Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16750
De la 07 Ianuarie 2003
122902399
Reportaj de vacanta

Păltiniş: Schit de maici la casa Sf. Ioan Iacob Hozevitul

  • Ioan Rotundu
  • 1 September 2017, 23:00
Născut la 1913 în satul Crăinicerni, azi Horodiştea, comuna Păltiniş, Ilie Iacob avea să devină peste ani ceea ce astăzi sărbătorim după Calendarul ortodox, în fiecare zi de 5 august, Sf. Ioan Iacob Hozevitul.
După canonizarea de către VOR în 20 iunie 1002, la Crăiniceni, prin grija Muzeului Judeţean Botoşani, mai corect spus a directorului de atunci prof. Lucica Pârvan, s-a reconstituit casa în care s-a născut şi a copilări sfântul.
În luna iulie 2010 am realizat pentru emisiunea televizată Lumea lu’+ Rotundu un reportaj despre copilăria sfântului. Trăiau la acea vreme Vasile şi Mărioara Lazăr, soţ şi soţie la vârsta de 97 de ani, care au copilărit cu sfântul. Vasile a fost coleg de clasă şi bancă cu sfântul până în clasa a III-a iar Mărioara verişoară dreaptă cu acesta.
Marin Manole, un meşter local, a ridicat vizavi de casa reconstituită, pe cheltuiala sa, o bisericuţă. Când s-a pus primul cancioc cu ciment, Constantin Pânzaru, protopopul de Darabani şi cu alţi preoţi au procedat la sfinţirea locului pe care urma a se ridica bisericuţa.
Dar pentru că Manole a pictat biserica după canoanele Ritului Vechi, aşa cum şi sfântul s-a nevoit, reprezentanţii BOR au refuzat sfinţirea lăcaşului. Ani la rând, în ziua de 5 august, protopopul de Darabani şi alţi prelaţi de la Mitropolia Iaşi, însoţiţi de mai mulţi preoţi, au ţinut slujbe în curtea casei memoriale, fără însă a trece gatul şi la bisericuţă aflată la doar un metru distanţă de gard.
Azi, miercuri 30 august, având drum prin Horodiştea, am oprit la casa sfântului pentru a vedea cum se mai prezintă. Unul dintre veci, recunoscându-m㠄ca fiind cel de la televizor” mi-a explicat că a apărut prin sat zvonul că la casa sfântului se va înfiinţa un schit de maici.
M-am deplasat la Primăria Păltiniş şi am stat de vorbă cu primarul Costel Romanescu. Acesta a confirmat că în cel mult doi ani casa memorială a sfântului va fi încorporată într-un aşezământ monahal pentru maici. Stareţul Teodosie de la Mănăstirea Zosin Zosin a primit poruncă de ascultare de la Mitropolia Iaşi de a se ocupa direct şi nemijlocit de ridicarea schitului.
Teodosie s-a prezentat la Primăria Păltiniş, a discutat cu primarul Romanescu un plan de bătaie şi s-a trecut la treabă. Pentru început au fost contactaţi proprietarii de terenuri din jurul casei memoriale pentru a ceda terenul viitorului schit. Deja s-a cumpărat de la o parte dintre aceştia suprafaţa de 20 de ari. Urmează a se cumpăra şi restul terenului necesar.
Condiţia pe care au pus-o cei de la Primăria Păltiniş şi săteni faţă de stareţul Teodosie şi reprezentanţii Mitropoliei a fost ca protopopul de Darabani, preotul Constantin Pânzaru, să nu fie părtaş la înfăptuirea acestei lucrări, Protopopul este privit in zonă ca un preot care între statutul de slujitor al credinţei şi cel de om de afaceri a ales banii.
Fiind perceput ca hrăpăreţ şi mereu în căutare de bani, protopopul Pânzaru nu este acceptat de către cetăţenii din Crăiniceni - Horodiştea să facă parte din echipa care va ajuta la ridicarea viitorului schit de maici.
L-am întrebat pe primarul Costel Romanescu care va fi viitorul bisericii ridicată de Marin Manole în cadrul aşezământului monahal. Deocamdată problema bisericii este incertă. Se speră că Marin Manole va accepta s-o doneze viitorului schit pentru a fi refăcută după regulile ortodoxe actuale.
De menţionat că pe raza comunei Păltiniş mai există o mănăstire ridicată de doi călugări fraţi biologici. Stareţul Isidor şi fratele său Ghenadie, pe ce bani nu se ştie, au ridicat o mănăstire în Ritul Vechi, deşi în zonă nu mai sunt astfel de credincioşi. Pe şoptite se spune că banii pentru ridicarea acestei mănăstiri ar fi venit de la Biserica Rusă care, se ştie, este de Rit Vechi. În ce scop s-a ridicat această mănăstire, vizibilă din drumul naţional şi botezat㠄Portăriţa”, rămâne deocamdată un mister.
Despre viitorul schit de maici de la Crăiniceni care va îngloba şi actuala cască memorială a sfântului voi reveni cu detalii atunci când vor avansa lucrările.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Lipsă de vigilenţă
Horoscopul zilei de 2.09.2017
Catrenul săptămânii
Bună dimineaţa, domnule administrator Ioan Munteanu!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Festivalul "Ioan Cobala" ed.I 2017
Marea praduiala. Cum pregateste PSD o noua criza economica
Cum m-am pricopsit cu o epistolă popească
Ioan Rotundu
Păreri împărţite cu privire la ploaia de astă noapte
Ioan Rotundu
Toată nădejdea în cei din stradă
Ioan Rotundu
Ceva pozitiv despre guvernul PSD. Cum vor arata stirile in varianta Pana
TABĂRA NAŢIONALĂ ”ECO-KNOW-LIFE”
Cânt si joc pe plaiuri eminesciene
Se joaca o miza mare pentru justitie pe termen lung. Detaliile relevante ale conflictului din CSM
Analiză bursa cerealelor AgroGo: evoluţie preţ floarea soarelui
'Lumea lu' Rotundu:
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog