Ingrediente: 2 bucati steak de vita (cca 2 - 2.5 cm grosime; acum am folosit steak maturat New York, dar am folosit marinata si la steak bavette), piper negru, fulgi de chili.
Marinata: 1 lingura rasa mustar, 1 lingura sos de soia, 1 lingura ulei, 1 lingura suc de lamaie, 1 catel de usturoi strivit, 1 fir mic rozmarin (frunzulitele tocate).
Preparare: Se amesteca ingredientele pentru marinata si se maseaza bine steakurile cu ea. Se lasa la frigider timp de 4 ore.
Se scot steakurile, se scurge excesul de marinata si se aseaza pe o farfurie sa revina la temperatura camerei (cca 15-20 minute). Se presara cu piper negru proaspat macinat si fulgi de chili.
Se incinge o tigaie grill (fara grasime) la foc maxim, timp de 5 minute.
Se aseaza steakurile in tigaie, se da focul la mediu si se frig 3 minute pe prima parte si 2 minute pe a doua parte (pentru medium). Apoi se prind cu un cleste si se trec si marginile pe gratar (cam 15 secunde).
Se aseaza steakurile facute pe o farfurie, se presara cu frunzulite de rozmarin si se aseaza un cubulet de unt deasupra fiecarei bucati. Se lasa sa stea 5-10 minute inainte de servire.
Se serveste cu piure de cartofi cu hrean si cuburi de sfecla fiarta/coapta.