Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5172
De la 07 Ianuarie 2003
122890821

Referatul procurorilor in dosarul Gala Bute

  • Rudel Obraja a luat credit de la BRD "ca urmare a influentei exercitate de catre Elena Udrea" / Udrea mergea cu Obreja la intalnire cu functionarii Ministerului, care se opuneau insa finantarii galei de box
  • 3 February 2015, 23:00
Procurorii DNA sustin in referatul de arestare preventiva a lui Rudel Obreja ca Elena Udrea si-ar fi exercitat influenta pe langa BRD astfel ca banca sa imprumute firma lui Rudel Obreja cu 10 milioane de lei pentru organizarea Galei Bute in 2011. Procurorii mai arata ca Elena Udrea - care isi delegase dreptul de semnatura secretarului general al ministerului - participa alaturi de Rudel Obreja la intalniri cu angajatii Ministerului Dezvoltarii, care le explicau ca ministerul nu poate plati toate cheltuielile de organizare a galei.
Discutiile Udrea - Obreja - angajatii din Minister
Elena Udrea nu a semnat nici un document in afacerea Gala Bute deoarece ea isi delegase dreptul de semnătură, precum şi calitatea de ordonator de credite către secretarul general al Ministerului, Gheorghe Nastasia. Cu toate acestea, martori si co-inculpati din dosar au declarat in fata procurorilor ca Udrea a participat la unele sedinte cu functionari din Minister alaturi de Rudel Obreja, a carui firma avea drepturile de organizare a galei Bute.
Martorii citati sustin ca Rudel Obreja solicita de fiecare data ca institutia sa finanteze toata organizarea galei, adica aproximativ 3,5 milioane de euro, dar functionarii din Ministerul Dezvoltarii se opuneau, invocand ilegalitatea unei astfel de masuri. "Datorită opoziţiei funcţionarilor din cadrul ministerului la această solicitare, au fost organizate numeroase şedinţe, la unele dintre acestea participând ministrul Udrea Elena, precum şi Rudel Obreja. Potrivit declaraţiilor de martor administrate în cauză, în cadrul ședințelor Rudel Obreja susţinea în mod invariabil ca MDRT să-i finanţeze gala, invocând acordul ministrului, iar reprezentanţii compartimentelor de specialitate se opuneau", se arata in referatul DNA.
În urma mai multor astfel de intalniri intre Obreja si reprezentantii Ministerului, partile au decis ca valoarea totală a serviciilor de promovare (platite deci de Minister) care urmau să fie cuprinse în contractul de achiziţie să fie de aproximativ 2.000.000 EURO.
Creditul de la BRD
EUROPLUS COMPUTERS - firma lui Rudel Obreja - nu avea bani pentru organizarea galei de box, iar pentru asta a trebuit sa obtina un credit de la BRD. Procurorii sustin ca "aprobarea creditului bancar s-a realizat ca urmare a influenţei exercitate de către ministrul Udrea Elena Gabriela".
Cum s-ar fi realizat aceasta influentare? Ministerul Dezvoltarii, condus de Udrea, a emis o adresă prin care comunica BRD "acceptul prealabil privitor la cesiunea drepturilor la încasarea sumelor rezultate din executarea contractului de servicii", sustin procurorii. DNA arata ca adresa Ministerului a fost semnată de către secretarul general, Gheorghe Nastasia, care a declarat in fata procurorilor ca "a acţionat la cererea ministrului Udrea Elena şi că ministerul nu eliberase niciodată asemenea înscrisuri pentru a garanta creditele unor societăţi comerciale".
Ca urmare, in iunie 2011 BRD - Sucursala Academiei a aprobat un credit de 10.175.168 lei pentru firma lui Obreja. DNA sustine ca "imprumutul a fost acordat cu derogări de la normele de creditare cu privire la cuantumul dobânzii, al comisioanelor, valoarea procentului din contract finanţat, precum şi la structura de garanţii. Lipsa garanţiilor palpabile pentru un credit acordat unui client care nu avusese anterior niciun fel de relaţii cu banca şi care avusese în anii anterior cifre de afaceri de aproximativ 200 de ori mai mici decât suma împrumutată, arată că banca şi-a asumat un risc disproporţionat în cazul în care contractul de prestări servicii nu ar fi fost executat".
Fara interceptari cu Udrea
Referatul DNA pentru arestarea lui Obreja prezinta interceptarea mai multor convorbiri intre co-inculpati in dosarul Gala Bute, dar nici o stenograma cu o convorbire interceptata a Elenei Udrea. In discutiile dintre Adrian Gardean si Stefan Lungu apare invocata "doamna", cu referire la Elena Udrea.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Borocul în viaţă
Reţeta zilei: Pui cu nlămâie
Ghiorghiță îl plânge pe Flutur
Botoşani: ,, Amar” de directori angajați la Primăria Botoșani
SUA ar trebui sa subventioneze exportul de armament ofesiv avansat catre Romania si alte state NATO est-europene
pentru a se apara de Rusia
DNA cere aviz pentru arestarea si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla
Augustin Zegrean: Nu avem ce sa facem in cazul Toni Grebla
Prima reactie a lui Traian Basescu la scandalul Elena Udrea - SRI Prima
Loteria fiscala NU va duce la reducerea evaziunii fiscale pe termen lung
Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a respins plangerea facuta de Adrian Nastase
impotriva jurnalistului Gandul Attila Biro
ANI ameninta cu sesizari penale pe deputatii-juristi
ICCJ: Gala Bute va fi judecata de catre Tribunalul Bucuresti
Ars de viu de Statul islamic
Pericol de incendiu înlăturat de pompieri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog