Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16247
De la 07 Ianuarie 2003
122876314

Reprezentanţii E.On se bucură de liberalizarea preţului la gaze

  • 9 February 2011, 23:00
Reprezentantii E.On Romania considera ca este necesara o crestere a pretului la gazele naturale pentru acoperirea costurilor, iar in acest sens trebuie gasita o solutie pentru protejarea consumatorului vulnerabil.
Reprezentantii companiei au recunoscut faptul ca au solicitat inca de anul trecut o majorare a tarifelor. "Noi am solicitat cresterea preturilor la gaze si in 2010, pentru ca trebuia sa creasca inca de atunci. Da, am solicitat...Trebuie sa avem o crestere rezonabila", a declarat Frank Hajdinjak, director general E.On Romania. Acesta a precizat ca "trebuie sa ne asteptam la o crestere treptata a pretului, o crestere care va fi de doua cifre".
Potrivit directorului general de la E.On este o veste buna faptul ca vor creste preturile, dar "din pacate este putin cam tarziu". Hajdinjak a spus ca pe parcursul anului 2009 si 2010 nivelul costurilor neacoperite a fost de 400 milioane lei.
Reprezentantul E.On sustine ca pretul de achizitie nu este acoperit de cel final reglementat pentru consumatorii captivi.
"Vrem o solutie sociala acceptabila impreuna cu autoritatile in privinta pretului la gaze, dar una care sa protejeze si mediul de afaceri. In 2011 este necesara o crestere a pretului, nu neaparat pentru consumatorii vulnerabili, ci pentru cei industriali", a precizat Hajdinjak.
Acesta a mai afirmat ca pe parcursul acestui an, pretul gazelor importate din Rusia ar putea sa depaseasca 400 de dolari/mia de metri cubi. In prezent, sunt putin sub 400 de dolari, in timp ce gazele naturale produse in Romania costa 160 de dolari mia de metri cubi. In acelasi timp creste si ponderea importurilor deoarece nu mai sunt gaze din productia interna pe stoc.
Pentru februarie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a stabilit o pondere de 41,5% in structura amestecului de gaze naturale. In noiembrie, ponderea a fost 23,9% gaze din import. In lunile de vara, ponderea importurilor este mult mai redusa, chiar nesemnificativa. De exemplu, in luna august, importul care a intrat in consum a reprezentat doar 6,39%.
Hajdinjak a explicat ca s-a ajuns in acesta situatie din cauza Legii 332/2010 care permitea unor mari consumatori industriali sa foloseasca numai gaze din productia interna.
"Din pacate, am avut dreptate in 2010 cand am spus ca aceasta lege va influenta negativ piata. Nu mai avem aproape deloc gaz din productia interna in stoc si de aceea cota de import a crescut". Aceste facilitati au fost acordate pana la sfarsitul lunii octombrie.
Preturile reglementate la gazele naturale vor fi eliminate in perioada 2013 - 2015, potrivit unul calendar care va fi stabilit pana in luna septembrie a acestui an, a anuntat luni premierul Emil Boc, care a prezentat liniile directoare ale noului acord cu FMI.
Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii vor trebui sa defineasca, pana la sfarsitul acestui an, consumatorii vulnerabili si mecanismele de protectie a acestora, a spus Emil Boc, care nu a dorit sa ofere informatii suplimentare despre modul in care vor fi sustinute persoanele cu venituri mici in fata majorarii tarifelor la gaze naturale.
Aceasta decizie a fost anuntata in cadrul prezentarii noului acord cu FMI, de tip preventiv, care prevede, printre altele, si clasificarea companiilor de stat in trei categorii: societati care isi vor continua activitatea, vor fi privatizate sau lichidate.
"Ajustarea tarifelor la energie are trei stadii: primul este ajustarea consumatorilor nerezidentiali, care va incepe in curand, cel de-al doilea va fi adresat consumatorilor rezidentiali si va fi mai lent si va incepe mai tarziu. Cel de-al treilea este stabilirea consumatorilor vulnerabili.
Inainte de a incepe ajustarea tarifelor la nivelul populatiei, trebuie sa avem grija de cei cu posibilitati reduse. Gospodariile bogate vor plati preturile reale, consumatorii vulnerabili vor avea in continuare subventii", au declarat, la randul lui, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.
E.ON a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a preluat compania de distributie a energiei electrice Electrica Moldova si distribuitorul de gaze Distrigaz Nord.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Washingtonul trebuie să oblige Rusia să plece din Transnistria
Caricatura zilei: Învăţătorul
Caricatura zilei: Problemele cu care se confruntă Moartea
Bancul zilei: Diferenţa dintre turist şi emigrant
Liviu Florian strângea bani pentru un partid politic
surse citate de Ştiri de Cluj afirmă că este vorba de PDL
Asistenţii medicali de la Maternitatea Botoşani sunt liniştiţi
Au pierdut n ”Banii de liceu”
Costul pe elev îi lasă pe profesori fără salarii
La Spitalul judeţean nu se vor închide cabinetele, dar…
Pensionarii nemulţumiţi de micşorarea pensiei scriu scrisori Casei de Pensii
Efective importante de jandarmi vor păzi alegerile la Corni
Când vine la Botoşani trăieşte printre mesele din cârciumi
Lipsă de interes faţă de bugetul Primăriei Botoşani
Jihadul social-democraţilor
Flacăra violet îi purifică pe pedelişti
Ioan Rotundu
Totuși, unde a fost luni, Marian Lupu?
Horoscop
Adevărata miză a conflictului Ponta - Voiculescu pe postul de premier
Radu Berceanu despre declaraţiile lui Băsescu
Reacţii în PDL în cazul Dan Pasat - Raluca Turcan:
Daca Pasat şi Ridzi nu demisionează, partidul ar trebui să ia o decizie drastică în acest sens
RFI: UE desecretizează rapoartele tehnice privind Schengen
Emil Boc vrea reluarea construcţiei la autostrada Comarnic-Brasov
Bulgaria interzice plăţile cash mai mari de 7.760 euro
Procurorii au arestat alţi 15 poliţişti şi vameşi de la vama Naidas
Declaraţia unică ar putea fi depusă trimestrial de firmele mici
Incă un pas pentru un nou drum al gazelor
Azerbaijan, Georgia şi România auîinfiiţtat compania de proiect AGRI
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog