Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25139
De la 07 Ianuarie 2003
122910788
Restauratia in Sanatate:

Senatul a respins OUG a Guvernului Ciolos care liberaliza accesul la functiile de conducere din spitale

  • si extindea conflictul de interese pentru managerii de spitale
  • 16 January 2017, 23:00
Plenul Senatului a votat luni respingerea Ordonantei de Urgenta 79/2016 a guvernului Ciolos prin care se aduc schimbari importante in privinta selectarii managerilor unitatilor sanitare publice, prin eliminarea restrictiilor privind participarea la concurs si deschiderea competitiei in selectarea celor mai competenti directori, dar care extinde si conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor. Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand votul in Camera Deputatilor.
Senatorii au votat un proiect de lege de respingere a ordonantei, modificand astfel titlul proiectului care era de aprobare a OUG. Au fost 52 voturi "pentru" si 28 "impotriva" proiectului de respingere a OUG.
Fostul purtator de cuvant al ministerului Sanatatii Laurentiu Colintineanu a semnalat situatia pe Facebook, notand ca introducerea proiectului pe ordinea de zi s-a facut "in ultima clipa". Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a comisiei juridice tot luni, cu trei ore inainte de sedinta de plen.
• Vezi aici votul electronic
• Vezi aici textul ordonantei
• Vezi aici raportul comun de respingere de la comisiile juridica si de sanatate din Senat
Ce preciza Guvernul in comunicatul de presa de pe 16 noiembrie despre ordonanta: Selectia managerilor se poate face si din randul altor categorii de specialisti cu experienta si abilitati de conducere dovedite. Pana in acest moment, exista obligatia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar. Aceasta masura ingradea in mod nejustificat accesul la aceasta functie, cu consecinte negative in procesul de selectie pentru ocuparea acestei functii si in desfasurarea activitatii de management.
Pentru a asigura o conducere cat mai profesionista a spitalelor, au fost extinse si incompatibilitatile pentru manager si ceilalti membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil si, in spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de ingrijiri).
Astfel, aceste functii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare si control la nivelul partidelor politice sau al societatilor comerciale. In plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie sa primeasca finantare pentru activitatile didactice sau de cercetare stiintifica din partea furnizorilor de bunuri si servicii ai spitalului. O eventuala finantare ar putea afecta exercitarea functiei de manager in conditii de impartialitate, existand riscul avantajarii sub diverse forme a respectivilor furnizori in relatia cu spitalul.
Pentru sefii de sectii vor fi organizate concursuri, deoarece aceasta reprezinta metoda cea mai obiectiva si transparenta pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor functii.
Potrivit actului normativ, conditiile de exercitare a activitatilor de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si prin contractul de management. De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor si cu:
• detinerea de catre sotul/sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a functiei de membru in comitetul director, sef de sectie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte functii de conducere, inclusiv de natura administrativa, in cadrul spitalului la care persoana in cauza exercita functia de manager;
• alte situatii in care managerul, sotul/sotia, rudele ori afinii managerului pana la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natura patrimoniala care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a functiei de manager.
Citeste pe larg despre ordonanta si ce schimbari aducea: Incepe marele cutremur printre feudalii din sanatate: Ministerul Sanatatii liberalizeaza accesul la functiile de conducere din spitale
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Şarlatanie avocăţească
Horoscopul zilei de 17.01.2017
Politia londoneza vede altfel lucrurile decat sotia lui Adamescu Jr.,
care sustine ca a fost tinta unei "tentative de rapire": O "tentativa de jaf" similara altora din acea perioada
Ordonanta lui Oprea privind cresterea salariilor demnitarilor, din 2015, respinsa de comisiile din Camera Deputatilor
Urmeaza votul final in plen
Ion Iliescu, audiat la Parchetul General in Dosarul Mineriadei
Donald Trump: Merkel a facut "o greseala catastrofala" privind migrantii
Investitorii se tem de un "hard Brexit": Lira sterlina a cazut pana la minimul ultimelor trei luni
Evolutie slaba a dolarului, pietele asteapta sa vada ce se alege din promisiunile lui Trump
Salariul minim 2017: Ce trebuie sa faca patronii - proceduri in REVISAL
Plaga gunoaielor
Ioan Rotundu
Rusia, pregatita sa reia legaturile cu SUA in timpul mandatului lui Donald Trump
Romania versus Ungaria la exporturi. Cu cat "ne bat" ungurii
Cum arata inelul de 1,8 milioane de euro furat de un roman in Franta
Adrian Tutuianu, noul presedinte al comisiei de control al SRI: Marti chemam conducerea Serviciului in Parlament
Proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, trimis de PSD la Ministerul Justitiei
Cum evolueaza discutiile pe tema amnistiei si gratierii
Relațiile transfrontaliere Botoșani (România) – Drochia (Republica Moldova) , într-o nouă etapă de dezvoltare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog