Ingrediente: 1 ceapa, 3 morcovi mari, patrunjel radacina, pastarnac, putina telina radacina, verdeata, sare, piper, un cocos mare si rau.
Mod de preparare: Se face incalzirea, dupa care se ia la fuga prin ograda dupa cocos. Incepe o lupta pe viata si pe moarte. Castigator: nu cocosul. Se opareste, se ciupeleste, se parleste.
Se transeaza, se spala si se pune in apa rece. Se schimba apa de cateva ori pana nu mai lasa sange. Zarzavaturile se curata si se spala si se pun intr-o oala mare impreuna cu carnea si cu o lingura de sare. Se da la fiert la foc mic.
Cand incepe sa fiarba, se ia spuma cu atentie, cu o spumiera, de cate ori este nevoie. Astfel supa va ramane clara. Sub nici o forma nu se va amesteca cu lingura sau polonicul in supa. Nu e nevoie nici de capac.
Piperul (boabe) se adauga cand supa nu mai face spuma. Trebuie sa fiarba cca 3-4 ore, in functie de cat e de batran cocosul. Se verifica carnea si zarzavaturile. Cand sunt fierte, supa este gata. Se strecoara cu atentie.
Un secret: pentru a evita tulburarea supei, sau daca nu avem la indemana o strecuratoare, in momentul in care am luat supa de pe foc, aruncam inauntru cateva linguri de apa rece ca gheata (sau 1-2 cuburi de gheata) si o lasam in pace 10 minute. Toate bucatelele minuscule din ea se vor lasa la fund si cu atentie v-om putea transfera supa intr-un alt vas, fara ele.
Dupa ce se strecoara, se pune pe foc si cand incepe sa fiarba, se adauga taiteii (taitei pe care i-am facut pe loc) care se fierb, un minut daca sunt proaspeti si 3-4 minute daca sunt uscati.
Se adauga si patrunjel taiat marunt.