Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20301
De la 07 Ianuarie 2003
122905950

Represiunea regimului comunist al lui Voronoin condamnată la Parlamentul European

  • 24 April 2009, 23:00
Situaţia din Basarabia, fraudarea alegerilor si represiunea dezlantuita de regimul comunist al lui Voronin, avand complici televiziunea si radioul public, a constituit subiectul unei dezbateri de joi, 23 aprilie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, transmite Romanian Global News. În discursurile lor, europarlamentarii din toate grupurile şi-au exprimat îngrijorarea şi au condamnat încălcările drepturilor omului, care au avut loc în Moldova începând cu protestele din 6-8 aprilie. La dezbateri au fost prezenţi în calitate de invitaţi liderii opoziţiei de la Chişinău – vicepreşedinte Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, preşedinte Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat şi preşedinte Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urecheanu.
Ei au fost întâmpinaţi cu aplauze de către deputaţii europeni. Delegaţia formată din liderii opoziţiei din Republica Moldova, Dorin Chirtoaca, primarul Chişinăului si vicepreşedintele Partidului Liberal, Serafim Urechean - liderul Alianţei Moldova Noastră, Vlad Filat - liderul Partidului Democrat Liberal din Moldova s-au întâlnit la Strasbourg, cu preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, liderul ALDE, Graham Watson şi baroneasa Emma Nicholson, europarlamentar britanic din grupul ALDE. Dorin Chirtoacă a prezentat deputaţilor europeni un dosar care includea poze cu persoane molestate de autorităţile de la Chişinău în timpul anchetelor de după manifestaţiile din 6-7 aprilie .
Parlamentarii europeni au audiat, mai întâi, rapoartele Consiliului UE şi Comisiei Europene la acest subiect, iar apoi şi-au expus propriile poziţii. Petr Nečas, membru al Consiliului UE, a prezentat un raport despre situaţia post-electorală din R. Moldova, în care a precizat că există îngrijorări serioase că, după protestele de la începutul lui aprilie, au avut loc încălcări grave ale drepturilor omului. Peste 200 de tineri protestatari au fost reţinuţi de poliţie, mass-media a fost hărţuită, jurnalişti români au fost expulzaţi, tineri au fost maltrataţi de către poliţie, trei dintre care au decedat.
Nečas a menţionat că intenţia de a stabiliza situaţia politică nu justifică nici într-un fel acţiunile autorităţilor. El a declarat că evenimentele care au avut loc trebuie investigate în cooperare cu structurile europene, iar partidele care au intrat în Parlament trebuie să negocieze o soluţie democratică pentru ieşirea din criză. „Preşedintele Voronin trebuie să subscrie la valorile democratice şi să condamne violenţele împotriva protestatarilor şi jurnaliştilor”, a declarat Nečas.
Comisarul european Olli Rehn a spus că alegerile din R. Moldova au avut loc într-un cadru legal, dar au fost înregistrate şi nereguli serioase: nu a fost suficient respectată libertatea de exprimare, a fost încălcată libertatea presei, opoziţia nu a avut acces la mass-media. „Astăzi, situaţia din Moldova este fragilă”, a precizat Rehn. Comisarul s-a arătat nedumerit de decizia autorităţilor moldovene de a introduce vize pentru cetăţenii români şi de a-l expulza pe ambasadorul român la Chişinău.
Cei mai mulţi europarlamentari au condamnat arestările şi maltratarea protestatarilor, dispariţia persoanelor, accesul limitat al avocaţilor la protestatarii reţinuţi şi au cerut să fie trimisă la Chişinău o comisie de investigare europeană. Europarlamentarii au cerut şi să fie analizată posibilitatea adoptării unei Rezoluţii prin care să fie condamnate acţiunile guvernării de la Chişinău.
Europarlamentarul român Maria Petre a cerut Parlamentului European să acţioneze. „Sute de tineri sunt arestaţi şi torturaţi. Jurnaliştii sunt hărţuiţi şi expulzaţi. Opoziţia susţine că alegerile au fost fraudate, rezultatele alegerilor fiind distorsionate cu 10-15% din voturi. Cetăţenii moldoveni privesc cu speranţă la deciziile noastre din Parlamentul European”, a spus Petre.
„Moldova este o ţară mică şi are nevoie de ajutorul nostru”, a spus şi Marianne Mikko, europarlamentar estonian din Grupul Socialist. „Relaţiile dintre UE şi Moldova rămân importante, dar în acelaşi timp, ei nu trebuie să spere că UE este naivă şi crede tot ce prezintă autorităţile moldovene ca adevăr. Este important ca o misiune ad-hoc să vină în ţară. Nici un subiect nu trebuie să fie tabu: vrem să ştim cum poliţia a tratat manifestanţii de după alegeri”, a spus Mikko.
Marian Jean Marinescu - PPE-DE: Republica Moldova are angajamente şi obligaţii internaţionale prin care şi-a asumat responsabilitatea de a respecta democraţia, statul de drept şi drepturile omului. Evenimentele recente însă, ne-au demonstrat o abatere gravă de la toate aceste angajamente. Arestările arbitrare, răpirile, dispariţia de persoane, încălcarea flagrantă a drepturilor celor arestaţi, tratamentul inuman şi degradant, terorizarea cetăţenilor, ameninţarea cu arma sunt acte regretabile care pun in pericol viitorul european al acestei ţări.
Campania lansată împotriva reprezentanţilor mass-media şi a partidelor de opoziţie, arestarea şi expulzarea jurnaliştilor sunt acte grave şi regretabile. Condamn această campanie de hărţuire, încălcările grave ale drepturilor omului şi acţiunile ilegale întreprinse de Guvernul Republicii Moldova. Asistenţa europeană planificată pentru 2007-2010 în vederea sprijinului pentru dezvoltare democratică si bună guvernare în Moldova este de peste 50 milioane de euro. Sper ca banii nu au fost utilizati la instruirea politiei pentru a utiliza violenţa împotriva populaţiei. Cer efectuarea unei anchete detaliate privind utilizarea tuturor fondurilor europene în Republica Moldova. România are şi va continua să aibă o politică pro-activă pentru sprijinirea integrării Republicii Moldova în structurile europene.
Acest lucru se datorează nu doar legăturilor istorice pe care le avem cu cetăţenii acestui stat, ci mai cu seamă datorita convingerii ferme că destinul Republicii Moldova este unul European, acela al unui stat modern şi democratic, bazat pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Acuzaţiile aduse statului român de către autorităţile moldoveneneşti sunt aberante iar măsura introducerii vizelor pentru cetăţenii romani este o acţiune nejustificată si inacceptabilă. Conducătorii unui stat se schimbă. Cetăţenii rămân. Consider că este în interesul Uniunii Europene ca Republica Moldova să-şi îndeplinească parcursul European, în conformitate cu aspiraţiile cetăţenilor sai de a trăi într-un stat democratic stabil şi sigur.
În acest context, Parteneriatul Estic este un instrument eficient şi o oportunitate pentru aspiraţiile europene ale cetăţenilor din Republica Moldova".Graham Watson de la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa a subliniat că Parlamentul European trebuie să cerceteze toate probele opoziţiei cu privire la falsificarea alegerilor şi circumstanţele în care s-au petrecut evenimente de după alegeri. „Până la această investigaţie, mulţi nu vor crede rezultatele alegerilor, oricare ar fi concluzia curţilor din Moldova”, a spus Watson.
O Rezoluţie cu privire la Moldova ar putea fi adoptată la următoarea sesiune a Parlamentului European. Începând cu duminică, 26 aprilie, o misiune a Parlamentului European se va afla în Moldova pentru a studia situaţia creată.
(Romaneine Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Manifestări antisemite sau teribilism? Ambele fac Botoşanii de râs
Studentă în… călduri
Organizează distracţii de neuitat
Ciorbă ardelenească
Comunicat de presă „Vivat Veselia”
Horoscop
Voi începe cu România ...
Cine se teme de cetăţenia europeană pentru basarabeni?
În Izolator am trăit cele mai îngrozitoare clipe din viaţa mea
Comentariul comentariilor LXIV
(Ioan Rotundu)
Mii de basarabeni trimit cereri pentru a redeveni cetăţeni români
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ 25 aprilie
Schimbări, cu scandal, la şefia Serviciului de Pază şi Ordine Flămânzi
Sistemul sanitar botoşănean se îndreaptă către colaps
Pesediştii botoşăneni apreciază că sunt avantajaţi la europarlamentare
Târgul meşterilor populari la cea de-a treia ediţie
Pesediştii se bucură că nu mai au oprelişti la şefia instituţiilor
Crin Antonescu vine la Botoşani
Încă o biserică în curte de spital
Modernizarea drumurilor loveşte în veniturile medicilor de familie
Noi reglementări în accederea la catedră
Bursa locurilor de muncă, cu părţile ei plăcute şi mai puţin plăcute
Se pregăteşte politizarea conducerilor de spitale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog