Ingrediente pentru 2 cozonaci: 500 gr faina, un cub de drojdie proaspata (25 gr), 1 ou + 2 galbenusuri, 50 ml de ulei, 50 gr unt topit, 2 pliculete de zahar vanilat, o esenta de vanilie, o lingurita coaja de lamaie, o lingurita coaja de portocale, un pahar de lapte caldut (200 ml), 120 gr zahar, 500 gr rahat.
Mod de preparare: Punem drojdia in lapte cald si le amestecam, apoi punem si zaharul si 1-2 linguri de faina. Omogenizam si lasam putin sa creasca la cald, aproximativ 15 minute. Punem restul de faina, untul si uleiul intr-un vas adanc si facem o gropita in mijloc. Rasturnam in gropita amestecul de drojdie.
Adaugam si oul intreg. Framantam un aluat elastic. Adaugam si galbenusul si aromele. Daca vi se leaga foarte tare de maini, mai puneti putin faina, dar nu foarte multa, pentru ca nu mai creste cozonacul. Lasam aluatul obtinut sa creasca la cald aproximativ o ora sau pana cand isi dubleaza volumul, apoi il impartim in 4 parti egale.
Intindem 4 foi egale, cu grosimea de cca 1-1,5 cm si de lungimea tavii in care coacem cozonacul. Punem rahatul peste foaie si rulam astfel incat la final sa avem 4 role de aluat umplut cu rahat.
Le impletim doua cate doua, pentru a avea 2 cozonaci impletiti. Folosim al doilea galbenus pentru a le unge inainte de a le da la cuptor. Cozonacul se coace in cuptorul preincins la 180 gr, timp de 45-60 de minute. Se va rumeni frumos pe dinafara si va fi pufos inauntru. In primele 15 minute, nu deschideti usa cuptorului.
A se servi cozonacul cu rahat asa cum ii sade bine, cu un pahar de lapte rece.