Să le pui īntr-o covăţică cu apa cu hemeiul şi cu ceapa la un loc, să opăreşti tăriţele şi, mestecīndu-le bine cu o lingură, să le laşi să se răcească. īn ulcica acea cu aluat muiat īn vin să pui două linguri de miere, să mestici şi să torni peste tăriţele acele opărite cu hemei şi, frăniīntīndu-le bine, să le pui la căldură pīn'a doua zi.
Să le faci bucăţele, să le usuci bine la soare sau pe sobă şi, cīnd vei plămădi de pīne, īntīi să pui doi pumni faină īntr-un gavanos mare şi să torni apă clocotită peste făină şi s-o mestici bine cu o lopăţică, ca să nu aibă boţuri.
Şi după ce se răcoreşte, să fie mai-nainte muiate īntr-o strachină 15 boţuri de drojdii īn apă abia caldă şi peste drojdii să torni jumătate pahar de vin şi apoi să strecori drojdiile pintr-un şărvet, şi să le torni īn gavanos peste făina cea opărită, şi s-o baţi bine cu lopăţica şi s-o pui la căldură.
Şi rădicīndu-se, iarăşi s-o baţi cu lopăţica şi iarăşi s-o pui la căldură. Pīn' īn de trei rīnduri s-o laşi să se rădice, şi apoi să torni plămădeala īn capătul covăţii, ca s-o plămădeşti. Şi rădicīndu-se īn capătul covăţii, s-o frămīnţi după obicei.
(Reţetă culeasă la 1841 de către Mihail nKogălniceanu şi Costache Negruzzi)