplă când un elev din clasa a XI-a cu media 9.00 are şansa de a câştiga în faţa unuia din clasa a XII-a ce are media 10.00. Ar fi o mare nedreptate. Şi din nou de la concurs sunt excluşi elevii din mediul rural care învaţă de liceele din Botoşani, ceea ce nu-i drept şi nici moral.
Ca primarul Portariuc să priceapă câtă nedreptate promovează în rândul unor elevi de şcoală, pe care-i tratează ca pe nişte votanţi ce pot fi prostiţi cu minciuni electorale, am să-i dau ca exemplu o mostră de gândire etică şi morală extrasă dintr-o predică a părintelui Partenie de la biserica Vovidenia din Botoşani care este şi profesor la Liceul teologic din oraş.
Într-una din predicile sale ţinută în biserica Vovidenia, părintele a recurs la un exemplu de practică i imorală şi neetică consumat în şcoli. Spunea părintele că elevii sunt notaţi la ora de Religie cu note de la 1 la 10. Ori, spunea el, credinţa omului în Dumnezeu nu poate fi evaluată şi notată. În Dumnezeu nu crezi de nota 5 sau de nota 9. În Dumnezeu crezi sau nu dar nu feliezi credinţa în note de la 1 la 10. În opinia părintelui evaluarea cunoştinţelor ar fi fost mult mai corect făcută prin acordarea de calificative care să nu afecteze mediile de la celelalte obiecte. Când credinţa este impusă prin forţă, prin teamă, prin mijloace de constrângere rezultatele finale sunt inverse.
Când Portariuc a împărţit iubirea faţă de Luceafărul poetului în urban şi rural, când i-a băgat în aceeaşi oală pe liceenii din toţi cei patru anii amestecând notele de 9 cu cele de 10 comiţi o ticăloşie de ordin etic şi moral. Când ridici nedreptatea la rang de virtute, nu poţi fi nici moral, nici etic. Vorba părintelui Partenie: nu poţi crede azi în Dumnezeu de nota 7, mâine de 10 şi poimâine de 4. Ori crezi, ori eşti ateu!
15.01.2014

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Căpuşele de la ALCOR şi strategia cioburilor
Siamezii din politica botoşăneană
Bancul zilei: Nemulţumirea soţiei
Horoscop
Lecţia lui Băsescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog